Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 19

49 metai po R.Kalantos aukos: ką apie to meto įvykius Lietuvoje rašė „The New York Times“

Prieš 49 metus, 1972 m. gegužės 18–19 d., Kaune vyko antitarybiniai jaunimo protestai ir kiti neramumai, sukelti Romo Kalantos susideginimo Laisvės alėjos skvere. R.Kalanta susidegino protestuodamas prieš SSRS valdžią Lietuvoje, ir jo mirtis įkvėpė masines demonstracijas. Dabar tuometiniai įvykiai dažnai vadinami „Kauno pavasariu“.
Lietuvos ypatingasis archyvas
Lietuvos ypatingasis archyvas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Dėmesio „Kauno pavasario“ įvykiai – R.Kalantos susideginimas bei po jo sekę protestai ir neramumai – susilaukė ir JAV spaudoje. Šiuos įvykius aprašė vienas įtakingiausių JAV laikraščių „The New York Times“.

Tiesa, dėl suprantamų priežasčių laikraštis korespondento Lietuvoje tuo metu neturėjo, rėmėsi antriniais pasakojimais ir labai detaliai aprašyti visko, kas vyko Lietuvoje, negalėjo. Tačiau, nors ir ne visai tikslus, aprašymas yra įdomus, siekiant pažinti, kaip okupuotą to meto Lietuvą matė amerikiečiai.

Be to, savo straipsnyje „The New York Times“ ne tik trumpai aprašė neramumus Lietuvoje, bet ir pateikė juos platesniame to meto SSRS politikos kontekste, apie kurį to meto lietuviai dėl cenzūros galėjo ir nežinoti.

Laikraštis atkreipė dėmesį, kad neramumai Lietuvoje prasidėjo kaip tik artėjant JAV prezidento Ričardo Niksono vizitui į Kremlių, ir svarstė, kad galbūt tai neatsitiktinumas.

Taip pat atkreiptas dėmesys į pokyčius aukščiausiuose to meto SSRS valdžios sluoksniuose, svarstyta, kad tuometis SSRS generalinis sekretorius Leonidas Brežnevas siekia sustiprinti savo galią.

Pilną „The New York Times“ tekstą MAX prenumeratoriai gali skaityti žemiau. Pateikiamas tiesioginis teksto, kuris pasirodė 1972 m. gegužės 28 d. „The New York Times“, vertimas.

Įskilimai Kremliaus sienoje

Ortodoksijos ir stabilumo eroje, kuri Sovietų Sąjungoje įsitvirtino po Nikitos Chruščiovo nušalinimo 1964 m., retai pasitaiko nepageidaujamų įvykių, kurie išjudintų ramų sovietinės politikos paviršių. Net svarbiausi manevrai aukščiausiuose sluoksniuose išoriškai yra sunkiai pastebimi. O problemos šalies regionuose yra uždangstomos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius