-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 24

Nusivylimo „Rytu“ neslėpęs Linas Kleiza: „Jie vėl užlipo ant to paties grėblio“

Lietuvos grandų sezono švieslentėje – lygybė. Pirmąjį sezono tarpusavio mačą Nemuno saloje lapkričio mėnesį prapylęs Kauno „Žalgiris“, kuris sekmadienio akistatą „Avia Solutions Group“ arenoje pasitiko nustekenta sudėtimi ir su pilna kuprine nesėkmių Eurolygoje, vis tiek sugebėjo palaužti ant bangos buvusį Vilniau „Rytą“. 15min laidoje PIKENROLAS Linas Kleiza negailėjo kritikos sostinės ekipai ir jos generolui Giedriui Žibėnui.

Vilniaus „Rytas“ pirmą kartą per daugiau nei šešerius metus buvo laikomas favoritu Lietuvos grandų akistatoje, tačiau pergalę iš sostinės 72:67 išsivežė Kauno „Žalgiris“.

Didžiąją mačo dalį žaidimo kontrolę savo rankose laikę Jure Zdovco auklėtiniai vos neprisižaidė susitikimo pabaigoje, kai eilinį kartą išbarstė pranašumą ir suteikė varžovams viltį sukurti stebuklą, tačiau to padaryti nepavyko.

Svarbų tašką įsirašiusi Kauno ekipa tapo vienvalde LKL lydere bei revanšavosi už skaudžią nesėkmę namuose lapkričio mėnesio pradžioje.

Buvęs „Ryto“ sporto vadovas Linas Kleiza 15min laidoje PIKENROLAS teigė nesuprantąs, ką vilniečiai veikė aštuonias dienas besiruošdami šioms rungtynėms bei priminė trenerio Giedriaus Žibėno išsakytą frazę, jog prieš dvikovą vilniečiai jaučia parako kvapą.

„Nenustebino „Ryto“ pralaimėjimas. Kaip ir sakiau, bus labai gera savaitė „Žalgiriui“, jei laimės bent vieną mačą. Bet jie galėjo laimėti ir Stambule, ir Vilniuje. Jei „Rytas“ būtų bent kiek geresnė komanda, būtų vakar ir laimėjusi. Vien dėl to, jog „Žalgiris“ nemoka, bijo ir gal neturi pasitikėjimo išlaikyti susikurto pranašumo. Šią istoriją matėme ir vakar – pirmavo 11 taškų, visiškai kontroliavo rungtynes, bet staiga prasidėjo sustojimai ir klaidos. Jei mes kalbame apie Eurolygos komandą, kuri nesugeba persivaryti aikštelės, tai čia yra problema. Edgaras Ulanovas sužaidė geriausias sezono rungtynes, bet ir pridarė labai daug klaidų. Kaip jis negali perduoti kamuolio Joshui Nebo, kai šis turi gynėją už nugaros? Galiausiai jam sušvilpė tris sekundes. Arba persivaro kamuolį ir užlaiko jį, o tuomet visas „Žalgirio“ puolimas stovi, – 15min laidoje PIKENROLAS dėstė Linas Kleiza. – Bet ši pergalė „Žalgiriui“ buvo svarbi. Komandai reikėjo susigrąžinti pasitikėjimą savimi. Sekmadienį žaidė nevienodo lygio komandos. „Žalgiris“ neturėjo keturių žaidėjų, rungtynėms ruošėsi vieną dieną, bet ir to užteko pergalei. Neįsivaizduoju, ką „Rytas“ rungtynėms ruošėsi aštuonias dienas. Giedrius Žibėnas gal dalino interviu? Jam viskas prieš rungtynes smirdėjo paraku, o dabar turėtų smirdėti šlapiais „Žalgirio“ triusikėliais.“

Geriausias „Ryto“ puolimo žaidėjas yra Ivanas Buva, tą dar kartą įrodęs ir mūšyje su „Žalgiriu“. Kroatas per 24 minutes surinko 20 taškų (7/10 dvit., 0/2 trit., 6/7 baud.) ir atkovojo 3 kamuolius.

„Ryto“ centras fiksuoja 18,4 taško vidurkį, o tai yra antras rezultatas LKL pirmenybėse, nusileidžiantis tik Utenos ekipos vedliui Patrickui Milleriui (vid. 19,4 tšk.).

Vis dėlto susitikimą su Kauno „Žalgiriu“ aukštaūgis pradėjo ne starto penketuke, o tai galėjo būti didelė Giedriaus Žibėno taktinė klaida.

„Reikia pabrėžti, jog „Žalgiris“ pradėjo drausmingai gindamasis. Žalgiriečių rankos matėsi visur, kamuolio pamušimai. „Rytui“ užpulti buvo sunku. Tas pirmasis penketukas turbūt ir nepasiteisino. Kiek dažnai I.Buva nepradeda rungtynių starte? Toks sprendimas gali išmušti ir išbalansuoti žaidėją. Matėme, kad kai kurie jo metimai buvo perskubėti ir neparuošti. Bet susimetė metimus iš po krepšio. Aš nežinojau žaidėjo psichologijos, bet galiu pasakyti iš savo patirties. Jei žaidėjas kartais sutinka ir supranta trenerio sprendimą, tai pakeičia jo ritmą. „Ryto“ startas nebuvo geras, o startas nuteikia dvikovai psichologiškai ir duoda pasitikėjimo kitai komandai“, – 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo skautas Benas Matkevičius.

„Pirmo ir trečio kėlinio startas nepasiteisino. Geriausias žaidėjas yra Ivanas Buva, suprantu, kad jie norėjo keistis gynyboje, bet I.Buva yra daugiau nei pusė „Ryto“ puolimo. Viskas ten paremta I.Buva ir jo individualiais sugebėjimais. „Rytas“ nežaidžia nieko tokio, kas būtų labai taktiška. Jei pakrenta metimai ar užbėga į greitą ataką, tada gerai. Bet viskas prasideda ir baigiasi tuo, kad jiems reikia gero I.Buvos žaidimo. Jis sužaidė pakilęs nuo suolo. „Žalgiris“ turėjo problemų su juo, kaip ir visi kiti „Ryto“ varžovai, kadangi I.Buva yra aiškus komandos lyderis. Matėme, kad „Rytas“ pradėjo keistis gynyboje, o puolime nepataikė metimų. Kitas dalykas – neįsivaizduoju, kas galėjo šauti į galvą Mindaugui Girdžiūnui eiti per užtvaros apačią prieš į kairę einantį Luką Lekavičių. Du kartus iš eilės per dviejų metrų atstumą ir dar tokiu momentu. Vau!“ – negalėjo patikėti L.Kleiza.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ivan Buva
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ivan Buva

L.Kleizos teigimu, „Rytas“ nemoka tvarkytis su favorito etikete, kuri atsirado dėl „Žalgirio“ nuostolių ir prasto žaidimo abiejuose frontuose.

Tai galiausiai vilniečiams ir pakišo koją siekiant pergalės.

„Jie vis dar neišmoksta tos pačios pamokos, kai ažiotažas sukyla. Niekas nepasikeitė – „Rytas“ nėra geresnė komanda, tiesiog „Žalgirio“ lygis nukrito. Viskas. „Žalgiris“ neturėjo keturių žaidėjų ir žaidė nesiruošę, bet jie buvo tokie nusiteikę, kaip pirmose rungtynėse nusiteikęs buvo „Rytas“, – sakė L.Kleiza. – Dabar „Rytas“ vėl užlipo ant to paties grėblio. Jie turi Darių Gudelį, kuris yra buvęs ir yra matęs. Jūs nekalbėkite tų nesąmonių! Jūs nesate favoritai ir nesate tokie geri, kad galėtumėte lygiuotis į „Žalgirį“. Kokie dar parako kvapai? Nuleiskite galvas ir eikite dirbti, kaip darėte prieš pirmąsias rungtynes. Favoritais būti sunku, o jūs nepratę būti favoritais. Matėme, kokį spaudimą komanda gavo ir kaip su juo nesusitvarkė. Tikiuosi, kad tai buvo paskutinės rungtynės, kai matėme tokį silpną „Žalgirį“. Atėjus Karaliaus Mindaugo taurei, susigrąžinus prarastus žaidėjus ir išsprendus problemas, kurias dabar turi, „Žalgiris“ turėtų šiame lygyje dominuoti. Jei jie parodys tiek energijos ir noro, kiek rodė vakar, Lietuvoje titulus turėtų pasiimti be problemų.“

„Jie bandė nusimesti favoritų etiketę viešai ir neutralizuoti situaciją, nes ažiotažas buvo truputį jau per didelis. Jie norėjo emocijas prigesinti, kad žaidėjai neperdegtų“, – replikavo B.Matkevičius, priminęs Gyčio Radzevičiaus ir Margirio Normanto viešus pasisakymus apie mačo favoritą „Žalgirį“.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir B.Matkevičius – kaip „Žalgiris“ sugrąžino „Rytą“ į realybę

Pagyrimo nusipelnė „Žalgirio“ gynyba, kuri išjungė ir greitas „Ryto“ atakas, ir snaiperius, iš toli realizavusius vos 4 tritaškius iš 21 (19,1 proc.). Tolimų metimų situaciją dar kiek pagerino mačo pabaigoje du metimus pataikęs Arnas Butkevičius.

„Matėsi, jog „Žalgiris“ gynėsi drausmingai ir suspaustai, sumažino rotacijas, „du prieš du“ gynyba buvo pasyvesnė, jog „Rytui“ reiktų atakuoti iš sunkių situacijų prieš varžovo iškeltą ranką“, – įžvalgomis dalijosi B.Matkevičius.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Pagrindiniu pergalės kalviu tapo MVP medžiotoju praeityje pramintas Edgaras Ulanovas, kuris pelnė 19 taškų (5/6 dvit., 2/3 trit., 3/4 baud.), atkovojo 8 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus, 3 kartus suklydo ir užfiksavo 24 efektyvumo balus.

„Edgaras Ulanovas teisingai po rungtynių pasakė, jog trumpesnė rotacija leidžia visiems prisiimti didesnę atsakomybę ir suteikia daugiau laisvės, nes žinai, kad bet kokiu atveju žaisi ir metimus vis tiek išsimesi. Metimus atliksi su visai kitokiu pasitikėjimu, kai žinai, kad tikrai žaisi. Visų vaidmenys buvo aiškūs, o tai irgi buvo faktorius“, – sakė B.Matkevičius.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

Sekmadienio rungtynes stebėjo seniai nematytas skaičius sirgalių – 9006. Didžioji dalis jų dėvėjo raudonus marškinėlius ir palaikė „Rytą“.

„Dar pora „Žalgirio“ pergalių ir sirgaliai Vilniuje raudonus marškinėlius pasikeis į žalius, kaip buvo anksčiau. Tie visi „Žalgirio“ sirgaliai, kai komandai patekus į finalo ketvertą lindo iš visur pasidaryti nuotrauką, jie vis dar yra, tik reikia truputį daugiau pergalių. Vilnius sirgs už bet ką, kas laimės“, – juokdamasis sakė L.Kleiza.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

Keturiolikos pergalių seriją pametęs „Rytas“ ant pergalingų bėgių sugrįžti bandys artėjantį trečiadienį, kai pirmajame Čempionų lygos „Top 16“ mače namuose priims Strasbūro SIG krepšininkus.

Giedriaus Žibėno vyrų artimiausią mėnesį laukia įtemptas grafikas – dar dvi Čempionų akistatos Vilniuje prieš Sambathėjaus „Falco“ ir Tenerifėje prieš „Lenovo“, LKL išvykos į Panevėžį ir Uteną, galiausiai – KMT finalo ketvertas, vyksiantis sostinėje.

„Laimėti Karaliaus Mindaugo taurę „Rytui“ bus reikalų. Laukia labai sunkios rungtynės su Panevėžiu. Šis pralaimėjimas „Žalgiriui“ nukėlė „Rytą“ į realybę. Iki tol jie žaidė prieš blogas komandas. Vienas dalykas, kuris man patiko apie Jurę Zdovcą, tai jo pasakymas, jog didelio džiaugsmo dėl pergalės nėra, nes čia „Žalgiris“ ir jis privalo laimėti prieš „Rytą“. Geriausias dalykas, kurį jie išsinešė iš šių rungtynių, tai pergalė. Pozityvių dalykų buvo, bet vėl pamatėme pabaigoje sugriuvusį „Žalgirį“. Geresnė komanda būtų ištraukusi pergalę. „Rytas“ įveikė ir LKL, ir Čempionų lygos komandas, kurios yra dugne vietinėse pirmenybėse. Šis pralaimėjimas „Rytą“ pastatė į gerą vietą, jie vėl nuleis galvas ir eis dirbti“, – sakė L.Kleiza.

„Jiems reikės parodyti charakterį. Galbūt šis pralaimėjimas yra sunkus, bet laimėti du kartus iš eilės prieš „Žalgirį“, o trečia dvikova būtų KMT finalas... Būtų sunku. Retai pasitaiko, kai grandų akistatose viena komanda prieš kitą laimi tris kartus iš eilės. Galbūt „Rytą“ nusodino laiku, dabar galės susigrąžinti koncentraciją ir užsikamšyti skyles“, – pridėjo B.Matkevičius.

Naujausias 15min laidos PIKENROLAS epizodas su Linu Kleiza ir Benu Matkevičiumi:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir B.Matkevičius – kaip „Žalgiris“ sugrąžino „Rytą“ į realybę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius