Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 09 18

Prieš LKL sezono startą – penki drąsūs spėjimai

Po pusmečio pertraukos į televizorių ir kompiuterių ekranus sugrįžta Lietuvos krepšinio lygos kovos. 2020–2021 metų sezono uždanga pakeliama bus jau šį vakarą, kai uostamiestyje ginklais surems Klaipėdos „Neptūno“ ir Alytaus „Dzūkijos“ krepšininkai. 15min pristato penkis drąsius spėjimus, kaip susiklostys artėjantis sezonas.

Komplektacijos darbus beveik baigę klubai, kuriems sudėtyse liko atlikti vos vieną ar kitą korekciją, išsirikiavo prie starto linijos bei laukia pirmojo ginčo kamuolio.

Sezonas žada nemažai intrigų bei galimą jėgų persiskirstymą turnyrinėje lentelėje.

Kaip seksis Kauno „Žalgiriui“? Ar Martinas Schilleris pateisins vadovų keliamus lūkesčius? Ar „Ryto“ amerikiečiai Vilniuje išbus iki sezono galo? Kas taps rezultatyviausiu LKL žaidėju, o kam gresia iškritimas į NKL?

Portalas 15min pateikia drąsias prognozes, kaip klostysis artėjantis LKL sezonas.

kklietkabelis.lt/Kyle'as Vinalesas
kklietkabelis.lt/Kyle'as Vinalesas

Rezultatyviausias sezono žaidėjas – Kyle'as Vinalesas

Praėjusį sezoną rezultatyviausiu LKL krepšininku tapo Alytaus „Dzūkijos“ lyderis Chauncey Collinsas, vidutiniškai varžovus baudęs po 16 taškų per susitikimą.

Nors naujajam „Lietkabelio“ atakų generolui Kyle'ui Vinalesui šios aukštai iškeltos kartelės pasiekti galbūt ir nepavyks, Panevėžio ekipos puolimas nestokoja ir kitų ginklų, tarp kurių yra ir Paulius Valinskas, Gytis Masiulis ar Marinas Maričius, tačiau Puerto Riko ir JAV pilietybes turintis gynėjas turėtų tapti vienu labiausiai protokolus pildančių krepšininkų 2020–2021 metų čempionate.

„Lietkabelis“ pasiruošimo etape sužaidė septynis mačus, o K.Vinalesas visuose juose fiksavo dviženklį taškų skaičių bei tapo rezultatyviausiu komandos žaidėju (vid. 14,4 taško) kontrolinių rungtynių cikle.

28-erių metų 188 cm ūgio vikrus gynėjas į Panevėžį atvyko iš Talino „Kalev/Cramo“ ekipos. Pirmą kartą karjeroje atakų organizatoriaus rogėse save pas trenerį Robertą Štelmaherį atradęs K.Vinalesas fiksavo aukščiausius rodiklius karjeroje.

Absoliučiu Estijos komandos lyderiu tapęs įžaidėjas VTB čempionate pagal rezultatyvumą užėmė penktąją vietą, rinkęs po 17,7 taško (46,8 proc. dvit., 30 proc. trit., 75,7 proc. baud.) ir pagal šį rodiklį aplenkęs ir patį Maskvos CSKA siaubą Mike'ą Jamesą (vid. 17,6 tšk.).

Tai žaidėjas, kuris labiau dairosi į krepšį, nei skirsto perdavimus komandos draugams. Tikėtina, jog trečiasis krepšininko sezonas Europoje bus papuoštas įspūdingais individualiais pasirodymais.

Aukštaitijos ekipoje, 15min žiniomis, K.Vinalesas turėtų uždirbti apie 70 tūkst. eurų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis

Bent penki „Žalgirio“ pralaimėjimai

Šarūno Jasikevičiaus vadovaujamas Kauno „Žalgiris“ reguliariuosius LKL sezonus užbaigdavo užtikrintai, būdami pirmoje vietoje ir pralaimėdavę iš viso po 2, 3 ar 4 kartus.

Panašu, kad daugiau kirčių žaliai baltiems sugerti teks artėjantį sezoną, kai prie komandos vairo stovi 38-erių austras Martinas Schilleris.

„Žalgiryje“ liko pagrindinis branduolys žaidėjų, kurie duoda stiprų postūmį komandai, bet stratego taikoma dar didesnė rotacija, krepšininkų buvimas aikštelėje pagal iš anksto numatytas minutes bei trenerio neprisitaikymas prie varžovų bei jų nežinojimas lems, jog Lietuvos čempionai vietiniame fronte patirs bent 5 pralaimėjimus.

Visi prieš favoritus žaidžia su dviguba energija, tačiau atėjus lemiamoms kovoms žaliai balti bus nepajudinami – čempionų titulas 11 kartą iš eilės keliaus į Kauną.

Pastarąjį kartą „Žalgiris“ bent 5 pralaimėjimus patyrė 2013–2014 metų sezone (6), kai Šarūnas Jasikevičius dar rungtyniavo profesionaliai, o kauniečiai reguliarųjį sezoną užbaigė vos ketvirtoje pozicijoje. Vis dėlto jie Vilniaus „Rytą“ pranoko pusfinalyje, o finale – Klaipėdos „Neptūną“.

Kaip „Žalgiriui“ artėjantį sezoną seksis prieš „Rytą“? Donaldas Kairys turėtų pasiekti bent vieną pergalę, bet jų gali būti ir daugiau.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martin Schiller
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martin Schiller

Iki sezono galo „Žalgiris“ turės naują trenerį

Šarūno Jasikevičiaus įpėdinis Martinas Schilleris kol kas optimistiško įspūdžio nepalieka, nors pats išlieka pozityvus ir užtikrintas.

Nors į Barseloną iškeliavęs Šaras paliko įspūdingo dydžio batus, kuriuos užpildyti būtų sudėtinga užduotis bet kuriam atvykėliui, tačiau didžiausi klaustukai kyla prie NBA metodikų tinkamumo Europoje bei 38-erių stratego lankstumo.

Progresyviu inovatoriumi laikomas M.Schilleris kol kas laikosi įsikibęs savos filosofijos, kuri kiek prieštarauja tendencijoms aukščiausiame Senojo žemyno lygyje – žaidėjų minutės skirstomos pagal iš anksto sudarytą planą, vos viena gynybinė sistema, nesipraktikavimas puolimo prieš gynybą, kai visi varžovai keičiasi ginamaisiais, o taip ginasi didžioji dalis Eurolygos klubų.

Tai prieš sezono startą kelia nerimo signalus. Užsispyrimas ties šiais aspektais galiausiai strategui gali lemti ne tik prarastą auklėtinių ir vadovų pasitikėjimą, bet ir darbo vietą.

LKL mastais „Žalgirio“ sudėtis yra daugiau nei užtikrinta, tad M.Schillerio kėdės karštumas koreliuoja tikrai ne su rezultatais vietiniame fronte, kuriame žalgiriečiai gali važiuoti dėl didelio skaičiaus aukšto meistriškumo krepšininkų, o Eurolygoje.

Tai pakankamai drąsus spėjimas, bet to mes čia ir susirinkome – iki sezono galo „Žalgiris“ turės naują trenerį.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelockas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelockas

„Ryto“ amerikiečiai iki sezono galo Vilniuje neišbus

Vilniaus komandos vadovas Rolandas Jarutis ir naujasis treneris Donaldas Kairys tarpsezonio metu drebino rinką, įsigydami didelio potencialo krepšininkus iš JAV.

Vis dėlto sunku tikėtis, jog visi šie trys didelius lūkesčius sirgalių tarpe keliantys žaidėjai – Andrew Goudelockas, Demetrius Jacksonas ir Chrisas McCulloughas – sezono pabaigą pasitiks būdami „Ryto“ žaidėjais.

Eurolygos žvaigžde buvęs A.Goudelockas Vilniuje uždirbs apie 150 tūkst. eurų. Nors gynėjas žurnalistams Lietuvoje teigė, jog nemąsto apie išvykimą iš „Ryto“, tačiau kontrakte nurodyta išpirka, pasak paties krepšininko, siekia vos 50 tūkst. eurų.

Jei 19 taškų prieš Atėnų „Panathinaikos“ pelnęs gynėjas yra atsigavęs po traumos bei galingą žaidimą demonstruos ir Čempionų lygoje, šie 50 tūkst. gali tapti tikrai įkandamu kąsniu Eurolygos ar stipriausiems Europos taurės klubams.

Vieni 15min šaltiniai skelbia, jog įžaidėjas D.Jacksonas Vilniuje per mėnesį uždirbs 11,5 tūkst. eurų, kiti – 9 tūkst. Matant informacijos kilmę, labai realu, jog teisingas variantas yra pirmasis.

Tai vis tiek nėra didelė suma už aukšto potencialo tvirtai sudėtą krepšininką, kuris dvikovoje su „Panathinaikos“ užfiksavo 27 naudingumo balus.

Ch.McCullougho kaina užkulisiuose brėžiama ties 10 tūkst. eurų.

Bet 15min šaltiniai sutartinai teigia, jog šių krepšininkų kontraktai yra labai lankstūs, duodantys galimybę palikti ekipą sezono metu ir kilti į aukštesnį lygį.

Viskas priklausys nuo jų žaidimo. Žinoma, laisva vieta ilgai nebūna, tad išvykimo atveju į Vilnių atvyktų naujokai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Matas Jogėla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Matas Jogėla

Stipriausiųjų ketvertas bus išdarkytas, o „Dzūkija“ – paskutinė

Pastaruosius ketverius metus pirmąsias keturias LKL vietas išsidalino „Žalgiris“, „Rytas“, „Neptūnas“ ir „Lietkabelis“, tačiau artėjantį sezoną šią tradiciją pratęsti klubams bus itin sudėtinga.

Uostamiesčio organizacija pajuto didžiausią COVID-19 smūgį, dėl kurio „Neptūno“ biudžetas susitraukė trečdaliu – nuo 1,5 milijono eurų iki 1 mln. – 900 tūkst., o dalis šios sumos dar bus skiriama padengti skoloms.

„Juventus“ klubo pinigų kapšas artėjančiam sezonui yra mažesnis (apie 700 tūkst.), tačiau klaipėdiečiai pasirinko ilgalaikę viziją, kurioje yra veteranų ir jaunimo mišinys, tuo metu vyriausią sudėtį LKL surinkę uteniškiai (vid. 27,4 metai) siekia grįžti į ketvertą.

Išsaugotas branduolys žaidėjų, Martyno Gecevičiaus ir Mindaugo Kupšo įsigijimai, būsimas naujokas, kuriam „Juventus“ vadovai pasiryžę mokėti net iki 10 tūkst. eurų per mėnesį.

Šios priežastys sufleruoja dideles „Juventus“ ambicijas. Žydrūnui Urbonui su kompanija pavyks prasibrauti į pirmąjį ketvertuką, o ten – galbūt mesti iššūkį ir kovoje dėl medalių.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Artūras Jomantas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Artūras Jomantas

Likti paskutine LKL komanda artėjantį sezoną bus kaip niekada pavojinga, nes į stipriausią šalies lygą prisibelsti trokšta Virginijų Šeškų prisikvietusi „Jonava“.

Nors neįkvepiančiai atrodo „Šiauliai“ su Prienų „CBet“, tačiau pavojingiausiai lynu virš bedugnės vaikšto Alytaus „Dzūkija“.

Keli klubo atstovai siekia vietos Seime, sezono eigoje gali keistis treneris, vadovu tapęs Antanas Sakavickas jaunesnysis atsidūrė komandos paraiškoje sezonui, o branduolį sudaro karjeros saulėlydį pasitinkantys veteranai, abejotino pajėgumo du legionieriai bei nemažai tarp LKL ir NKL migravę žaidėjai.

Praėjusį anksčiau laiko koronaviruso sustabdytą sezoną alytiškiai užbaigė devintoje vietoje, turėdami vienodą pergalių skaičių (6), kaip ir paskutiniai žengę kėdainiečiai.

„Dzūkijos“ laukia kritimas ne tik lentelėje į apačią, bet ir galimai į žemesnę lygą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius