-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 lietuvių grupių ir atlikėjų dainos Ukrainai paremti

Nors lietuvių ir ukrainiečių kalbos skiriasi, abiejų šalių muzikiniai pasauliai išlaiko artimus ryšius. Per pastaruosius metus, o ypač pastarosiomis dienomis ne vienas lietuvių atlikėjas, atlikėja ar grupė uždainavo ukrainietiškai, perdainavo ukrainiečių dainas, ar tiesiog sukūrė dainas Ukrainai paremti.
Ukraina ir muzika
Ukraina ir muzika / 123RF.com nuotr.

15min kviečia susipažinti su 9 tokiais atlikėjais ar grupėmis bei jų dainomis. Sąraše – ir žinomi vardai, tokie kaip „Biplan“, Vidas Bareikis ar Aistė Smilgevičiūtė ir „Skylė“.

Dalis šių dainų sukurta neseniai, po karo Ukrainoje pradžioje, dalis – 2014 m., dalis – tarp šių datų. Į sąrašą įtraukėme atlikėjus ir grupes, kurie arba dainavo ukrainietiškai, arba perdainavo ukrainiečių dainas, arba sukūrė dainas, remiančias Ukrainą.

„Biplan“ – „Amore“

2013 m. birželį grupė „Biplan“ vieną didžiausių savo hitų „Amore“ įrašė ukrainiečių kalba.

VIDEO: Biplan | Amore (ukrainietiškai)

„Dainuoti ukrainietiškai nėra paprasta, bet labai įdomu. Dėl kelių priežasčių, viena jų – ketvirtadalis mūsų su Olegu kraujo yra ukrainietiško“, – tuomet kalbėjo „Biplan“ vokalistas Maksas Melmanas.

Ukrainietiškus žodžius dainai „Amore“ parašė Ukrainos poetė Olga Jermak slapyvardžiu Midna.

„Tai buvo jaudinanti ir labai įdomi patirtis“, – 2013 m. dalinosi įspūdžiais poetė. „Ukrainietiškų žodžių reikšmes jungiau su jų originaliu lietuvišku skambesiu ir ritmu taip, kad jie būtų sąžiningi, jautrūs ir melodingi. Taip atėjo patys gražiausi ukrainietiški žodžiai.“

Vėliau į ukrainiečių kalbą išversta buvo ir „Biplan“ daina „Sapnų gaudyklė (Hey Ya Ho)“. Ukrainiečių kalba daina vadinosi tiesiog „Hey Ya Ho“.

Be to, 2013 m. gruodį „Biplan“, reikšdami palaikymą Ukrainai, surengė pasirodymą Kijeve. Jie tapo viena pirmųjų užsienio grupių, pasirodžiusia Maidano scenoje. Vėliau „biplanai“ šį pasirodymą vadino vienu svarbiausių savo karjeroje.

„Skylė“ – „Priesaika/Присяга“

Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“ ukrainietiškai atliko ir įrašė net keletą dainų. Viena jų – „Priesaika/Присяга“, kurią 2013 m. „Skylė“ atliko Maidane, Ukrainoje.

VIDEO: „Skylė“. Priesaika (Присяга). Lietuviškai ir ukrainietiškai. Koncertas Kijeve, Maidane. 2013

Taip pat Aistė Smilgevičiūtė ir „Skylė“ drauge su buvusia Ukrainos atstove „Eurovizijoje“ Ruslana yra atlikę dainą „Білий Брат“.

Be to, šių metų kovo 18 d. „Skylė“ surengė specialų projekto „Broliai“ parodymą „BROLIAI-БРАТТЯ“.

Kaip teigė grupė, koncertas buvo skirtas Ukrainos kovai prieš Rusijos agresiją paremti, o dalis koncerto pajamų buvo skirta nuo karo kenčiantiems Ukrainos žmonėms.

Koncerte skambėjo ir dainos ukrainiečių kalba. Ukrainietiškai atlikta dalis kūrinio „Pinavija“ ir finalinė projekto daina „Priesaika/Присяга“.

2015 m. rugsėjį grupė surengė penkis koncertus Ukrainos reguliariosios armijos ir savanorių batalionų daliniams, dislokuotiems Donecko srityje ir dalyvavusiems svarbiausiuose bei karščiausiuose Ukrainos ir Rusijos kontroliuojamų Donbaso separatistų karo mūšiuose.

Beissoul ir Einius – „Як ти й сказав“

2014 m. rugsėjį elektroninės muzikos duetas Beissoul ir Einius pristatė ukrainietišką dainos „Kaip tu ir sakei“ versiją. Ukrainietiška versija vadinosi „Як ти й сказав“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius