-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 08

„Nevėžio“ vadovas – apie paskutinę vietą, artėjančius pokyčius ir NBA talentus Kėdainiuose

Daugiausiai pralaimėjimų šiame LKL sezone patyrė Kėdainių „Nevėžis“, tačiau dėl įdomaus jaunimo, kurių potencialas siekia ir NBA, vidurio Lietuvos klubas vis traukė smalsuolių ir krepšinio entuziastų akis. Šio sezono rezultatai klubo sporto direktoriaus Virginijaus Buloto netenkina, sudėtis per vasarą pasikeis stipriai, bet jaunimo kryptis ir toliau išliks pamatine šio klubo vertybe.
Ariel Hukporti
Ariel Hukporti / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kėdainių „Nevėžis“ (9-25) sezono pabaigą pasitinka nebeturėdamas galimybių pakilti iš paskutinės Lietuvos krepšinio lygos vietos.

Nors iš dugno pakilti šansų nebėra, visas ketverias tarpusavio rungtynes yra laimėjusi devintoje pozicijoje šiuo metu žengianti Alytaus „Dzūkija“, tačiau Mariaus Kiltinavičiaus kariauna yra saugi dėl vietos kito sezono čempionate.

Tai vienbalsiai LKL posėdžio metu nusprendė visi šalies klubai.

„Tikėjausi, kad pas visus yra blaivus protas ir gerai mąstoma, todėl tokio sprendimo tikėjausi 100 proc. – 15min lemiamo lygos posėdžio rezultatus Vilniuje komentavo „Nevėžio“ sporto direktorius Virginijus Bulotas. – Nesakau, kad vienas modelis yra geresnis už kitą, stengiuosi žiūrėti į situaciją plačiau. Galvoju, kad optimalus komandų skaičius LKL bus 12. Visiems aišku, kad ankščiau ar vėliau antras klubas Vilniuje tikrai atsiras. Ėjimas link 12 komandų formato šiai dienai mums tiesiog buvo palankus.“

Sezono startas tamsaus sezono finišo Kėdainiuose nežadėjo. Vaido Kariniausko vedamas „Nevėžis“ per pirmąsias septynerias rungtynes iškovojo 5 pergales, tačiau nuo to laiko – vos keturi laimėjimai ir net 23 nesėkmės.

Tokio rezultato priežasčių gali būti labai daug. Ir dukart užėjęs bei sunkiai komandą apleidęs COVID-19, trijų žaidėjų – Vaido Kariniausko, Vaido Čepukaičio ir Panagiočio Kalaitzakio netektys, galiausiai – vyriausiojo trenerio Mariaus Kiltinavičiaus viražai, kai išėjęs lapkričio pabaigoje, jis sugrįžo kovo 2-ąją dieną.

Šūdinai, – nedaugžodžiavęs sezoną įvertino V.Bulotas. – Kai siekis yra būti atkrintamosiose varžybose ir aukščiau nei aštuntoje vietoje, dabartinės pozicijos negaliu vertinti teigiamai. Daug dalykų sujaukė čempionatą, bet mes suprantame ir žinome tas vidines savo klaidas. Esame jas įsivardija ir pasispręsime, kad kitąmet tokios klaidos nebesikartotų.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ariel Hukporti
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ariel Hukporti

Nors sezonas buvo blankus, bet dėmesio „Nevėžiui“ netrūko. Daugiausiai – dėl dviejų NBA potencialą turinčių jaunuolių Arielio Hukporti (213 cm, 19 metai) ir Abramo Cankos (198 cm, 19 metų).

Vidurio puolėjui iš Vokietijos ESPN prognozuoja 44-ąjį šaukimą šių metų NBA naujokų biržoje, tuo metu italas 2022-ųjų biržoje regimas 37-ajame pasirinkime.

„Lubų Arielio talentui aš nematau. Kūnas – dar visiškai vaikiškas, fiziškai jis gali pridėti dar labai daug. Talento ir energetikos pas jį labai daug, kaip ir tikslo siekimo. Jis tiksliai žino, ką nori pasiekti. Mačiau jo darbą treniruotėse, su visa pagarba visiems, kuriuos esu matęs iki tol, nieko panašaus dar nebuvau regėjęs, – sakė V.Bulotas, aktyviai su krepšinio agento pažymėjimu dirbęs iki 2013, o per jo rankas yra praėję Žydrūnas Ilgauskas, Saulius Štombergas, Robertas Javtokas, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas, Martynas Andriuškevičius, Donatas Motiejūnas. – Abramo irgi yra labai talentingas, bet jam reikia daugiau laiko. Jis turi padirbėti ir su kūnu, ir su metimu, ir žaidimo suvokimu bei pojūčiu. Jam reikia daugiau žaisti. Bet jis yra geras žaidėjas, kuris ir iš gamtos turi gavęs atletiškumo. Sakiau jam, kad paruošiu jį trišuolio Lietuvos čempionatui, kuriame jis tikrai laimės.“

Tinklalapyje 15min – interviu su Kėdainių „Nevėžio“ sporto direktoriumi Virginijumi Bulotu

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Virginijus Bulotas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Virginijus Bulotas

– Taigi, Virginijau, kokios priežastys lėmė, jog „Nevėžis“ šį sezoną LKL finišuos paskutinis?

– Priežasčių buvo daug ir skirtingų. Kaip ir kiti, turėjome ir COVID-19 atneštų problemų. Turėjome ir kitų nesėkmių, kai dėl finansinės drausmės, kurią diktavo klubo savininkai, negalėjome išlaikyti Vaido Kariniausko. Momentų buvo visokių, prisiminkime trenerio viražus, Mariaus išvykimą ir sugrįžimą į Kėdainius.

Daug dalykų sujaukė čempionatą, bet mes suprantame ir žinome tas vidines savo klaidas. Esame jas įsivardija ir pasispręsime, kad kitąmet tokios klaidos nebesikartotų.

– Kiek buvote ramus prieš LKL posėdžio balsavimą, kad ir kitą sezoną žaisite šioje lygoje, kai per petį šnairavo „Jonava“?

– Tikėjausi, kad pas visus yra blaivus protas ir gerai mąstoma (šypteli). Tokio sprendimo tikėjausi 100 proc. Nesakau, kad vienas turnyro modelis yra geresnis už kitą, stengiuosi žiūrėti į situaciją plačiau. Galvoju, kad optimalus komandų skaičius LKL bus 12. Visiems aišku, kad ankščiau ar vėliau antras klubas Vilniuje tikrai atsiras. Ėjimas link 12 komandų formato šiai dienai mums buvo palankus.

– Kiek teko įtikinėti kitas komandas dėl būsimo balsavimo sprendimo?

– Aš asmeniškai kalbėjau tik su kelių klubų žmonėmis prieš rungtynes. Tikrai nestūmiau šios idėjos, kad reikia palaikymo. Mes turėjome galimybę nebūti paskutiniais. Tai buvo jų sprendimas, kiekvienas turime savo nuomonę. Man gal tik nustebino, kad balsavimas buvo 100 proc. Tikėjausi, kad bus kitokių nuomonių ir kitoks balsavimas. Labai džiaugiuosi, jog LKL klubai priėmė vieningą sprendimą. Gal pavyzdį davė vienuolika Eurolygos klubų, irgi dalyvaujančių Eurolygos valdyme? Jie vienbalsiai palaikė Jordi Bertomeu. Mūsų fronte toks balsavimas galėjo sustiprinti R.Milašiaus poziciją, nes jis pratęsdamas savo kadenciją, pristatydamas planą ir viziją, jis išdėliojo 12 komandų formatą. Klubai tokiu būdu palaikė R.Milašiaus poziciją ir suteikė jam daugiau svorio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Milašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Milašius

– Kiek per vasarą gali keistis „Nevėžio“ komanda?

– Manau, kad sudėtis keisis gan stipriai. Turime žaidėjų ir ne su vienerių metų kontraktais, viskas su jais yra gerai, bet sudėtis keisis gan stipriai, nes savininkų ir manęs, kaip klubo sporto direktoriaus, rezultatai netenkina.

Mes sudėtimi turime būti solidesni ir pastovesni. Perbalansavimas sezono eigoje, žaidėjų išėjimų ir atėjimų, komandai neduoda svorio ir teigiamo rezultato. Mes norime gerai susikomplektuoti komandą, jau esame pradėję šį darbą. Viskas po truputį dėliojasi – ir planai, ir sąrašai. Darbas vyksta.

– Kiek komandą išmušė Mariaus Kiltinavičiaus viražai ir ar jis dirbs klube ir kitame sezone?

– Nenoriu dar nieko vardinti, kol sezonas nesibaigė. Marius turi savo uždavinius. Žinoma, tai buvo šokas, tas išėjimas buvo netikėtas. Karštas buvo laikas, savininkams reikėjo priimti sprendimus, kandidatų buvo ne vienas. Mes patenkinti Davidu Gale'u (laikinai pakeitusiu M.Kiltinavičių), kuris dirba tikrai gerą darbą, bet jam buvo sunku suprasti pačią lygą ir kitas komandas.

Klaidų buvo ir komandos valdyme. Savininkai priėmė sprendimą, kad reikia pabandyti pasikviesti Marių stabilizuoti situacijai. Tai iš dalies pavyko. Bet komandai tokie sukrėtimai, mano supratimu, tikrai nebūna naudingi.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius

– Kiek ženkliam komandos rezultatų suprastėjimui reikšmės turėjo V.Kariniausko išvykimas?

– Aišku, Vaido nauda apčiuopiama buvo ne tik Kėdainių komandoje, bet ir Lietuvos rinktinėje. Tokio žaidėjo iškritimas pakenktų bet kuriai komandai. Tai sukrėtimas visiems.

Mes dar turėjome dvi koronaviruso bangas tarp „savo lygos“ rungtynių. Iš tų, ką galėjome registruoti, tuo metu buvo vos penki LKL lygį atitinkantys žaidėjai. Tas laikas buvo žiauriai sunkus.

Aš irgi pasigavau COVID-19. Sirgo daugiau nei pusė komandos. Turėjome ir tokių, kurie sirgo ilgai ir dar atsistatė sunkiai, po mėnesio ar daugiau. Buvo sunku. Vaido netekimo skausmą dabar jaučia ir Utena. Šio žaidėjo nebuvimas atsispindės ir jų rezultatuose.

– Ar buvo įmanoma išsaugoti tuos, kurie sezono eigoje išvyko – Vaidą Kariniauską, Vaidą Čepukaitį ir Panagiotį Kalaitzakį?

– Atsukus laiką atgal, mes, kaip organizacija, turėjome bandyti priimti nestandartinį sprendimą ir kitų žaidėjų kainą išlaikyti Vaidą. Nors jo atlyginimas tikrai nebuvo skolų kamuojamo klubo nosiai, bet, manau, nauda komandai buvo kur kas didesnė, nei vien tik pergalės.

Čepukaitis Vaidas turėjo norą kilti aukščiau, pasinaudojo šia galimybe, kai „Nevėžyje“ pasikeitė treneriai. Tai daugiau jo paties sprendimas.

Kalbant apie Panagiotį, tai buvo M.Kiltinavičiaus sprendimas. Jis norėjo vietoj P.Kalaitzakio gauti vidurio puolėją Julių Juciką. Tai buvo viena iš trenerio grįžimo sąlygų. Taip padarėme jo sprendimu, savininkai sutiko su šiomis rokiruotėmis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas

– Daugiausiai aptarinėjami „Nevėžio“ žaidėjai yra Abramas Canka ir Arielis Hukporti. Kokia jūsų nuomonė apie jų sezoną Kėdainiuose?

– Jie normaliai žaisti pradėjo tik po Naujųjų metų. Ir korona pasitaikė, ir neaiški Arielio fizinė kondicija, dėl kurios negalėjome rizikuoti ir leisti jo į aikštę nepasiruošusio.

Abramas turėjo seną traumą, kuri nebuvo sutvarkyta ir išgydyta. Kol nesutvarkėme, negalėjome visiškai išnaudoti ir jo žaidimo. Labai geri ir labai darbštūs vaikai, tikrai su didele perspektyva. Galbūt Arielis anksčiau, galbūt Abramo vėliau, bet jie abu turi potencialo žaisti NBA.

– Ilgai dirbote krepšinio agentu, per jūsų rankas perėjo Žydrūnas Ilgauskas, Saulius Štombergas, Robertas Javtokas, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas, Martynas Andriuškevičius, Donatas Motiejūnas. Kokį potencialą matote A.Hukporti ir A.Cankos žaidime?

– Arielio šaukimas priklausys nuo jo individualių treniruočių ir pasirodymų klubuose. Lubų šiam žaidėjui aš nematau. Kūnas – dar visiškai vaikiškas, fiziškai gali pridėti dar labai daug. Talento ir energetikos pas jį labai daug, kaip ir siekimo tikslo. Jis žino, ką nori pasiekti. Mačiau jo darbą treniruotėse. Su visa pagarba visiems, kuriuos esu matęs iki tol, nieko panašaus dar nesu matęs.

– Įskaitant ir Žydrūną Ilgauską?

– Žydrius buvo kitoks žaidėjas, kitokio ir būdo. Bet kaip Arielis dirba per treniruotes ir kaip savo energetika sugeba užvesti visą komandą, tai yra fantastika. Kartais jo energetika per treniruotes būna didesne, nei per rungtynes. Per treniruotes jis būna dukart stipresnis ir energingesnis nei per rungtynes. Kai sugebės pernešti visa tai į rungtynes.. Jam dabar yra 19 metų, kūnas fiziologiškai dar nėra susidėliojęs. Kai jis susidėlios, kai atsiras kūno rėmas, NBA jis bus neeilinis žaidėjas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Abramo Canka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Abramo Canka

– Kokiu žaidėju ateityje gali tapti Abramo Canka?

– Abramo irgi labai perspektyvus, bet jam reikia daugiau laiko. Jis turi padirbėti ir su kūnu, ir su metimu, ir žaidimo suvokimu bei pojūčiu. Jam reikia daugiau žaisti. Bet jis geras žaidėjas, kuris ir iš gamtos turi gavęs daug atletizmo. Sakiau jam, kad paruošiu jį trišuolio Lietuvos čempionatui, kuriame jis laimės.

Kokia galėtų būti krepšininko pozicija, aš niekada neprognozuoju. Thomasas Walkupas atvažiavo kaip trečias numeris, o ilgainiui virto įžaidėju. Ir Thomasas į Kauną atvyko ne 19 metų amžiaus.

– Ar tokia į jaunimą orientuota komanda, koks yra „Nevėžis“, gali siekti ateityje vietos LKL ketverte ir pozicijos Europos turnyruose?

– Aišku, kad gali. Ir pasieks. Gal komandą dėliosime truputį kitaip, bet jaunų žaidėjų visada turėsime. Jiems bus teikiamas prioritetas. Tokia yra klubo strategija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius