Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 21

Žaidėjų asociaciją steigęs, bet neišvystęs R.Skaisgirys: „Vargo vakarienė, bet įdomu“

Klubų vadovų požiūriu nepatenkinti Lietuvos krepšininkai, vedami Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ gynėjo Dominyko Domarko iniciatyvos, nutarė įsteigti žaidėjų asociaciją, tačiau tai nebus pirmoji krepšininkų profsąjunga Lietuvos krepšinio istorijoje. Pirmasis bandymas suburti profesionalius žaidėjus vyko dar prieš 22-ejus metus. Startas buvo pompastiškas ir su didžiulėmis viltimis, tačiau langus užkalti teko vos po kelių mėnesių.
Rolandas Skaisgirys
Rolandas Skaisgirys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Mintis įkurti žaidėjų asociaciją 1998-aisiais kilo neseniai parašą ant pirmosios sutarties su Vilniaus „Sakalais“ suraičiusiam Rolandui Skaisgiriui, dabar žinomam televizijos prodiuseriui, scenaristui ir visuomenininkui.

Idėja gimė, kai Rusiją supurtė garsioji ekonominė krizė. Verslai stabtelėjo, atlyginimai krito. Penkmetį skaičiavę Lietuvos krepšinio lygos žaidėjai nutarė įsteigti asociaciją, kuri gintų žaidėjų interesus ir teises, o veiksmų ėmėsi žodžio kišenėje neieškantis įžaidėjas.

Viskas prasidėjo labai pompastiškai. Pradinėje fazėje buvo apie 100 narių, rungtyniaujančių LKL ir LKAL čempionatuose. Pristatymo renginys vyko su „3 prieš 3“ žaidimais ir mažu koncertu.

„Spaudė rašė apie tai daug, atrodė, kad renginys pavyko. Atrodė, kad viskas paeis“, – 15min sakė iniciatyvos autorius Rolandas Skaisgirys.

Kauno „Žalgiris“ prieš kelis mėnesius Europos taurės finale buvo patiesęs Milano „Stefanel“, o Lietuvos čempionų krepšininkui Dainiui Adomaičiui, dabar vadovaujančiam Vilniaus „Rytui“, pasiūlytas asociacijos prezidento postas.

„Dainius jau buvo figūra Lietuvoje krepšinyje, tad pasiūlėme ir paprašėme jo tapti profsąjungos veidu ir vadovu“, – prisiminimais dalijosi R.Skaisgirys.

Krepšinio bendruomenė žvalgėsi į pasaulinę lyderę NBA ir jos struktūrą. NBA žaidėjų asociacija įkurta dar 1954-aisiais, o lygos pripažinimo ji sulaukė dar po 10 metų.

„Mes su Rolandu bendraudavome ir už aikštelės ribų. Tai buvo jo iniciatyva. Manęs tik paklausė, ar sutikčiau būti asociacijos prezidentu. Kalbėjome apie dalykus, kuriuos galėtume nuveikti, bet net nespėjome jų pradėti“, – 15min sakė Dainius Adomaitis.

Kalbų apie galimą profsąjungos kūrimą buvo ir po R.Skaisgirio iniciatyvos. Tokių minčių suburti žaidėjus turėjo ir tiek komentatorius Linas Kunigėlis, ir tiek Šarūno Marčiulionio įkurta agentūra, kuri žengė ir pirmuosius steigimo žingsnius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rolandas Skaisgirys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rolandas Skaisgirys

Žaidėjų asociacijos nenorėjo LKL prezidentas?

Krepšinio visuomenėje sklinda kalbos, kad žaidėjų profsąjungos įsteigimu suinteresuotas nebuvo tuometis LKL prezidentas Šarūnas Marčiulionis.

Krepšininkų profsąjungą jis matė kaip konkurentę savajai, neseniai iškeptai akademijai.

15min šaltinių teigimu, Š.Marčiulionis galvojo, kad su teisininkų pagalba profsąjunga galėtų daryti įtaką jaunųjų žaidėjų sprendimams, kontroliuoti juos bei taip „vogti“ iš akademijos talentus, nes tuo metu agentų amatu užsiiminėjančių žmonių Lietuvoje dar nebuvo.

Simboliška, bet po kelerių metų krepšininkų profsąjungą įsteigti bandė paties Š.Marčiulionio vedama „Sport Development Group“ agentūra.

Vis dėlto R.Skaisgirys nesidairo į šonus. Dėl neišvystytos žaidėjų profsąjungos jis kaltina tik patį save.

„Reikia turėti didelį entuziazmą, nes tai yra neatlygintinas darbas, – sakė R.Skaisgirys. – Tai buvo mano idėja, mano ir klaida. Man pritrūko patirties. Buvau per jaunas ir per ubagas, kad išvystyčiau tokį dalyką. Reikėjo įdėti velniškai daug darbo, vien idėjos ir pradinio entuziazmo neužtenka. Reikia samdytis advokatus ir teisininkus, jiems mokėti pinigus.

Tokioje situacijoje nepasiderėsi, nes reikiamo išsilavinimo niekas neturi. Aš kalbu apie save, kaip buvo man. Tuomet reikia įdėti labai daug laiko, o jokių lėšų negauni. Atrodo, kad kovoji su vėjo malūnais, kol pavargsti, o šeima prašo valgyti. Nėra kompetencijos, reikia teisininkų, bet niekas nedirba už dyką.

Turi būti absoliutus entuziazmas, kuriuo reikia labai pasitikėti. Asociacija turi galvoti iš kur gaus lėšų, jog galėtų išsilaikyti. Ji negali egzistuoti savaitę ar mėnesį.

Prasideda aibę dalykų. Kažkas patraukia į vieną ar kitą pusę, prasideda užkulisiniai žaidimai. Pradedi kažkuo nepasitikėti, automatiškai tą patį gauni atgal. Vargo vakarienė, bet įdomu.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Teigiama patirtis Prancūzijoje

Krepšininkų asociacijos naudą savu kailiu galėjo pajusti D.Adomaitis, 2003-2007 metų sezonuose žaidęs Prancūzijos klube Gravlino-Diunkerko „Maritime“.

Prancūziškame kontrakte ryškiomis raidėmis įrašytas specialus punktas, nurodantis, jog visi žaidėjai privalo sumokėti metinį mokestį asociacijai, svyruojantį apie 100 eurų.

Šių pinigų pagalba profsąjunga gali tinkamai veikti.

„Visi moka šį mokestį. Pamenu, kad asociacijoje buvo teisininkas ir prezidentas. Sprendimai lygoje priiminėjami kartu, išklausant ir žaidėjų asociacijos nuomonę. Pavyzdžiui, Prancūzijoje žaidėjai išsireikalavę, kad per Kalėdas turėtų septynias laisvas dienas. Žaidėjų asociacija žino, kokius sprendimus lyga priima. Kartu tariasi ir ieško geriausių variantų. Tai normalu“, – sakė D.Adomaitis.

46-erių strategas neabejoja, kad krepšininkų asociacija yra būtinas žingsnis lietuviško krepšinio tobulėjimo prasme, kurį žengti reikėjo jau seniai.

„Yra įsivaizduojančių, jog žaidėjų asociacija kažką iš kažko atims ar kažkur kišis. Taip nebus. Jie pagerins visą procesą. Jie padės priimti geresnius sprendimus. Jie pasakys savo nuomonę dėl tvarkaraščių, dėl sezono starto ir pabaigos, dėl draudimų ir kitų dalykų. Asociacijos naudą turės pajausti visi“, – teigė Vilniaus „Ryto“ vairininkas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Dominykas Domarkas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Dominykas Domarkas

Pasimokė iš klaidų

1998-aisiais bandyta įkurti, bet neišvystyta profsąjunga nebuvo paskutinioji R.Skaisgiriui.

Jis pasimokė iš klaidų bei įkūrė galingas ir vis dar sėkmingai veikiančias asociacijas.

Legendinis „Sakalų“ žaidėjas įsteigė muzikantų bei prodiuserių asociaciją M.A.M.A. bei audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociaciją AVAKA, kurias vienija tūkstančiai narių.

Šie nariai per dabartinę krizę galėjo dar kartą pajusti profsąjungos naudą. AVAKA taryboje buvo priimtas sprendimas išdalinti visiems nariams fonde sukauptus 100 tūkst. eurų.

„Nebuvo labai daug – po 200 ar 250 eurų žmogui. Bet tai vis tiek yra kažkoks asociacijos indėlis į sudėtingą situaciją. Asociacija kovos dėl valstybinių pinigų, kurie bus skiriami autoriams. Krepšininkai neturi kažko, kas galėtų už juos pastovėti“, – aiškino R.Skaisgirys.

Pokalbio su 15min metu vienas krepšinio klubo Šakių „Vytis“ dalininkų akcentuoja reikalingą didelį norą ir darbą, jog žaidėjų asociacija išsivystytų, prigytų ir duotų naudą.

„Krepšinis Lietuvoje yra penas liaudžiai, vieta pasišildyti politikams. Bet kas dabar kovos už krepšininkus? Klubų savininkai? Žaidėjai turi turėti asociaciją, nėra kalbų, bet ji turi būti kaip kumštis. Jei atskirai, tai paims po vieną ir kaip pagaliukus sulaužys“, – teigė „Sakalų“ legenda.

R.Skaisgirio iniciatyva ir idėja prieš 22-ejus metus buvo teisinga ir reikalinga, tačiau kiek per ankstyva. Dabartiniai laikai atveria visai kitokias finansines galimybes, leidžiančias pritraukti pinigus iš šalies, tuo pačiu galimybę augti bei vystytis.

Tai suteikia vilties, kad naujoji profesionalių krepšininkų asociacija, įsteigta Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ gynėjo Dominyko Domarko, klestės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius