Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 24

„Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“: kodėl tai nebe grandų mūšis

Ko gero, žinote tuos koncertus, kai į Lietuvą atvažiuoja 8–9 dešimtmečio žvaigždės, kurios tais legendiniais ritmais kadaise šokdino jus ar jūsų tėvus. Kai į areną susirenkame apimti tos nostalgijos darsyk išgirsti kadaise labai patikusių atlikėjų. Bet galop atėję pamatome jau senstelėjusius ir pavargusius herojus, kuriuos vertiname už praeities nuopelnus, bet ne šių dienų pasiekimus. Lengvai su šypsena patrepsime, užtraukiame vieną kitą dainą, bet grįžę namo suprantame, kad „nebe tas“. Panašų jausmą apima „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ dvikovos.
Rimas Kurtinaitis
Rimas Kurtinaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Artūras Jomantas ir Rimas Kurtinaitis savo dalyvavimu „Žalgirio“ arenoje priminė tuos romantiškus laikus, kai Vilniaus ir Kauno komandų rungtynės pateisindavo „grandų“ vardą.

Turbūt tos nostalgijos apimti ir rimtesnių varžovų išsiilgę kauniečiai todėl ir gausiai užpildė „Žalgirio“ arenos tribūnas. Jų atėjo 9510 – daugiausiai LKL čempionato rungtynėse Kaune nuo pastarojo „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ pasimatymo lapkričio 27-ąją.

Pamenate, sezonas Eurolygoje tiems žaliai baltiems baigėsi per anksti – „Visi Kauno Žalgirio fanai“ dvejose paskutinėse Eurolygos rungtynėse prieš mėnesį rinko 15-os tūkstančių tribūnas.

O vėliau laukė emocinės pagirios su nevėžiais, vytautais, šiauliais ar lietkabeliais ir neptūnais.

Nuo 2010-ųjų rudens „Žalgiris“ per 39 „grandų“ dvikovas laimėjo 31 kartą – 79,5 proc. susitikimų.

Jausmas, kad „nebe tas“ apėmė jau 13-ąją minutę, kai „Žalgiris“ pernelyg nepersistengdamas pirmą kartą prieš „Lietuvos rytą“ įgijo dviženklį pranašumą (25:15).

20 taškų skirtumas sužaidus 19 minučių, 30-ies – po 28 minučių ir 36-ių sužaidus 37 minutes.

Galutinė statistika: „Žalgiris“ pirmavo 38 minutes ir 16 sekundžių, o „Lietuvos rytas“ nė sykio neturėjo bent vieno taško persvaros.

90:60 – didžiausia „Žalgirio“ pergalė prieš „Lietuvos rytą“ per 19 metų. Statistiškai, „Lietuvos rytas“ gynyboje ir puolime sužaidė blogiausią mačą šį sezoną.

Šiemet „Žalgiris“ skriaudžia „Lietuvos rytą“ jau 4-0.

Per pastarąjį dešimtmetį komandų skirtumas daugiau nei akivaizdus. Nuo 2010-ųjų rudens „Žalgiris“ per 39 „grandų“ dvikovas laimėjo 31 kartą – 79,5 proc. susitikimų.

„Ne tai kad norėjome laimėti kuo didesniu skirtumu, bet pasiilgome tos atmosferos. Tai mums buvo kaip Eurolygos rungtynės ir norėjome jomis pasimėgauti. Todėl stengėmės gynyboje“, – po rungtynių pasakys mačo MVP Lukas Lekavičius, per 17 minučių pelnęs 19 taškų ir surinkęs 22 naudingumo balus.

Būtent. „Žalgiris“ žaidė kaip per Eurolygos rungtynes, o „Lietuvos rytas“ yra Europos taurės antrojo etapo lygio komanda, paskutinę LKL reguliariojo sezono savaitę išplėšusi antrąją vietą turnyro lentelėje.

Tą patvirtino ir pats Rimas Kurtinaitis. Gal net kiek per daug aštriai.

„Labai aiškiai pamatėme, kokiais greičiais žaidžiame mes ir „Žalgiris“.

Ta Eurolygos patirtis, greičio, gynybos kietumo, kovingumo skirtumas „Žalgiryje“ jaučiasi. Šiuo metu neprilygstame šiomis savybėmis.

<...> Trūksta techninių dalykų – mąstymo, greičio.

Pastebite, kaip žalgiriečiai, kas tik išeina į aikštę, priima aiškius sprendimus. Mums tam reikia 2–3 sekundžių. Tiek mąstydami prarandame viską.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augusto Lima
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augusto Lima

Kai „Žalgiris“ net ketvirtajame kėlinyje dusino vilniečius agresyvia gynyba, „Lietuvos rytas“ klydo, lyg tarpklasinėse varžybose sutikęs 3–4 metais vyresnius varžovus.

Iš viso – net 22 klaidos, kurios virto 31 „Žalgirio“ tašku – pragaištinga statistika.

Kaip ir starto penketas, kuriuo „Lietuvos rytas“ pradėjo lenktynes su „Žalgiriu“. Šeimininkai juokaudami per apšilimą netrukus aikštėje sutiko Cleviną Hannah, Margirį Normantą, Roką Giedraitį, Artūrą Jomantą ir Adamą Lapetą. Tai yra 5 iš 9 statistiškai neefektyviausių „Lietuvos ryto“ žaidėjų.

Viskas baigėsi tuo, kad 4 iš 5 starto penketo žaidėjų baigė rungtynes su neigiamu naudingumo balų skaičiumi ir vienintelis A.Lapeta išlipo į pliusą.

Kita vertus, tas pats nerangus 217 cm ūgio A.Lapeta buvo aikštėje net ir tada, kai „Žalgiris“ žaidė žemu penketu. „Lietuvos ryto“ priekinės linijos manevrai stebino net ir Šarūną Jasikevičių, bet, kaip matėme, buvo neveiksmingi.

„Žiūrint vaizdo įrašą, jų krepšinis yra pasikeitęs. Jie bando žaisti su žemesniu ketvirtu numeriu. Bet šiandien buvo daugiau mažiau žaidžiama kaip prie seno trenerio su dviem aukštais. Ko gero, norint pristabdyti Paulių Jankūną ar pan.

Didelių pasikeitimų nebuvo. Aišku, buvo vienu metu labai žemas penketas, prie kurio reikėjo prisitaikyti, bet vyrai tą padarė labai gerai“, – po pergalės kalbėjo Š.Jasikevičius.

R.Kurtinaitis: „Yra dalykų, kurių negali ištaisyti vien darbu. Nes paprasčiausiai yra žaidėjų, kurie neveža savo lygiu. O mūsų komandoje yra nemažai tokių žaidėjų.“

P.Jankūnas, beje, pelnė 12 taškų ir surinko 16 naudingumo balų per 22 minutes.

Galbūt R.Kurtinaitis bandė taupytis prieš LKL finalo seriją? Atrodo, neįtikima, kad „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ jėgų skirtumas dabar siekia 30 taškų. Ir pasitikrinimas, kuriuo taip džiaugėsi R.Kurtinaitis, rodo, jog jo dviejų mėnesių darbas „Lietuvos ryte“ dar vertas -30?

Bet kam tada R.Kurtinaičiui po rungtynių žeminti kai kuriuos savo žaidėjus kalbant apie jų žemą lygį ir kalbėti, kad šios komandos iššūkis yra ne LKL finalas, o ketvirtfinalis su Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“?

„Yra dalykų, kurių negali ištaisyti vien darbu. Nes paprasčiausiai yra žaidėjų, kurie neveža savo lygiu. O mūsų komandoje yra nemažai tokių žaidėjų, – sakė R.Kurtinaitis. – Žalgiriečiai aiškiai dominuoja LKL, o mums dar didelis iššūkis patekti į finalą. Turime nueiti nemažą kelią. Kalbėti apie finalą su „Žalgiriu“ nenorėčiau, nes mums dabar reikia galvoti, kaip nugalėti „Pieno žvaigždes“.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis

Jeigu „Lietuvos rytas“ kažką bandė nuslėpti šiose rungtynėse, tai R.Kurtinaitis nebūtų įžeidinėjęs savo žaidėjų, su kuriais, beje, jam pastaruoju metu dirbosi geriau nei vos perėmus vairą iš T.Pačėso.

Laiminčių komandų treneriai, pavyzdžiui, kaip „Memphis Grizzlies“ strategas Davidas Fizdale'as, užstoja savo krepšininkus, o vėliau šie už trenerį net moka NBA jam skirtas baudas.

Šioje situacijoje R.Kurtinaitis kalbėjo tik apie žaidėjų, o ne savo problemas, nors keistų sprendimų netrūko ir iš jo pusės.

Kaip „Boney M“, „Haddaway“ ar „Ace of Base“ seniai nebėra šių dienų muzikos grandai, taip ir „Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“ nebeprimena grandų mūšio.

Vienas tiesiog nebeveža savo lygiu. Dabar tai vienos komandos žaidimų aikštelė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius