Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 10

Nesaldus pergalės jausmas: ko trūko Šarui ir „Ryto“ problemų kratinys

Masinis susistumdymas su keturiomis nesportinėmis pražangomis, sirgalių balsų kovos tribūnose ir efektingi epizodai – tokie elementai puošė „Žalgirio“ ir „Ryto“ mūšį sekmadienio vakarą Kaune. Tačiau 11 tūkst. į „Žalgirio“ areną susirinkusių žiūrovų turėjo pasigesti įtampos. „Rytui“ trūko daugiau nei 9 taškelių iki „Žalgirio“ – 86:95.
Edgaras Ulanovas ir Šarūnas Jasikevičius
Edgaras Ulanovas ir Šarūnas Jasikevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kai „Žalgiris“ išsirikiavo aikštėje be Antano Kavaliausko, Aarono White'o ir Pauliaus Jankūno, neteko trečdalio savo jėgos. Šie trys aukštaūgiai Eurolygoje kartu prisideda prie 30-31 proc. „Žalgirio“ taškų, atkovotų kamuolių ir naudingumo balų.

Be to, jie padeda „Žalgiriui“ išnaudoti savo jėgą po krepšiu – žaliai balti yra daugiausiai atakų šalia lanko susikurianti Eurolygos komanda.

Bet ir įvairesnis „Žalgiris“ neturėjo daug problemų su „Ryto“ priekine linija. Joje tiesiog nebuvo, kas baustų šeimininkus už centimetrų trūkumą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, Aaronas White'as
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, Aaronas White'as

„Žalgiriui“ teko būti įvairesniam, o daugiausiai naujų pojūčių gavo Edgaras Ulanovas ir Artūras Milaknis. Abu jie principinių varžovų mūšyje persiprogramavo į ketvirtos pozicijos žaidėjus.

A.Milaknis šioje pozicijoje pastarąjį kartą žaidė nebent Prienų laikais, bet buvo puikiai slepiamas prie Eimanto Bendžiaus.

„Ryto“ snaiperis nėra patikimas atakų užbaigėjas vienas prieš vieną nugara į krepšį, todėl „Žalgiris“ galėjo paslėpti savo snaiperį po E.Bendžiumi gynyboje, kur daugiausiai teko dirbti arčiau perimetro. Tuo tarpu puolime Milas praplėtė šeimininkų žaidimą ir šaudė reikalingus tritaškius pirmoje susitikimo pusėje (iš viso 11 tšk., 3/4 trit.).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Leo Westermannas ir Artūras Milaknis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Leo Westermannas ir Artūras Milaknis

Edgaras Ulanovas momentais neblogai tvarkėsi su „Ryto“ jaučiu Dominique'u Suttonu. Anksčiau jam tekdavo atkarpomis pažaisti arčiau krepšio, bet šįkart kaip ketvirtam numeriui jam teko grumtis net 30 minučių.

D.Suttonas didžiąją dalį taškų suvertė sau neįprastais metimais iš vidutinio nuotolio ar trijų taškų zonos, o tai buvo didžiąja dalimi ir „Žalgirio“ gynybos rizikos pasekmė, ir „Ryto“ puolėjo Fortūnos padarinys.

Buvo momentų, kai E.Ulanovas puikiai atkirsdavo D.Suttoną nuo galimo perdavimo po krepšiu, todėl galingo sudėjimo amerikietis negalėjo išnaudoti savo jėgos.

Ypač gražiai veikė „Žalgirio“ susikeitimas, kai B.Daviesas po užtvaros likdavo su „Ryto“ įžaidėju, D.Waltonas akimirką pasaugodavo D.Suttoną, bet netrukus pasikeisdavo dengiamaisiais situacijoje be kamuolio su E.Ulanovu.

Stojęs prie D.Suttono, lietuvis iš priekio efektyviai atkirsdavo „Ryto“ legionierių nuo perdavimo, o vilniečiams trūkdavo greitesnės reakcijos ir sprendimų aštrumo išvengti tos „Žalgirio“ veiksmingos rokiruotės po krepšiu.

Kažkuri dalis D.Suttono 25 taškų buvo ir E.Ulanovo gynybos klaidos.

Kartais jis prasižengdavo „bonuso“ situacijoje, kartais neatsitvėrė stipriausio „Ryto“ žaidėjo, bet reikia pripažinti, kad kaip ketvirtas numeris tokios svarbios rungtynėse E.Ulanovas atstovėjo kaip tik galėjo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas ir Dominique'as Suttonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas ir Dominique'as Suttonas

Nors „Žalgiriui“ trūko jėgos ir svorio po krepšiu, „Rytui“ čempionų kartelė vis tiek buvo per aukšta. Vilniečiams trūko ir sėkmės.

Pavyzdžiui, Rokas Stipčevičius vieną po kito laidė tritaškius pro šalį, nors atakavo krepšį netrukdomas.

Eimantas Bendžius, nepaisant tų 20 taškų, irgi neišnaudojo kelių neblogų progų.

D.J.Seeley rankos, atrodo, po to susistumdymo trečiojo kėlinio pradžioje ėmė drebėti taip, kad per likusią 18 minučių atkarpą jis sumetė tik keturis taškelius.

„Rytas“ laikėsi daugiausiai ant fantastiškų D.Suttono metimų ir grubių „Žalgirio“ gynybos klaidų, kurios labai nepatiko Šarūnui Jasikevičiui. Nekokybiškų žaidimo elementų buvo per daug prisimenant gerėjantį žalgiriečių žaidimą Eurolygoje.

Brandonas Daviesas pirmoje mačo dalyje kartais nesivaldė ir priėmė nelogiškus sprendimus.

Tai perlaikė kamuolį, taip jį leisdamas išmušti nepasiduodančiai vilniečių gynybai, tai traukdamas kamuolį iš užribio atidavė jį svečiams lyg kalėdinę dovanėlę, tai klydo gynyboje ir leido D.Suttonui dėjimu praryti L.Birutį.

Tiesa, net ir vidutinės formos B.Daviesas įsirašė 14 taškų ir 6 atkovotus kamuolius, nes „Ryto“ vidurio puolėjai Marekas Blaževičius ir Martynas Echodas prieš jį gynyboje lankstėsi kaip pušys.

Momentais „Rytas“ atrodė kur kas efektyviau su D.Suttonu vidurio puolėjo pozicijoje, bet tada „Žalgiris“ labai suvaržė vilniečių veiksmus puolime, kur jiems trūko gyvumo ir kūrybiškumo.

Iš didesnių liapsusų, Marius Grigonis dar pirmoje rungtynių pusėje bent dukart prasižengė bonuso situacijoje ir pasiuntė „Rytą“ prie baudų metimo linijos rinkti pigių taškų. Ir jis buvo ne vienas toks žalgirietis, per lengvai pats išsprendęs vilniečiams visus puolimo uždavinius.

Žalgiriečiai dar sunkiai susigrupuodavo gynyboje, kai „Rytas“ sugebėdavo įžiebti greitus išpuolius.

Daugiausiai būtent dėl blogų „Žalgirio“ sprendimų iki pertraukos kovoje ir laikėsi „Rytas“.

Tačiau trečiajame kėlinyje „Žalgiris“ greitai užgesino „Ryto“ vilties fakelus. Čempionai laimėjo ketvirtį 30:16 ir nulaužė rungtynes.

Puolime „Žalgirį“ ėmė tempti Mariaus Grigonio ir Edgaro Ulanovo duetas.

Nė taško iki pertraukos nepelnęs M.Grigonis reabilitavosi 12 taškų trečiuoju kėliniu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Grigonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Grigonis

Prie spurto smarkiai prisidėjo ir Edgaras Ulanovas, 8 taškais padėjęs įgyti žaliai baltiems 17 taškų pranašumą (56:39).

E.Ulanovas, beje, išsiskyrė aktyvumu. Puolėjas atakavo krepšį net 12 kartų – daugiausiai šį sezoną.

Kartais Šaras net pyko už tą perdėtą agresiją (paradoksalu – iki tol dažnai pasigesdavo puolėjo aktyvumo puolime), nes lietuvio pasirinkimai kartais buvo toli gražu nuo patikimiausio metimo.

Bet E.Ulanovas buvo toks užsivedęs, kad po sėkmingų epizodų dažnai užrikdavo.

Jis buvo rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas su 15 taškų (6/12 met.), 3 atkovotais kamuoliais ir 3 rezultatyviais perdavimais.

Per trečiąjį kėlinį vilniečiai niekaip nesugebėdavo įmesti kamuolio arčiau krepšio, bet pernelyg vaikėsi šio plano ir atliko tik 1 rezultatyvų perdavimą.

„Rytą“ būtų truktelėję metimai iš distancijos, bet sostinės klubas švaistėsi šūviais pro šalį iš neblogų padėčių. Tiesa, ėmėsi ir daug neparuoštų metimų.

Martynas Echodas bent dukart neatitvėrė nuo krepšio Brandono Davieso ir tai kainavo lengvus taškus iš po krepšio jau apsigynus po pirmos varžovų atakos fazės.

Be to, vilniečiai paklysdavo gynybinėse rotacijose, nesusikalbėdavo dėl veiksmų keičiantis žaidėjais, o „Žalgiris“ baudė taikliais metimais.

Ketvirtajame kėlinyje „Žalgiris“ paleido žaidimo kontrolę ir leido „Rytui“ sugrįžti į rungtynes vienženkliu skirtumu.

Daugiausiai – dėl drausmės klaidų, nelogiškų pražangų ir neteisingų sprendimų gynyboje turint galimybę stabdyti ataką protinga pražanga.

„Rytą“ tempė Eimantas Bendžius. Tokių piktų žaidėjų ir reikia tokiuose mūšiuose. Savo metimus snaiperis kartais palydėdavo net su keiksmažodžiais, nes jam šios rungtynės reiškė daugiau – puolėjas įmetė 20 taškų (5/9 trit.).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eimantas Bendžius ir Rokas Stipčevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eimantas Bendžius ir Rokas Stipčevičius

Bet „Rytui“ reikia vaistų.

Aiškiai trūksta patikimo žaidimo organizatoriaus, kuris paįvairintų puolimą ir padėtų „Rytui“ būti universalesniam. Tad kaip verkiant reikia ant parketo sugrįžtančio Chriso Kramerio.

Reikia ir jėgos baudos aikštelėje, nes net ir dabar, su Brandonu Daviesu bei Laurynu Biručiu po krepšiu, „Žalgiris“ apsaugojo baudos aikštelę nuo beveik pagrindinės vilniečių priekinės linijos (E.Kairio buvimas aikštėje mažai būtų pakeitęs bendrą paveikslą).

Antraisiais šansais „Rytas“ surinko tiek pat taškų, kiek „Žalgiris“ (13), o puolime atkovojo tik dviem kamuoliais daugiau (12).

Buvau linkęs patikėti idėja parduoti D.Suttoną ir vietoj jo ieškoti kitokio aukštaūgio – amerikiečio emocijų nevaldymas ir lyderio savybių trūkumas nekompensuoja maždaug 300 tūkst. JAV dolerių investicijos. Bet dabar reikalus sprendžia E.Kairio trauma – dėl peties operacijos jis gali iškristi iš rikiuotės beveik iki sezono pabaigos.

Nesupraskite klaidingai, bet nuskambės žiauriai: „Rytui“ tai nėra neparankiausia trauma.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evaldas Kairys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evaldas Kairys

E.Kairys yra pakankamai panašaus plano vidurio puolėjas kaip Martynas Echodas (iki šiol manau, kad pirkti du tokio stiliaus centrus kaip M.Echodas ir E.Kairys bei nepridėti trečios opcijos, yra „Ryto“ komplektacijos klaida), tad „Rytas“ dabar bus pastūmėtas įsigyti kitokį centrą, kuris praplės vilniečių žaidimo arsenalą.

Sezono pradžioje, atrodo, „Rytas“ sudėties spragas užkamšo tik įspaustas į kampą.

Tik problema ta, kad rinkoje nėra labai gerų vidurio puolėjų arba bent tokių, kuriuos „Rytas“ galėtų įsigyti ramia širdimi. Bet kuris „Ryto“ pirkinys kažkuriais aspektais bus rizika.

VIDEO: Vilniaus „Ryto“ sirgaliai prieš rungtynes su „Žalgiriu“ surengė galingą eiseną su pirotechnika ir skanduotėmis

Problemų turi ir „Žalgiris“.

„Žalgiris“ Eurolygoje jau jungė aukštesnę pavarą inicijuodamas dviejų pergalių seriją, bet žalgiriečių padėtis komplikuojasi.

Kai jau čempionai pradėjo akivaizdžiai gerinti žaidimo kokybę, tai komandoje susidarė eilė prie klinikos, kurioje išsirikiavo Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, Aaronas White'as ir Nate'as Woltersas.

Nors pastarasis įžaidėjas sekmadienį gan blankiai vadovavo „Žalgiriui“ ir surinko tik 1 naudingumo balą. Eurolygoje patikimas jo dirigavimas žaidimui įneša didžiulį impulsą.

Reikia tikėtis, kad traumos neišdraskys „Žalgirio“ pajėgų svarbiam Eurolygos mūšių ruožui, kur reikia susišluoti kuo daugiau pergalių iki pirmojo rato pabaigos.

O „Rytui“ kuo greičiau reikia ieškoti vaistų žaidėjų turguje.

VIDEO: „Ryto“ sirgaliai išlydėjo krepšininkus namo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius