Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 26

2016-ųjų NBA metraštis: svarbiausių įvykių dvidešimtukas

2016 metai jau artėja prie pabaigos, o šiemet stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje veiksmo tikrai netrūko. Šie kalendoriniai metai mums padovanojo istorinį „Cavaliers“ triumfą, paskutines Kobe Bryanto karjeros rungtynes bei krepšinio pasaulį šokiravusį Kevino Duranto sprendimą. 24sek pateikia 20 svarbiausių NBA metų įvykių.
LeBronas Jamesas, Kevinas Durantas ir Kobe Bryantas
LeBronas Jamesas, Kevinas Durantas ir Kobe Bryantas / 15min nuotr.

1. „Cavaliers“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas – finalo serijos MVP
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas – finalo serijos MVP

LeBrono Jameso kariauna šiemet įsirašė į NBA istoriją. „Cavaliers“ tapo pirmąja komanda, kuri superfinalo serijoje sugebėjo panaikinti 1-3 deficitą ir tapti lygos čempione. Dar didesnį įspūdį kelia tai, jog „Cavs“ nutraukė daugiau nei penkis dešimtmečius trukusią Klivlando miesto titulų sausrą, o pagrindinį trofėjų išplėšė iš reguliariojo sezono rekordininkų „Warriors“.

2. LeBronas Jamesas ir Kyrie Irvingas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas

„Cavaliers“ įžaidėjas pataikė svarbiausią metimą 2016 metų NBA superfinale, dėl kurio Klivlando klubas tapo čempionais. K.Irvingas įrodė, kad jau nebėra tik jaunas ir perspektyvus įžaidėjas ir nebijo svarbiausių sezono akimirkų.

Žinoma, negalima pamiršti ir jau legendiniu tapusiu L.Jameso bloko Andre Iguodalai. Tai epizodas, kurį greičiausiai prisiminsime ir po keleto dešimtmečių.

VIDEO: Lemiamas Kyrie Irvingo tritaškis 2016-ųjų NBA superfinale
VIDEO: Istorinis LeBrono blokas Iguodalai

3. „Warriors“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry

Daugelis prieš metus galvojo, jog „Bulls“ 1995–1996 m. rekordas (72 pergalės ir 10 pralaimėjimų) yra nepamušamas. Tačiau po pirmųjų 30 rungtynių „Warriors“ (29-1) pradėjo tikėti, kad viskas įmanoma.

Ouklando krepšininkai 20-ojo „Bulls“ rekordo jubiliejaus proga sugebėjo jį pagerinti ir reguliariajame sezone iškovojo net 73 pergales bei patyrė tik 9 nesėkmes. Tiesa, šio rekordo vaikymasis galbūt kainavo jiems titulą, tačiau prie to jau negrįšime.

4. Kevinas Durantas

USA Today Sports/Kevinas Durantas
USA Today Sports/Kevinas Durantas

Krepšinio pasaulį vasarą labiausiai sudrebino K.Duranto perėjimas į „Warriors“. Buvo sunku patikėti, kad puolėjas pasirinko klubą, kurio vos nenugalėjo pakeliui į NBA superfinalą. KD kartu su Russellu Westbrooku iššvaistė persvarą 3-1 Vakarų konferencijos finale ir tai „Thunder“ kainavo ne tik šansą kovoti dėl titulo, bet ir vieną geriausių komandos žaidėjų.

5. Russellas Westbrookas

„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas
„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas

K.Duranto paliktam R.Westbrookui buvo pranašaujama beprotiška statistika ir visos prognozės pasiteisino. „Thunder“ įžaidėjas šį sezoną renka po trigubą dublį vidutiniškai, o to niekam nėra pavykę įgyvendinti viso reguliariojo sezono metu nuo 1961–1962 m. Oscaro Robertsono pasiekimo.

6. Dwyane'as Wade'as

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jimmy Butleris ir Dwyane'as Wade'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jimmy Butleris ir Dwyane'as Wade'as

Galbūt šiek tiek mažiau dėmesio sulaukęs ėjimas, tačiau toks pat netikėtas, kaip ir K.Duranto. D.Wade'as „Heat“ ekipai atstovavo net 13 metų ir mažai kas tikėjosi, jog gynėjas ketina pakeisti klubą. Tačiau, dėl nuolatinių nesutarimų su Patu Riley bei įžeistos garbės, krepšininkas nusprendė sugrįžti į savo gimtąjį miestą ir atstovauti „Bulls“.

7. Algų kepurė

„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Conley
„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Conley

K.Durantas, D.Wade'as ir daugelis kitų į naujas komandas persikėlė ne be priežasties. 2016-ųjų vasarą stipriai padidėjo algų kepurė, todėl daugelis komandų turėjo nemažai „laisvų“ pinigų. Kol kas absoliutus rekordas priklauso Mike'ui Conley, kuris pasirašė penkerių metų ir 153 mln. JAV dolerių sutartį.

8. Jonas Valančiūnas

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir LeBronas Jamesas
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir LeBronas Jamesas

Lietuvio komanda šiemet pirmą kartą savo istorijoje pateko į konferencijos finalą, kuriame yra pabuvoję tik dar keturi krepšininkai iš Lietuvos: Arvydas Sabonis, Linas Kleiza, Žydrūnas Ilgauskas ir Donatas Motiejūnas. Tiesa, D-Mo 2014–2015 metų atkrintamąsias, kai „Rockets“ žaidė Vakarų konferencijos finale, praleido dėl traumos.

9. Donatas Motiejūnas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stovyklos akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stovyklos akimirkos

Šiuos metus D.Motiejūnas tikrai norės pamiršti kuo greičiau. Lietuvis vasarį buvo išmainytas į Detroitą, vėliau sugrįžo į Hjustoną, pusmetį derėjosi dėl geresnės sutarties, be reikalo praleido olimpines žaidynes ir vis tiek dar yra be naujos komandos.

Tikėtina, kad D-Mo naują klubą suras jau netrukus, tačiau taip atrodė jau labai ilgą laiką. Istorija tęsiasi.

10. Du nauji lietuviai NBA

Facebook.com/Domantas Sabonis ir Mindaugas Kuzminskas
Facebook.com/Domantas Sabonis ir Mindaugas Kuzminskas

Šiemet NBA duris pravėrė net du nauji krepšininkai iš Lietuvos. 11 NBA naujokų biržos šaukimu buvo pasirinktas Domantas Sabonis, kuris rungtyniauja „Thunder“, o „Knicks“ pasirašė sutartį su Mindaugu Kuzminsku.

Kol kas abiejų debiutai yra pakankamai skirtingi. Milžiniškos viltys yra dedamos į D.Sabonį ir jo ateitį bei tikimasi jo stabilaus žaidimo jau dabar, o M.Kuzminskas dažniausiai rungtynes stebi nuo atsarginių žaidėjų suolelio.

Kita vertus, mes turime net tris lietuvius NBA, o ketvirtasis turėtų naują komandą papildyti jau netrukus.

11. Panaikinta lokauto grėsmė

USA Today Sports/Adamas Silveris
USA Today Sports/Adamas Silveris

2011 metais NBA darbą sustabdė lokautas, kuris ne vieną lygos krepšininką privertė žvalgytis į Europą. Šį kartą to pavyks išvengti, nes NBA ir žaidėjų asociacija susitarė dėl naujos sutarties. Derybos buvo itin sėkmingos, o naujoji sutartis galios iki 2024 metų, su galimybe jį nutraukti 2023-iaisiais.

12. „76ers“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benas Simmonsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benas Simmonsas

Filadelfijos komandai 2016-aisiais iki paties blogiausio pergalių ir pralaimėjimų santykio per 82 rungtynes pritrūko vos vienos nesėkmės. „76ers“ sezoną baigė su 10-72 rodikliu, o 1973 metais rekordą pasiekė ta pati Filadelfijos komanda su 9-73 pergalių ir pralaimėjimų santykiu.

Vasarą komandą paliko generalinis vadybininkas Samas Hinkie, tačiau daugybė nesėkmių jiems leido naujokų biržoje pasikviesti Beną Simmonsą. Pastarasis stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje dar nedebiutavo.

13. Kobe Bryantas, Timas Duncanas ir Kevinas Garnettas

„Scanpix“/AP nuotr./Kobe Bryantas
„Scanpix“/AP nuotr./Kobe Bryantas

Trys legendiniai krepšininkai, be kurių daugelis neįsivaizduoja savo NBA jaunystės arba paauglystės, šiemet baigė karjerą. K.Bryantas viską baigė su atsisveikinimo turu po daugelį JAV miestų ir 60 taškų rungtynėmis, o T.Duncanas bei K.Garnettas nusprendė neberungtyniauti tarpsezoniu ir tiesiog išplatino šią žinią žiniasklaidai.

14. Stephenas Curry

„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry
„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry

S.Curry 2016 metai tikrai bus įsimintini. Krepšininkas antrus metus iš eilės tapo naudingiausiu NBA reguliariojo sezono krepšininku, šiam apdovanojimui buvo išrinktas vienbalsiai, su savo komanda pasiekė 73 pergalių rekordą bei pataikė 402 tritaškius ir „sutraiškė“ savo paties individualų rekordą.

Negana to, S.Curry šį sezoną per vienerias rungtynes sumetė net 13 tritaškių ir taip pagerino dar vieną tolimų metimų rekordą stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje.

VIDEO: Stepheno Curry rekordas: 13 tritaškių per rungtynes

15. Kawhi Leonardas

„Scanpix“/AP nuotr./Kawhi Leonardas
„Scanpix“/AP nuotr./Kawhi Leonardas

„Spurs“ puolėjas 2016-aisiais antrus metus paeiliui tapo geriausiai besiginančiu NBA krepšininku. Kitąmet jis ir vėl pretenduos į šį titulą, o iškovojęs jį trečiąjį kartą iš eilės prisijungtų prie Dwighto Howardo, kuriam vieninteliam yra pavykę įgyvendinti tokį pasiekimą.

Negana to, K.Leonardas finišavo antroje vietoje pagal balsus dėl naudingiausiojo reguliariojo sezono žaidėjo titulo.

16. „Rockets“

„Scanpix“ nuotr./Mike'as D'Antoni ir Jamesas Hardenas
„Scanpix“ nuotr./Mike'as D'Antoni ir Jamesas Hardenas

Hjustono ekipos 2016 metai buvo itin permainingi. Po nesėkmingo praėjusio sezono komandą paliko Dwightas Howardas, o vyriausiuoju treneriu buvo paskirtas Mike'as D'Antoni.

Tai lėmė, kad „raketos“ pradėjo žaisti neįtikėtinai kokybišką krepšinį puolime ir tapo viena stipriausių komandų visoje NBA.

„Rockets“ kitąmet turėtų pagerinti išmestų tritaškių rekordą, o didžiausią klaidų skaičių istorijoje pasiekęs Jamesas Hardenas tą patį pretenduoja pakartoti ir pasibaigus šiam sezonui.

17. „Spurs“

„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris ir Greggas Popovichius
„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris ir Greggas Popovichius

San Antonijaus klubas šiemet viename sezone žaidžia visai priešingai negu kitame. Štai 2015–2016 m. sezone „Spurs“ pakartojo NBA rekordą ir laimėjo net 40 rungtynių namuose iš 41 žaisto susitikimo. Tačiau 2016–2017 m. sezone „pentinai“ namuose jau patyrė 4 nesėkmes ir kur kas geriau rungtyniauja svečiuose (16-2).

18. Davidas Blattas

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Davidas Blattas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Davidas Blattas

Vasario 22 dieną iš „Cavaliers“ buvo atleistas D.Blattas. 2014–2015 m. sezone strategas atvedė savo klubą iki NBA superfinalo, tačiau patyrė nesėkmę prieš „Warriors“ ir prastai sutarė su komandos lyderiu L.Jamesu. Į jo vietą paskirtas Tyronnas Lue sugebėjo atvesti Klivlando ekipą iki išsvajotojo titulo.

19. Tomas Thibodeau

„Scanpix“ nuotr./Tomas Thibodeau
„Scanpix“ nuotr./Tomas Thibodeau

Šiais metais įvyko ilgai lauktas T.Thibodeau sugrįžimas į NBA. Vienas geriausių lygos strategų sutiko padirbėti Minesotoje, tačiau išsireikalavo visiškos kontrolės ir užima ne tik trenerio pareigas, bet ir generalinio vadybininko postą.

„Timberwolves“ startas kol kas prastesnis nei tikėtasi, tačiau ateityje tai bus viena grėsmingiausių NBA komandų.

20. Dėjimų konkursas

„Scanpix“ nuotr./Zachas LaVine'as
„Scanpix“ nuotr./Zachas LaVine'as

Po labai ilgos pertraukos NBA dėjimų konkurse žiūrovai ir vėl aikščiojo iš nuostabos. Zachas LaVine ir Aaronas Gordonas pademonstravo tokį šou, kokio jau seniai matyti neteko. Galų gale čempionu antrus metus iš eilės tapo „Timberwolves“ gynėjas.

VIDEO: Zacho LaVine ir Aarono Gordono mūšis 2016 metų NBA dėjimų konkurse

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius