Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 27

Vilniaus „Ryto“ klaida, pasirašius tik vienerių metų sutartį su V.Kariniausku

Renesanso sezoną Kėdainiuose ir Utenoje sužaidęs bei rezultatyviausiu ir ketvirtu pagal naudingumą LKL žaidėju tapęs Vaidas Kariniauskas praėjusią savaitę pasirašė vienerių metų sutartį su Vilniaus „Rytu“. 15min laidoje „PIKENROLAS“ – trenerio Dainiaus Adomaičio ir buvusio V.Kariniausko komandos draugo „Juventus“ klube Martyno Gecevičiaus mintys apie įžaidėjo persikėlimą į sostinę, potencialą bei padarytą vieną „Ryto“ klaidą.

Didžiausiu praėjusio sezono Lietuvos krepšinio lygos atradimu tapęs 27-erių metų 199 cm ūgio Vaidas Kariniauskas sukirto rankomis su Vilniaus „Rytu“, nors dar prieš dvejus metus po neįrodytų lažybų skandalo jis buvo atsidūręs užribyje.

Kėdainių „Nevėžyje“ sezoną pradėjęs, o vėliau į Utenos „Juventus“ ekipą persikėlęs įžaidėjas fiksavo įspūdingą statistiką LKL pirmenybėse – 16,6 pelnyto taško, 3 atkovoti ir 1,2 perimto kamuolio, 6,2 rezultatyvaus perdavimo, 3,8 klaidos bei 17,6 naudingumo balo.

Vaidas Kariniauskas, pasak 15min šaltinių, dar dominavo Bilbao „RETAbet“, Saragosos „Casademont“ ir Permės „Parma“ klubus, tačiau galiausiai su „Rytu“ susitarė dėl vienerių metų 110 tūkst. eurų vertės kontrakto.

Tikras V.Kariniausko renesansas, kurį jis jau kitame sezone gali tęsti ir Vilniaus klube.

„Žaidžiau su Vaidu pusmetį Utenoje. Galvoju, kad „Rytas“ padarė klaidą pasirašydamas tik vienerių metų kontraktą. Kiek žinau, Vaidas atmetė pirmąjį variantą, o abi pusės susitarimą pasiekė sunkiai. Kiek teko girdėti, Donatas Zavackas įkalbinėjo valdžią, jog ši pasirašytų sutartį. Dėl visiems žinomų priežasčių, kas yra buvę praeityje su Vaidu, klube buvo ir prieštaraujančių žmonių. Ar pagailėjo pinigų, ar pabijojo, aš nežinau. Dėl tokio „Ryto“ ėjimo pasirašyti metų sutartį buvau nustebęs, bet iš Vaido pusės, viskas yra gerai. Jis sužais dar vieną gerą sezoną ir kils aukštyn. Ir jam nereikės bylinėtis su „Rytu“, kad nusitrauktų sutartį, nes dabar nėra jokių išpirkų. Šiais laikais galima greitai susirinkti informaciją, Zavas ar Gudelis galėjo paskambinti man, bet neskambino“, – „PIKENROLO“ laidoje sakė buvęs V.Kariniausko komandos draugas Martynas Gecevičius.

M.Gecevičius akcentuoja absoliučiai pasikeitusį V.Kariniausko požiūrį.

„Ką aš pamačiau, tai žmogus yra visiškai susitvarkęs ir eina iš proto dėl krepšinio. Jis nori laimėti ne tik visas rungtynes, bet ir kiekvienose rungtyse per treniruotes. Vaidas žaidžia, stengiasi ir varžosi. Matosi, kad nori eiti į aukštesnį lygį ir viską dėl to daro. Kartais daro net ir per daug. Bet šie dalykai yra taisytini. Treneris turi jį įstatyti į vėžes“, – dėstė Utenos komandos atstovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Gecevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Gecevičius

„Sprendimas įsigyti Vaidą yra labai geras. Galvoju, kad iš šios pozicijos žaidėjų lietuvių V.Kariniauskas buvo geriausias variantas. Mes dažnai žiūrime į užsieniečius, kad jie atvykę į Lietuvą darytų viską. Ne, turime turėti gerus lietuvius, kuriems svarbu yra laimėti paskutines sezono rungtynes. Lietuviai labiausiai varžosi treniruotėse. Jie visada nori laimėti. Užsieniečius kartais turi įkalbinėti ir įtikinėti, kad tai yra svarbu. Kaip sako Marčius, Vaidas nori laimėti kiekvieną mačą“, – „PIKENROLO“ laidoje pridėjo Dainius Adomaitis, Vilniaus klube dirbęs 2018-2020 etų sezonuose.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas

Jei pažvelgtume į gilesnę statistiką, tai V.Kariniauskas veikiausiai būtų pirmoje vietoje visoje LKL pagal kamuolio turėjimą savo rankose, pastebėjo laidos vedėjas Rokas Pakėnas.

„Bet jis pirmas pagal taškus ir rezultatyvius perdavimus, – atkirto M.Gecevičius. – Jei nebūsi daug su kamuoliu, nesukursi tiek progų komandos draugams ir neišmesi daug metimų. Taip, jis kartais perlaiko kamuolį. Bet čia yra trenerių darbas įdėti Vaidą į tam tikrus rėmus ir vėžes. Pakoreguoti žaidimą ir nuimti nuo jo pusantros klaidos ar dvi. Vaidas buvo pagrindinis žaidėjas, kuris kūrė viską. Aš nepykau, jei nepaduodavo man perdavimo, bet būdavo tokių, kurie ir pyko. Tai normalu. Svarbiausia, kad Vaidas suprasdavo, jog perlaikydavo kamuolį ar būdavo pervargęs. Bet šie dalykai tam tikroje sistemoje yra lengvai panaikinami.“

VIDEO: PIKENROLAS: olimpinių žaidynių intrigos, „Ryto“ pirkinių ir „Žalgirio“ taikinių analizė

„PIKENROLO“ laidos dalyviai pasidalijo įžvalgomis apie išskirtinį Vilniaus „Ryto“ pirkinį.

„Šiuolaikiniame krepšinyje Vaidas gali duoti viską. Jis yra padirbėjęs ties tritaškių pataikymu, kuris nebėra toks žemas, koks būdavo anksčiau. Pasitikėjimas savimi yra didžiulis. Vaidas yra fiziškai gerai pasiruošęs, kas jam padeda gynyboje. Tai aukštas žaidėjas, gerai žaidžiantis nugara ir matantis, kur atlikti perdavimą. Jis tikrai nusimes kamuolį. Žaidžia komandiškai, nori laimėti ir, kas svarbiausia, įjungia į žaidimą komandos draugus. Vaidas užveda ir kitus. Tikras užvedinėtojas. Geras žmogus rūbinėje“, – sakė M.Gecevičius.

„Jis turi keletą elitinių savybių. Labai mažai yra tokio dydžio įžaidėjų, galinčių žaisti nugara į krepšį. Priklausomai nuo varžovų, jis gali sužaisti nuo 3 iki 8 situacijų nugara į krepšį, – dėstė D.Adomaitis. – Jis gali ne tik pelnyti taškus, bet ir sėkmingai iš baudos aikštelės numesti kamuolį kitiems. Tai elitinė savybė. Taip, kiekvienas treneris norėtų, jog Vaidas atliktų 3-4 driblingais mažiau. Bet jis dažniausiai priima gerą sprendimą. Kiekvienoje „du prieš du“ situacijoje įprastai kūrėjas turi bent tris pasirinkimus, ką jis gali daryti. Daug žaidėjų padaro kartais gerą, o kartais blogą sprendimą. Karinė yra toks, kuris keturis kartus iš penkių pasirinks geriausią įmanomą variantą, kuris nebūtinai baigsis taškais, bet sprendimas bus geras. Tai – elitinė savybė.“

„Jis gali užcentruoti ne tik pirmą ar antrą varžovų numerį, bet kartais ir trečią. Aukštas, gerai valdantis kamuolį įžaidėjas“, – pridėjo M.Gecevičius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

D.Adomaitis akcentuoja ir V.Kariniausko kairės rankos privalumą.

„Daug didelių yra dešiniarankių, tai bus patogu žaisti. Jau dabar matau, jog Jarvisui Williamsui bus gerai. Vaidas iš kairės pusės pamėtys jam „aley-oopų“. Pamatysite ir po keletą dėjimų per rungtynes“, – sakė 47-erių strategas.

Ko Vilniaus „Ryto“ naujokui trūksta, jog jis taptų elitiniu įžaidėju Europoje?

„Kalbant apie gynybą, jis nebus tas greičiausias krepšininkas, kuris varžovą spaus visada per visą aikštelę. Tai vienas iš dalykų, kurių jam trūksta. Bet jis aukštas ir gudrus žaidėjas. Su juo aikštelėje galima drąsiai keistis ginamaisiais, o tai išmuša varžovus. Bet iki elitinio lygio jam trūksta bent nuo vidurio spausti varžovą ir visada sėdėti ant kamuolio. Turėti pastovų spaudimo įgūdį, o ne kai treneris prašo. Puolime – tritaškio procentas iš skirtingų situacijų: statinės padėties ar „du prieš du“ situacijose. Bet šiaip – labai geras „Ryto“ pasirašymas“, – įvertino D.Adomaitis.

„Iš „Ryto“ pusės, tai vienareikšmiškai geras pirkinys, – pasikartojo M.Gecevičius. – Mačiau kiek jis sportuoja, dirba ir nori, tai net neabejoju, jei žais 25-30 minučių, turės labai gerą sezoną. Nematau, kodėl Vaidas galėtų turėti prastesnį sezoną, nei kad turėjo šį. Tik kad dabar žais aukštesniame lygyje. Geras pirkinys, gaila, kad „Rytas“ pasirašė sutartį tik metams.“

Visa 15min tinklalaidė „PIKENROLAS“:

VIDEO: PIKENROLAS: olimpinių žaidynių intrigos, „Ryto“ pirkinių ir „Žalgirio“ taikinių analizė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius