Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 19

Vilniaus „Lietuvos ryto“ vasaros dėlionė: kuriomis kryptimis pasuks žaidėjai?

Daug svarbių permainų laukia Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandoje po sidabru pasibaigusiu sezono. Keisis ne tik komandos pavadinimas ir treneris. Pusė žaidėjų negali būti ramūs dėl savo ateities komandoje, kuri LKL finale 1:4 nusileido Kauno „Žalgiriui“.
Rokas Giedraitis, Chrisas Krameris, Benas Madgenas – Vilniaus krepšininkų keliai turėtų išsiskirti.
Rokas Giedraitis, Chrisas Krameris, Benas Madgenas – Vilniaus krepšininkų keliai turėtų išsiskirti. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Švelniai galima pradėti trinti pirmąjį žodį nuo komandos pavadinimo, kurį naujieji klubo savininkai dar pernai žadėjo pakeisti nuo 2018–2019 m. sezono.

Ir Rimas Kurtinaitis, ne toks šnekus ir linksmas, kaip jam įprasta, jau dalyvavo paskutinėje savo spaudos konferencijoje kaip „Lietuvos ryto“ treneris.

Netrukus iš jo komandos vairą turėtų oficialiai perimti Dainius Adomaitis, kuris toliau kurs naują mozaiką kartu su klubo vadovais Dariumi Gudeliu ir Linu Kleiza.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Linas Kleiza ir Darius Gudelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Linas Kleiza ir Darius Gudelis

Daug permainų lauks sostinės ekipos, nes nuo 2016 metų ji nelaimėjo titulo, nors ir padovanojo krepšinio sirgaliams įnirtingą kovą su „Žalgiriu“ visuose penkiuose finalo mačuose.

Net septyni Vilniaus krepšininkai jau yra įžengę į ketvirtą dešimtį ir veikiausiai per vasarą geresniais nebetaps, šešių žaidėjų sutartys baigėsi sulig paskutiniuoju maču pirmadienio vakarą „Žalgirio“ arenoje, o tai reikš ne tik atsisveikinimus, bet ir naujas galimybes.

24sek primena, kokie sutarties punktai liečia kiekvieną žaidėją ir kokios jų galimybės sugrįžti į Vilniaus klubą kitą sezoną, kai pasikeitę vilniečiai grįš į LKL ir Europos taurės turnyro kovas.

Chrisas Krameris

Po penkerių metų Vokietijoje į Lietuvą persikėlęs amerikietis tapo pagrindiniu įžaidėju Vilniaus klube, bet jo žaidimas kėlė dvejopą įspūdį.

Atletiškas ir greitas 191 cm ūgio gynėjas įpūsdavo energijos vilniečių atakoms, bet labiau nei savo metimais rūpinosi komandos draugų įsitraukimu į puolimą – šį LKL sezoną jis atliko 306 rezultatyvius perdavimus ir tapo visų laikų LKL rekordininku, pagerinęs net 23 metus gyvavusį Plungės „Olimpo“ mažylio Timothy Brookso pasiekimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Chrisas Krameris
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Chrisas Krameris

Tačiau problemos atakuojant iš toli darė Ch.Kramerį pažeidžiamą, ypač finalinėse LKL varžybose. O tai kelia rimtų klausimų, prisimenant, kad D.Adomaitis anksčiau savo komandose įprastai turėdavo atakuoti mėgstančius ir mokančius įžaidėjus.

Ch.Krameris: „Aš turiu įvertinti, ar jie nori manęs, kokių turėsiu variantų“.

Ch.Krameris paslaptingai nusišypsojo ir papurtė galvą, paklaustas apie sugrįžimą Oldenburgo klubą Vokietijoje, kur praleido penkerius metus prieš atkeliaudamas į „Lietuvos rytą“. Akivaizdu, kad Vilniaus klubas nepateikė pasiūlymo dėl kito sezono, o ir pats 30-metis įžaidėjas neatsakė ryžtingai į klausimą, ar norėtų tęsti karjerą sostinėje. „Šiuo metu nežinau. Pakalbėsiu su savo agentu, kokie yra variantai. Apsvarstysime, – po paskutinio finalo serijos mačo 24sek sakė Ch.Krameris. – Dabar tai buvo paskutinės mano rungtynės...

Tai buvo geras miestas, geras klubas. Aš turiu įvertinti, ar jie nori manęs, kokių turėsiu variantų, o tada spręsiu, kas geriausia mano karjerai ir mano šeimai.“

Mindaugas Girdžiūnas

Viduryje sezono iš Klaipėdos į Vilnių persikėlęs gynėjas įsibėgėjo ir pastarosiomis savaitėmis puikiai žaidė. Taip, jo žaidimas bangavo, bet vėlai krepšinyje atsiskleidęs 29 metų klaipėdietis ir nepretenduoja į NBA.

M.Girdžiūnas turi dar dvejus metus galiojančią sutartį su Vilniaus klubu. Buvęs D.Adomaičio auklėtinis „Neptūne“ bus naudingas ir sostinėje, juo labiau kad gali žaisti ir įžaidėju, ir atakuojančiu gynėju.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas

Benas Madgenas

Dar prie buvusio „Lietuvos ryto“ valdovo Gedvydo Vainausko patyręs australas padėjo parašą ant dvejų metų sutarties, bet jo žaidime trūko tokių energingų rungtynių, kaip antrasis finalo mačas.

Būtų logiška, jei Vilniaus klubo vadovai pabandytų išardyti gana brangią sutartį su 33 metų gynėju, kuris labai malonus žmogus už aikštės ribų, bet ne toks naudingas aukščiausio lygio krepšinio kovose.

Alfredo Pliadžio nuotr./Benas Madgenas
Alfredo Pliadžio nuotr./Benas Madgenas

Jimmy Baronas

Vieną profesionaliausių ir darbščiausių „Lietuvos ryto“ krepšininkų per svarbiausias sezono kovas R.Kurtinaitis buvo nustūmęs į atsarginių suolo gilumą.

32 metų snaiperio taikiklis nebuvo stabilus ir sezono metu, nors krepšininkas skyrė daug dėmesio jo sureguliavimui per treniruotes ir po jų.

Vis dėlto, kaip sako krepšinio klasikai, snaiperis, kuris nepataiko, galbūt ir nėra snaiperis. J.Baronas netaps atletiškesniu gynyboje ir jo dienos Vilniuje yra suskaičiuotos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jimmy Baronas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jimmy Baronas

Rokas Giedraitis

Nuo 2016 metų Vilniuje rungtyniaujantis šiaulietis sužaidė ryškių rungtynių ir Vilniaus žiūrovai jau įprato laukti tritaškio, kai pamato puolėją paleidžiant kamuolį iš krašto aukšta trajektorija. Nors gynybos schemose jis vis dar blaškosi, per šį sezoną R.Giedraitis pasistūmėjo ir šioje aikštės pusėje.

Alfredo Pliadžio nuotr./Rokas Giedraitis
Alfredo Pliadžio nuotr./Rokas Giedraitis

R.Giedraitis pernai pratęsė sutartį su Vilniaus klubu dvejiem metams, tad kitą sezoną 25 metų puolėjo tritaškių ir atletiškų šuolių dar turėtume išvysti.

Mindaugas Lukauskis

Kai vienas geriausiai besiginančių komandos žaidėjų yra 39 metų džentelmenas, kyla įvairių minčių. Bet ne apie M.Lukauskį, o apie kitus „Lietuvos ryto“ žaidėjus.

Alfredo Pliadžio nuotr./Mindaugas Lukauskis
Alfredo Pliadžio nuotr./Mindaugas Lukauskis

Devynerius metus Vilniaus klubo garbę gynęs puolėjas nejaučia metų naštos ir turi noro rungtyniauti, o puikiai prižiūrimas kūnas ir krepšinio supratimas jam leis tai daryti kitą sezoną. Tik nežinia, ar sostinės komandoje, kurioje vienas šios pozicijos žaidėjas gydosi traumą, ant atsarginių suolo sėdi tokios pačios pozicijos jaunas talentas.

Deividas Sirvydis

Pastarąjį sezoną beveik nežaidė pagrindinėje komandoje, bet buvo „Lietuvos ryto“ tikrasis lyderis per Eurolygos jaunimo turnyrą, kuriame „Lietuvos ryto“ vaikinai buvo nenugalimi.

Ilgalaikę sutartį su „Lietuvos rytu“ pasirašęs 202 cm ūgio universalus žaidėjas tikrai turėtų sulaukti daugiau šansų kitą sezoną, nes talentas yra beribis. Tik nereikia pamiršti, kad jam šį mėnesį stuktelėjo tik 18 metų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Egidijus Mockevičius, Chrisas Krameris, Deividas Sirvydis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Egidijus Mockevičius, Chrisas Krameris, Deividas Sirvydis

Arnas Butkevičius

Traumos – skilęs delnikaulis ir kelio girnelė sujaukė atletiško klaipėdiečio persikėlimą iš uostamiesčio į sostinę. Puikiai sezoną „Neptūne“ pradėjęs lengvasis puolėjas užtruko ieškodamas savo vaidmens Vilniuje, o sezono pabaigoje negalėjo padėti naujai komandai.

Tačiau su „Lietuvos rytu“ A.Butkevičius turi dar trejus metus galiojančią sutartį. Patikimų gynybinių sugebėjimų lietuvis, šį sezoną atskleidęs ir potencialą puolime, dar tikrai turėtų praversti komandai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

Artūras Jomantas

Komandos kapitonas tenkinosi atsarginio žaidėjo vaidmeniu. Nors R.Kurtinaitis pasitikėjo A.Jomantu ir jo aukštu krepšinio IQ, 33 metų puolėjo kojos jau juda ne taip greitai, kaip galva.

A.Jomantas: „Mano kontraktas baigėsi ir tiek“.

Devyni Artūro sezonai „Lietuvos ryte“ verti didelės pagarbos, bet dešimtojo veikiausiai nebus sprendžiant iš jo ištartų žodžių.

„Mano kontraktas baigėsi ir tiek, – 24sek sakė A.Jomantas. – Ar turiu kitų planų? Turiu. Dabar – pailsėti. Nors ir nelabai pavargau šioje serijoje, turiu planų pailsėti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Jomantas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Jomantas

Travisas Petersonas

Amerikietis buvo vienas stabiliausių „Lietuvos ryto“ žaidėjų, o jo žaidimas puolime lėmė ne vieną svarbią pergalę. Gynyboje T.Petersonui trūksta atletiškumo ir būtų naivu tikėtis, kad 33 metų puolėjas priaugs raumenų ar pagerins šuolį.

T.Petersonas buvo sudaręs vienerių metų sutartį, tad nuo šios dienos tampa laisvu agentu. Akivaizdu, kad Vilniaus klubui reikia aukšto lygio sunkiojo puolėjo, bet tai maždaug 200 tūkst. eurų vertės klausimas. Ar tai bus tas pats T.Petersonas. Gal veikiau į Lietuvos rinktinę prasimušęs ir Ispanijos lygoje užsirekomendavęs Eimantas Bendžius?

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Travisas Petersonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Travisas Petersonas

Martynas Echodas

Kauno „Žalgirio“ sistemos auklėtinis pražydo Vilniuje. Iš „Šiaulių“ peršokęs į rimtesnį lygį jis buvo vienu šviesiųjų spindulių per permainingą komandos sezoną – sostinės klubo vadovai tikrai gali trinti delnais, pernai vasarą pabaigę derybas su 206 cm ūgio krepšininku.

M.Echodo sutartis galioja dar dvejus metus. Nors gynyboje jis dar turi erdvių tobulėjimui, nėra abejonių, kad Martynas bus vienas kertinių žaidėjų ir kitą sezoną Vilniuje.

Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Echodas
Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Echodas

Loukas Mavrokefalidis

Lino Kleizos į Vilnių rugsėjį pakviestas patyręs graikas tapo komandos lyderiu puolime.

L.Mavrokefalidis nelaimėtų šuolių į aukštį varžybų, o judrumo gynyboje stoką byloja ir žalgiriečio Brandono Davieso rezultatyvumo rekordai LKL finalo serijoje, bet savo paprastais metimais graikas padėjo laimėti vilniečiams krūvą rungtynių ir pateisino brangiausio komandos žaidėjo vardą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Loukas Mavrokefalidis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Loukas Mavrokefalidis

Vis dėlto, kitą mėnesį aukštaūgiui sueis 34-eri. Sunku būtų jį įsivaizduoti D.Adomaičio schemose, žinant, kiek dėmesio gynybai linkęs skirti vilnietis krepšinio strategas.

„Matysime. Man reikia atostogų, nes sezonas buvo ilgas ir sunkus. Man reikia pailsėti su šeima, o tada matysime, – kalbėjo L.Mavrokefalidis. – Krepšinyje niekada negali žinoti. Vieną dieną esi vienur, kitą – kažkurioje kitoje šalyje.“

L.Mavrokefalidis: „Krepšinyje niekada negali žinoti. Vieną dieną esi vienur, kitą – kažkurioje kitoje šalyje“.

Egidijus Mockevičius

Kai pernai rugsėjį „Lietuvos rytas“ sudarė trejų metų sutartį su vidurio puolėju, žibėjusiu NCAA ir turėjusį sutartį su „Brooklyn Nets“, atrodė, kad Vilnius surado brangakmenį.

Tačiau jis tikrai nenušlifuotas ir dabar jau kyla klausimų, ar įmanoma 25 metų 208 cm ūgio vidurio puolėją priversti žibėti. LKL varžybose jis rinko po 3,3 taško, o pusfinalio ir finalo serijose per 10 rungtynių iš viso sužaidė 13 minučių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Egidijus Mockevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Egidijus Mockevičius

Vilniaus klubas jau svarstė galimybę paskolinti po peties traumos sunkiai įsivažiuojantį aukštaūgį kuriai nors silpnesnei LKL ekipai ir nežinia, ar nesugalvos to padaryti ateinantį sezoną, juo labiau kad į pagrindinės komandos duris beldžiasi jaunasis Marekas Blaževičius.

Rimas Kurtinaitis

Žurnalistai pasiilgs jo stebuklingų istorijų ir pagarbaus bendravimo Vilniuje, bet galbūt tituluotas patyręs treneris nutūps kurioje kitoje LKL komandoje (ne „Žalgiryje“)?

Tuo tarpu „Lietuvos ryte“, su kuriuo R.Kurtinaitis per pirmą etapą klube laimėjo penkis titulus, 58 metų kauniečio istorija baigta.

Kaip sakė pats Maestro: „Krepšinis – ne seksas, abiem gerai nebūna.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius