-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 06 20

„Žalgirio“ kito sezono komandos dėlionė: kas lieka, kas išvyksta, o kas tapo galvosūkiu?

Palengvėjimas Kauno „Žalgirio“ stovykloje. Ilgiausias sezonas Europoje baigėsi. Žalgiriečiai džiaugsmingai išsiskirstė užtarnautų atostogų. Juos kartu gal dar suves LKL sezono uždarymas, bet vėliau ne visi gražiausios Europos krepšinio pasakos kūrėjai vėl sugrįš į „Žalgirio“ areną. 24sek pasižvalgė, kas liks iš čempioniškos 2017–2018 m. sezono sudėties.
Edgaras Ulanovas ir Šarūnas Jasikevičius
Edgaras Ulanovas ir Šarūnas Jasikevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Europos krepšinio vasaros žaidėjų turgus šurmuliuoja panašiai kaip Kaziuko mugė. Iš tų šimtų ar tūkstančių prekystalių akį labiausiai traukia margiausi ir įdomiausi. Kiti dar sužadina dėmesį savo kvapais ir garsais.

Toks spalvingas ir kvapnus šiemet yra „Žalgirio“ prekystalis, prie kurio stabteli turtingiausi Europos prekeiviai. Po tokio pasakiško sezono kyla beveik visų žaidėjų vertė. Tai – didžiulis „Žalgirio“ laimėjimas, bet tuo pačiu ir galvos skausmas.

Jau aišku, kad ketvirtadalis „Žalgirio“ žaidėjų pasuks kitais maršrutais. Klubo vadovai sieks, kad tų pasikeitimų būtų dar mažiau.

VIDEO: Šarūno Jasikevičiaus ir Pauliaus Jankūno dueto daina gerbėjams

Išvyksta

Dar pergalingoje spaudos konferencijoje Šarūnas Jasikevičius užsiminė, kad paskutinėse rungtynėse su „Lietuvos rytu“ vienas jo auklėtinis mintimis jau buvo Barselonoje, kitas – Stambule.

Kevinas Pangosas pasiekė dvejų metų 3 milijonų eurų vertės susitarimą su „Barcelona“. 24sek žiniomis, kanadiečiu domisi NBA komandos, tačiau labiausiai tikėtina, kad antrojo Eurolygos simbolinio penketo narys žais Europoje.

Kitaip nei K.Pangosas, V.Micičius nebuvo laisvasis agentas. Jo sutartyje buvo numatyta sąlyga +1. Bet tą pliusą minusu pavertė jo išpirka, kurios vertė, 24sek žiniomis, siekė 100–150 tūkst. eurų.

Šaltinių teigimu, Stambulo „Anadolu Efes“ klubas suviliojo dar vieną Šarūno Jasikevičiaus aikštės generolą bemaž dvigubai didesniu atlyginimu.

24sek žiniomis, „Žalgirį“ palieka ir slovėnas Beno Udrihas. 35-erių veteranas dar planuoja rungtyniauti 1–2 metus ir pradėti trenerio karjerą.

Prie šios gynėjų kompanijos prisijungs 22-ejų centras Martynas Sajus, su kuriuo baigėsi sutartis.

Labai tikėtina, kad „Žalgirį“ paliks Axelis Toupane'as. Juolab, 24sek žiniomis, žaliai baltų klubas jau pasiekė žodinį susitarimą su universaliu gynėju Thomasu Walkupu, kuris gali žaisti per tris pozicijas.

Maža to, „Žalgirį“ domina universalumu garsėjantis Marius Grigonis. Lietuviui nepavyko su Berlyno ALBA prasibrauti į Eurolygą, tad tikėtina, jog jis prisijungs prie Lietuvos čempionų.

Lieka „Žalgiryje“

Brandonas Daviesas leido atsikvėpti „Žalgirio“ sirgaliams, kai užtempęs komandą į LKL čempionų sostą ant šampanu aplaistyto pareiškė, kad ketina pakartoti tai ir kitąmet.

„Žalgiris“ pasiekė didžiulį laimėjimą dar balandį pratęsdamas sutartį su labiausiai sezono metu tobulėjusiu žaidėju. Naujos iki 2020-ųjų galiosiančios sutarties metinė vertė – 550 tūkst. eurų.

Tiesa, „Žalgirio“ vadovai turėtų sukrusti, žinodami, koks dėmesys supa 26-erių amerikietį. B.Daviesas jau spėjo patraukti NBA klubų dėmesį, o Europos krepšinio apkasuose jau bruzda turtingieji.

Negali žinoti – gal iš ten išlįs koks milijonierių klubas ir numes „Žalgiriui“ ant stalo milžinišką išpirką ir dukart didesnę sutartį B.Daviesui, kurio jau nebebus galima atsisakyti.

Tačiau bent jau šią akimirką amerikietis įsitikinęs, jog rudenį sugrįš lankstyti „Žalgirio“ arenos lankų.

VIDEO: Pergalinga „Žalgiriečių“ rūbinė – cigarai, juokeliai ir skambutis mamai

Toje rūbinėje jis tikrai sutiks lietuvius Paulių Jankūną bei Artūrą Milaknį, kurie turi dar metus galiojančias sutartis.

Ten turėtų būti ir tautietis Aaronas White'as. Amerikiečio sutartis sudaryta pagal formulę 1+1 ir joje numatyta galimybė išvykti nebent į NBA. 24sek žiniomis, galimybė jį matyti stipriausioje krepšinio lygoje sumažėjo, tad labai tikėtina, kad A.White'as kitą sezoną kvies kartu skraidyti virš krepšio.

Ilgalaikes sutartis turi 20-metis Gytis Masiulis ir 22-ejų Paulius Valinskas. Jaunųjų žalgiriečių prioritetas – žaidimo laikas, tad jeigu jiems neatsiras vietos „Žalgirio“ rotacijoje, krepšininkai gali būti paskolinti kitoms komandoms. Bet jų likimas spręsis baigiant formuoti 2018–2019 m. sezono sudėtį.

Prie šių jaunuolių prisijungs LKL sezono MVP titulą nuskynęs 213 cm ūgio bokštas Laurynas Birutis.

Didžiausias klausimas

Jeigu „Žalgirio“ vadovai neužmiega naktimis išgyvendami, ką nuspręs Šarūnas Jasikevičius, tai žaidėjų dėlionėje opiausias Edgaro Ulanovo klausimas.

26-erių lietuvis netaps laisvuoju agentu, nes su „Žalgiriu“ jį sieja dar vienerių metų sutartis. Tačiau už nedidelius pinigus E.Ulanovo kontraktas gali būti išpirktas ir tą pasiruošę daryti bent keli žinomi Europos klubai.

Į viešumą nutekėjo informacija, kad E.Ulanovu domisi „Anadolu Efes“ komanda. 24sek žiniomis, žalgiriečiu domisi dar didesni vardai.

Pats E.Ulanovas nėra priėmęs galutinio sprendimo. „Žalgiris“ sezono metu bent keliskart siūlė lietuviui naują sutartį ir likti Kaune. Vienas iš pasiūlymų siekė bent 400 tūkst. eurų per metus. Bet puolėjas norėjo pasitikrinti savo vertę žaidėjų turguje ir parašo nepadėjo.

O ten – įdomūs dalykai. 24sek šaltinių teigimu, yra net NBA klubų, kurie norėtų pamatyti E.Ulanovą vasaros lygoje.

26-erių krepšininkas apsisprendimo kryžkelėje – jis gali perimti estafetę iš Pauliaus Jankūno ir vėliau tapti organizacijos veidu. Arba priimti kiek pelningesnį pasiūlymą ir pasižiūrėti, kokia ta legionieriaus karjera.

Viena aišku, kad E.Ulanovo ateitis paaiškės jau greitu metu.

VIDEO: „Žalgiris“ LKL čempionai, pirmos džiaugsmo akimirkos

„Žalgirio“ vadovai dar sprendžia ir mažesnį klaustuką – ką daryti su Antanu Kavaliausku.

Apie 300 tūkst. eurų per sezoną uždirbusio vidurio puolėjo sutartis su Lietuvos čempionais baigė galioti ir jis tapo laisvuoju agentu. Pats A.Kavaliauskas norėtų likti klube, bet taip nutiktų, nebent jei jis sutiktų bene perpus susimažinti atlyginimą.

Užsienyje A.Kavaliauskas galėtų tikėtis ir didesnės sutarties, ir daugiau minučių ant parketo, bet lietuvis gerai jaučiasi „Žalgirio“ organizacijoje ir būtų linkęs nepersivilkti žaliai baltų marškinėlių.

„Žalgirio“ piniginės dydis

Praėjusį sezoną „Žalgirio“ 8,5 mln. eurų biudžetas Eurolygoje buvo didesnis tik už Belgrado „Crvena zvezda“. Kitąmet piniginės dydžiu žalgiriečiai greičiausiai lenks tik Podgoricos „Budučnost“.

Sezonas klubui buvo finansiškai sėkmingas. Lietuvos komanda buvo vienintelė Eurolygoje, pardavusi daugiau nei 200 tūkst. bilietų. Vien iš pergalių Eurolygoje „Žalgiris“ užsidirbo net 1 mln. 230 tūkst. eurų.

Eurolygos finalo ketverte „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas 24sek patvirtino, kad iki kito sezono starto klubas bus baigęs išmokėti į bankrotą vos nenugramzdinusią 13,2 mln. eurų skolą.

Tai reiškia, kad dar daugiau pinigų bus galima skirti žaidėjų ir trenerių atlyginimams.

Tiesa, komandos biudžetas turėtų likti panašus kaip ir 2017–2018 m. Tikslius skaičiavimus „Žalgiris“ planuoja pristatyti rugsėjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius