Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 16

Vieno pralaimėjimo intriga: kaip trys plėšrūnai medžios „Žalgirį“?

Kauno „Žalgiris“ savaitgalį Vilniuje gins Karaliaus Mindaugo taurę. Bent trys plėšrūnai kėsinasi ją perimti iš stipriausios Lietuvos komandos. Kokiais būdais Vilniaus „Rytas“, Klaipėdos „Neptūnas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“ bandys tą padaryti? Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek analizavo ginklus, kurių prireiks trofėjaus medžioklei.
Š.Jasikevičius gins trofėjų
Š.Jasikevičius gins trofėjų / 15min nuotr.

Įdomi statistika. Lyginant keturių KMT komandų tarpusavio rungtynių rezultatus šį sezoną, geriausiai atrodo Kazio Maksvyčio „Neptūnas“ ir Šarūno Jasikevičiaus „Žalgiris“ – abi komandos turi po 4 pergales ir 2 pralaimėjimus.

„Lietkabelis“ iškovojo 3 pergales ir patyrė 4 pralaimėjimus, o Vilniaus „Rytas“, šį savaitgalį turintis namų aikštės pranašumą, keturių stipriausių komandų dvikovose atrodė prasčiausiai – tik 2 pergalės ir 5 pralaimėjimai.

Žinoma, taurės favoritas daugeliui krepšinio gerbėjų yra akivaizdus. „Žalgirio“ krepšininkai, šį sezoną net ir nedemonstruojantys pačių geriausių rezultatų Eurolygoje, turi daugiausiai šansų užlipti ant aukščiausios pakylos.

Tačiau „vieno pralaimėjimo“ turnyrai tuo ir žavūs, kad čia paliekama daugiau vietos netikėtumams. Sunku įsivaizduoti kauniečius kitoms ekipoms pralaimint serijas iki 3 ar 4 pergalių. Didesnis žaidėjų talentas, itin ilga rotacija, ilgame laikotarpyje mažesnis protinių klaidų rungtynėse skaičius – įveikti „Žalgirį“ serijoje itin sunku.

Bet 40 minučių atkarpa? Daug netikėtumų gali nutikti per šį laiką ir tą pabandys įrodyti, visų pirma, Panevėžio krepšininkai.

Reikia pridurti, kad ir kauniečiai į šį turnyrą atvyks kitaip nusiteikę nei į įprastas LKL rungtynes, praėjus keletui dienų po Eurolygos kovų. Pailsėję, žymiai daugiau pasiruošę bei su didesne motyvacija – išvysime kitokį žalgiriečių veidą.

VIDEO: „Ginčas“: didžiosios KMT intrigos – sensacijų paieška ir „Žalgirio“ (ne)pažeidžiamumas

Panevėžio „Lietkabelis“

Svarbiausias akcentas „Lietkabelio“ gynybos plane turėtų būti gynyba baudos aikštelėje.

Žalgiriečiai itin mėgsta centruoti: jų žaidėjai visose pozicijose yra aukšti, gerai sudėti fiziškai bei puikiai įvaldę šį žaidimo elementą. Dažniausiai centruoja B.Daviesas, P.Jankūnas ir E.Ulanovas, tačiau dideli šansai, kad tą darant išvysime ir Leo Westermaną bei Marių Grigonį, kurie bandys pasinaudoti savo ūgio ir jėgos pranašumu prieš Panevėžio gynėjus.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Norėdami turėti daugiau šansų įveikti kauniečius, „Lietkabelio“ krepšininkai turi kaip įmanoma labiau sumažinti klaidų skaičių – tiek puolime, tiek savo galvose.

Klaidos puolant leistų „Žalgiriui“ bėgti į greitą puolimą, pelnyti lengvus taškus, o to panevėžiečiai paprasčiausiai negali sau leisti, jei nori turėti šansą rungtynių pabaigoje.

Paskutinėse rungtynėse sausio 13 dieną jie padarė tik 8 klaidas ir tai leido jiems išlikti rungtynėse iki pat galo. Itin susikoncentravę jie turi būti ir gindamiesi. Kaip įmanoma labiau laikytis žaidimo plano, naudoti baudas nepasiekus komandinių pražangų limito, nepraleisti žaidėjų įkirtimų – visos mažos detalės bus svarbios.

Puolime daug kas priklausys nuo trijų „Lietkabelio“ gynėjų – J.Wilsono, P.Valinsko ir neseniai atvykusio naujoko I.Iroegbu. Šis kol kas paliko gerą įspūdį savo atletiškumu bei gebėjimu rinkti taškus. Kadangi prieš „Žalgirio“ ekipą „Lietkabelis“ neturės pranašumo priekinėje linijoje, šių žaidėjų indėlis bus itin svarbus.

„Lietkabelio“ schemose šie žaidėjai yra labai svarbūs tiek kurdami progas sau, tiek kitiems žaidžiant 2 prieš 2. Kauniečių aukštaūgiai yra gana geri gynėjai ties perimetro linija, todėl bus įdomu pažiūrėti, ar „Lietkabelis“ išnaudos šią savo stiprybę.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ikenna Iroegbu
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ikenna Iroegbu

Vilniaus „Rytas“

„Ryto“ pusfinalyje laukia kovingai nusiteikę „Neptūno“ krepšininkai. Lengva tikrai nebus, žinant K.Maksvyčio gebėjimą puikiai paruošti komandą svarbioms rungtynėms. Tik įveikus uostamiesčio klubą, bus galima galvoti apie galimą finalą su „Žalgiriu“.

„Ryto“ žaidimas puolime pasidarė organizuotesnis bei įvairesnis. Taip, vis dar dominuoja žaidimas 2 prieš 2, tačiau jei kas nors gerai veikia, kam tai keisti?

DJ Seeley yra tiesiog puikus griaudamas varžovų gynybinius susitarimus ir dažnai veržiasi į tą pusę, į kurią užsinori, o ne ten, kur norėtų jo varžovas.

Ch.Krameris pridėjo aštrumo, o jo žaidimas vienu metu su R.Stipcevičiumi leidžia šiam būti labiau aikštelę išplečiančiu žaidėju.

A.Parachouskis labai užtikrintai jaučiasi mesdamas ne tik iš po krepšio, tačiau ir iš vidutinio nuotolio, kas leidžia „Ryto“ žaidimui du prieš du veikti dar efektyviau.

Tai yra pagrindinis akcentas „Ryto“ oponentams bei pagrindinis vilniečių ginklas, kurio atlikimo efektyvumas nulems jų pasirodymą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artiomas Parachovskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artiomas Parachovskis

Vilniečiai taip pat šį savaitgalį turės namų aikštės pranašumą, tačiau ar tai palaiminimas, ar prakeiksmas?

Šį sezoną, žiūrint tik keturių stipriausių komandų tarpusavio rungtynes, per 13 rungtynių namų komanda pergalę šventė tik 3 kartus, o vilniečiai nelaimėjo nė karto iš 4 namų susitikimų (dvi nesėkmės prieš „Lietkabelį“ ir po vieną prieš „Neptūną“ bei „Žalgirį“).

Kita vertus, vilniečiai tokios sudėties, kokią turi dabar, t.y. su sveiku Ch.Krameriu ir A.Parakhouskiu bei be komandą ardžiusio D.Suttono, dar nežaidė nei prieš vieną iš šių keturių komandų.

Visgi manau, kad namų aikštelė padės įveikti pusfinalio barjerą.

Kertinis savaitgalio žaidėjas – E.Bendžius.

Šis puolėjas žaidžia itin daug po D.Suttono išvykimo, praplečia aikštelę bei fantastiškai išnaudoja savo progas metant iš toli. Amerikiečiui palikus ekipą, E.Bendžius per 6 rungtynes visuose turnyruose pataikė 20 tritaškių iš 40.

„Rytas“ mėgsta jį išnaudoti pikenpopo situacijose, kuriose labai svarbus gynėjų susikalbėjimas. Tačiau dar svarbiau bus tai, kaip E.Bendžiui seksis kitoje aikštelės pusėje.

Jis nėra pats stipriausias žaidėjas gynyboje, todėl bus įdomu stebėti kaip jam seksis pusfinalyje gintis prieš panašaus tipo žaidėją Osvaldą Olisevičių (10,1 tšk. per rungtynes), o vėliau galbūt ir prieš Paulių Jankūną.

Vilniečiams teks kažką sugalvoti siekiant paslėpti šią silpnesnę vietą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

Klaipėdos „Neptūnas“

Nugalėti „Rytą“ ir potencialiai „Žalgirį“ per dvi dienas? Misija labai sunki, tačiau jei kas ir gali tai padaryti, tai „Neptūnas“, kuris šiame sezone tarp visų keturių taurės dalyvių turi geriausią tarpusavio rungtynių rezultatą.

Kalbant apie šią ekipą, reiktų išskirti jų puolimo sistemą. Kazys Maksvytis krepšinio užkulisiuose dažnai įvardijamas kaip treneris, kuris sugalvoja itin daug būdų kaip nubausti oponentus gynyboje bei išnaudoti savo žaidėjų stiprybes. Statistika tam pritaria – Neptūnas pirmauja LKL pagal pelnytus taškus su vid. 87,2 taško per rungtynes.

„Neptūnas“ turi gan ilgą rotaciją bei daug įvairių ginklų puolime. J.Grantas itin mėgsta apgaudinėti varžovus „slipindamas“ užtvaras – vietoj tikros užtvaros, paskutiniu metu kirsdamas link krepšio. Laiku atliktas perdavimas ir pranašumas yra susikurtas, belieka tinkamai jį išnaudoti.

Perimetre klaipėdiečiai turi gerų metikų, kuriuos varžovams bus svarbu atkirsti nuo tritaškio linijos bei neleisti atlikti metimų iš stovimos pozicijos. D.Gailius, T.Delininkaitis, G.Masiulis, O.Olisevičius – visi trys gali puikiai pataikyti iš stovimos pozicijos. Pavojingas net ir L.Williamsas, kuris šį sezoną tritaškius meta 43 proc. taiklumu ir išmeta po 4,2 metimo per rungtynes. Sustabdyti tritaškius bei 2 prieš 2 su J.Grantu – pagrindinė užduotis oponentams.

Gynyboje pagrindinė užduotis – neleisti oponentų gynėjams draskyti gynybos veržiantis nuo užtvaros. Paskutinėse rungtynėse su „Juventus“ bei „Skycop“ ekipomis, šių komandų gynėjai turėjo per daug laisvės šiems manevrams. Tokios klaidos yra itin skaudžios, kadangi oponentai iškart įgauna pranašumo situaciją, ir dar nuo žaidimo yra atkertamas aukštaūgis, kuris pasilieka kažkur ties tritaškiu.

Jei „Neptūnas“ nori patriukšmauti, jie turi neleisti to daryti, visų pirma, DJ Seeley, o po to galbūt ir N.Woltersui ar M.Grigoniui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kazys Maksvytis

Tačiau šio savaitgalio klaipėdiečių sėkmė labiausiai priklausys nuo Kyle'o Weaverio.

Amerikietis yra matęs daug svarbių rungtynių ir jau parodė, kad tinkamai nusiteikęs gali žaisti itin aukštame lygyje. Turi ne tik gerus 1 prieš 1 žaidimo įgūdžius, bet ir moka puikiai perduoti kamuolį – viskas, ko reikia nulemti svarbias rungtynes.

Rungtynėse Klaipėdoje su „Žalgiriu“ jis atsiskleidė visomis spalvomis, kai pelnė 24 taškus, atkovojo 4, perėmė 7 bei perdavė 5 kamuolius ir surinko 38 naudingumo balus. Kažko panašaus prireiks ir šį savaitgalį.

Prognozė

Laukti atkaklaus turnyro priežasčių yra daug.

Pasistiprinęs bei susižaidęs „Lietkabelis“, pilnos sudėties, be komandą ardžiusio D.Suttono bei ant emocinės bangos esantis „Rytas“, šiame sezone geriausiai tarpusavio komandų rungtynėse atrodantis „Neptūnas“ – visi bandys mesti iššūkį „Žalgiriui“.

Ar pavyks ne tik mesti iššūkį, bet ir nugalėti savaitgalio favoritą – sužinosime jau greitai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius