-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 21

Nuo apgavystės Prancūzijoje iki Panevėžio didvyrio Izraelyje: P.Valinsko sezonas

Panevėžio „Lietkabelio“ praėjusio sezono lyderiai – paklausūs rinkoje. Željko Šakičius jau užsitarnavo pelningesnę sutartį Saratove, Tomas Dimša sugrįžo į Kauno „Žalgirį“, dabar laikas tirpsta ir Pauliui Valinskui. 24-erių įžaidėjas Panevėžyje reabilitavosi po slogaus sezono starto Prancūzijoje, o galiausiai debiutavo Lietuvos rinktinėje.
Paulius Valinskas
Paulius Valinskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai gali būti dar viena sėkmės istorija. „Žalgirio“ mokyklos auklėtinis P.Valinskas pradėjo savo kelionę.

Praėjusią vasarą „Žalgiriui“ nebereikalingas žaidėjas išvyko į Prancūziją, Orleano „Loiret Basket“. Žingsnis į užsienį, panašu, buvo apgaulingas. Prižadėtos minutės aikštėje, vaidmuo komandoje liko pažadu. Paulius buvo priverstas palikti Prancūziją ir dar kartą grįžti į Panevėžį, kur jau žaidė 2018-2019 m. sezone.

Kaunietis „Lietkabelyje“ rado pasikeitusią sudėtį – žaidimo vadeles savo rankose laikė T.Dimša ir Ž.Šakičius, tad viskas nebebuvo kaip prieš metus. Tada P.Valinskas buvo pirmasis vyr. trenerio pasirinkimas puolime.

Konkurencingą sudėtį surinkę panevėžiečiai su vyr. treneriu Nenadu Čanaku priešakyje kibo į atlapus ir turtingesniems varžovams. Lietuvos krepšinio lygoje „Lietkabelis“ ilgą laiką skrudino padus Vilniaus „Rytui“ ir neužleido antrosios pozicijos turnyrinėje lentelėje.

Dėl karantino nutrauktą sezoną panevėžiečiai galėjo ir baigti antroje pozicijoje, tačiau nuspręsta skaičiuoti turnyrinę lentelę pagal vilniečiams palankesnį scenarijų – lentelė sustabdyta su paskutinėmis įvykusiomis varžybomis, nors buvo siūlyta stabdyti ją ties antrojo varžybų rato pabaiga, – o tai buvo palanku Panevėžio klubui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Panevėžio „Lietkabelis“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Panevėžio „Lietkabelis“

FIBA Čempionų lygoje „Lietkabelis“ irgi nepasišiukšlino. Keturiomis nesėkmėmis iš eilės startavęs Lietuvos klubas nenuleido rankų ir su P.Valinsko atvykimu pradėjo gerinti žaidimą. Per likusias 10 rungtynių „Lietkabelis“ iškovojo 7 pergales ir su sėkmės prieskoniu žengė į atkrintamąsias varžybas.

O galėjo viskas taip saldžiai ir nesibaigti. Tai P.Valinskas už ausų ištempė panevėžiečius į Čempionų lygos aštuntfinalį. Lemiamose grupės rungtynėse prieš Holono UNET gynėjas likus 0,9 sekundės iki rungtynių pabaigos išprovokavo pražangą ir prieš aršią svečių publiką šaltakraujiškai realizavo du baudos metimus.

VIDEO: UNET Holon v Lietkabelis - Highlights - Basketball Champions League 2019-20

Charakterį „Lietkabelis“ pademonstravo ir Karaliaus Mindaugo taurės turnyre. Pusfinalyje panevėžiečiai du kėlinius tampė už ūsų šalies galiūną Kauno „Žalgirį“, o kovoje dėl bronzos nepasigailėjo turnyro šeimininko Klaipėdos „Neptūno“.

Starto penketo įžaidėjo vaidmenį viso sezono metu išlaikęs P. Valinskas Čempionų lygoje fiksavo 10,9 taško ir 2,7 rezultatyvaus perdavimo vidurkį per rungtynes.

LKL vidurkiai buvo kuklesni: 9 taškai ir 1,7 rezultatyvaus perdavimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Valinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Valinskas

Dar kartą savo vertę „Lietkabelyje“ įrodęs įžaidėjas sulaukė buvusio trenerio Dariaus Maskoliūno skambučio. „Žalgiryje“ dirbę vyrai šį kartą kalbėjosi apie kitą reikalą – P.Valinskas sulaukė kvietimo žaisti Europos čempionato atrankos lange.

Tragediją Belgijoje išgyvenęs ir čekus padėjęs palaužti gynėjas rinktinėje debiutavo pagal komandos rezultatus – sudegė per mačą Belgijoje (16 min. 0 taškų), bet prisidėjo prie pergalės prieš Čekiją (10 min. 5 taškai, 3 rez. perd.).

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Valinskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Valinskas

Netyla kalbos, jog Vilniaus „Rytas“ domisi P.Valinsku. Pasiūlymų iš užsienio lietuvis taip pat turėtų sulaukti.

Tiesa, visos kortos krypsta į „Lietkabelio“ pusę. Panevėžiečiai prieš kelias dienas patvirtino, jog žais Europos taurės varžybose. Taip pat, pavyko išsaugoti tris sėkmingo praėjusio sezono narius – Margirį Normantą, Vytenį Lipkevičių ir trenerį Nenadą Čanaką.

Trenerio pasirinkimas likti Panevėžyje gali P.Valinsko svarstykles pakreipti į Aukštaitijos sostinės klubo pusę.

Apie praėjusį sezoną, Lietuvos rinktinę, mintis dėl naujojo klubo, karantiną P.Valinskas papasakojo 24sek.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Valinskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Valinskas

Vasaros lygos galimybė ir karantinas

– Kaip sekėsi palaikyti sportinę formą karantino metu?

– Ritmas išsiderino, aišku, sezonas pasibaigė. Atsirado nežinomybė, nežinojome, kaip elgtis, ir laukėme naujienų. Situacija buvo tokia, kad baigėsi sezonas, prasidėjo karantinas. Kažkiek laiko atsipūtėme, bet turime trenerius, kurie sudaro individualias programas. Kiek išėjo namuose, tiek palaikėme sportinę formą su hanteliais, krosiukais. Aišku, taip sportuodamas formos ilgai neišlaikysi.

– Kokie planai yra vasarai? Dalyvausite kokiam nors turnyre ar sportuosite individualiai?

– Ilgą laiką buvo dvejonės dėl tos vasaros lygos, rizikinga žaisti, verta ar neverta. Dabar esu vis dar apmąstymuose, turiu keletą pasiūlymų žaisti. Apie mėnesį jau sportuoju individualiai, gerinu sportinę formą ir tiek. Samdysiuosi asmeninį trenerį ir turėsime daugiau laiko pasiruošti naujajam sezonui. Vasaros lygos pasiūlymas tikrai vilioja. Yra daug šansų, jog ten mane išvysite.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Valinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Valinskas

Apgavystė Prancūzijoje ir N.Čanako magija

– Sezono pradžia Prancūzijoje – nepavykusi. Kas nutiko Orleane?

– Vadovaujuosi ta taisykle, kad reikia rinktis tą komandą, kuri labiausiai tavęs nori ir atitinka sąlygas, kurių pats nori.

Orleano komanda man rodė neįtikėtiną dėmesį, kalbėjau su treneriu labai daug. Atrodė, kad jis pažįsta mane labai gerai, žiūrėjo daug mano rungtynių ir žadėjo 30 minučių per rungtynes, starto penketą. Aš juo patikėjau ir išvažiavau.

Nuvažiavau tenai ir pamačiau, kad realybė yra visai kitokia. Treneriui imponavo visiškai kitokio stiliaus žaidėjai – atletiški, dedantys per galvas, metantys neįtikėtinus tritaškius. Aš esu kitokio stiliaus žaidėjas. Įvyko nesusipratimas, nes aš ne toks krepšininkas, koks tiktų trenerio filosofijai. Nelabai supratau, ko iš manęs ten norėjo, nes laksčiau aikštelės kampais, kol kiti žaidėjai darė, ką norėjo.

Buvau labai nepatenkintas, pasitariau su agentais, tėvais, draugais ir palikau klubą. Sezono pradžia buvo labai prasta. Nepateisinau nei jų lūkesčių, nei savo.

– „Lietkabelio“ pasiūlymą galima vadinti laiku ir vietoje?

– Taip. Turėjau ir daugiau pasiūlymų, bet žinojau trenerį, organizaciją, tai daug nedvejojau.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Valinskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Valinskas

– Sezonas Panevėžyje tikrai pavykęs. Kokios to pagrindinės priežastys?

– Viskas prasideda nuo atmosferos, buvo surinkti geri vyrai. Tai yra pagrindas komandų, kurios patiria gerus sezonus. Čempionų lygoje sezonas prasidėjo nekaip, bet po to įsivažiavome. Geras treneris, gera atmosfera. Krepšinio detalės buvo tik darbo vaisius.

– Treneris N.Čanakas, turbūt, buvo vienas faktorių, nešusių pergales?

– Manau, kad tikrai taip. Pirmajame sezone, kai jis atėjo, pamačiau, jog jis labai protingas treneris. Visi matėme, kad jis yra aukšto lygio specialistas ir veda mus priekį.

– Trenerio schemose dažniausiai figūruodavote jūs, T.Dimša ir Ž.Šakičius. Kas lėmė tai, jog ši trijulė taip puikiai tiko kartu aikštėje?

– Geriausia mūsų savybė buvo, kad galime kurti. Željko netradicinis žaidėjas, kuris ketvirtoje pozicijoje gali persivaryti kamuolį, sužaisti du prieš du ar įsiveržus perduoti kamuolį. Su Tomu ir manimi lygiai tas pats. Tai ir buvo mūsų stiprybė, jog galėjome atlikti daug funkcijų. Dabar jau ką... išsiskirstė visi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Valinskas ir Nenadas Čanakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Valinskas ir Nenadas Čanakas

Nenutekėjęs kraujas dėl LKL sidabro

– Ar pats esi patenkintas progresu nuo išėjimo iš „Žalgirio“?

– Pirmais metais, kai buvau paskolintas, tikrai buvau patenkintas, tačiau etapas Prancūzijoje nebuvo pasisekęs. Padariau žingsnelį atgal. Vieni metai buvo geri, kiti vidutiniški. Nelabai noriu savęs vertinti, tiesiog žinau, kad mano tikslas yra žaisti aukštesniame lygyje.

– Asmeniškai, saldesnė pergalė prieš Holono UNET ar KMT bronza Klaipėdoje?

– Kai pergalė lemia trofėjų, tai reiškia daugiau. Aišku, visos pergalės yra skambios ir laimėjimas prieš Holoną įsimintinesnis negu prieš „Neptūną“. Visgi medalis yra svarbiau.

– Ar yra rungtynių, dėl kurių liko kartėlis?

– Labiausiai gaila dėl serijos su Saragosos klubu. Ten buvo daug niuansų... tiek teisėjų atžvilgiu, tiek ir mūsų. Manau, kad mes turėjome iškovoti pergalę, tad buvo tikrai skaudu. Ir žinoma, pralaimėjimas Pasvaliui, kurio iškart nesupratome. Pralaimėjimas atėmė iš mūsų antrąją vietą LKL.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Valinskas ir Tomas Dimša
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Valinskas ir Tomas Dimša

Rinktinė ir naujas kontraktas

– Ar teko diskutuoti su D.Maskoliūnu apie tavo ateitį rinktinėje?

– Asmeniškai apie ateitį nelabai šnekėjom. Kaip jau bus, tai reikia palaukti metus laiko. Nuo manęs priklauso, ar turėsiu šansą užsikabinti rinktinėje.

– Oficialiame „Lietkabelio“ puslapyje jau esate priskirtas prie būsimo sezono komandos, tačiau informacijos apie pasirašytą kontraktą nėra. Kokia yra tikroji situacija?

– Nesu su niekuo pasirašęs sutarties, esu laisvasis agentas. Kalbuosi su keliomis komandomis. Šiai dienai situacija yra tokia.

– Ar pirmenybė yra likti Lietuvoje?

– Visada lemia į kokią komandą keliauji užsienyje. Vėl keliauti į kažkokią nežinomybę dėl didesnių pinigų yra kiekvienos vasaros klausimas. Yra daug klausimų – dėmesys, vaidmuo, turnyrai. Visus pasiūlymus išklausau, o kur karjera pakryps, dar nežinau.

– Kiek sprendimą keičia, kad „Lietkabelis“ jau turi patvirtinimą dėl dalyvavimo Europos taurės varžybose?

– Tikrai pliusas didesnis. Kad ir kokie pasikeitimai vyksta tarp Europos taurės ir Čempionų lygos, bet manau, jog Europos taurė vis dar yra pajėgesnis turnyras. Tas patvirtinimas tikrai turi pliusą didesnį – gali atvilioti į Panevėžį pajėgesnių žaidėjų, buvę žaidėjai liks lengviau. Netikėtas dalykas, bet malonu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Lipkevičius ir Paulius Valinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Lipkevičius ir Paulius Valinskas

– Čempionų lygos varianto neatmestumėte?

– Tikrai ne.

– Kalbama, jog Vilniaus „Rytas“ domisi įvairių lietuvių paslaugomis. Ar teko šnekėtis su šiuo klubu?

– Aš pats asmeniškai nekalbėjau ir visus šiuos klausimus tvarko agentas. Gandai yra gandai, bet kontraktas nepateiktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius