Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl Vilniuje yra Sibiro gatvė ir kaip ji atrodo žiemą?

Vilniuje, Markučiuose, yra trumpa gatvė šalčiu dvelkiančiu pavadinimu – Sibiro gatvė. Tai vienintelė gatvė tokiu pavadinimu Lietuvoje.

Kviečiame pasigrožėti nuotraukomis, kaip ši gatvė, jos namai ir apylinkės atrodo dabar, šaltą žiemą. Kai šalta beveik kaip Sibire.

Kodėl šios gatvės pavadinimas yra toks, neįprastas Lietuvai? Tai nėra visiškai aišku, tačiau tikėtina, kad jis išties susijęs su Sibiro tremtiniais. Tačiau ne sovietmečio trėmimų aukomis, o dar 1863 m. sukilimo.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Sibiro gatvė Vilniuje
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Sibiro gatvė Vilniuje

Šios gatvės gyventojai, menininkų Antano ir Ritos Kmieliauskų šeima, 2008 m. duodami interviu pasakojo, kad plėsdami dirbtuves rado senų caro laikų laikraščių ir antrankius.

Jie teigė iš radinių spėjantys, kad čia apsigyveno iš carinės tremties Sibire grįžę 1863 m. sukilimo dalyviai, kuriems mieste apsigyventi nebuvo leista, tad jie įsikūrė čia, tuometiniame užmiestyje. Tikėtina, kad dėl jų gatvė ir pavadinta Sibiro gatve.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Sibiro gatvė Vilniuje
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Sibiro gatvė Vilniuje

Gatvės pavadinimui – jau daugiau negu šimtas metų. Seniausias Vilniaus žemėlapis, kuriame pažymėta Sibiro gatvė, yra iš 1910 m. Keliais metais senesniuose žemėlapiuose tokiu pavadinimu pažymėtos gatvės dar nėra, o pati jos teritorija yra už miesto ribų.

Sibiro gatvė 1910 m Vilniaus plane
Sibiro gatvė 1910 m Vilniaus plane

Vilniaus miestui einant iš rankų į rankas, gatvas pavadinimas nekito – tokiu vardu ši gatvė pažymėta ir 1916 m. vokiškame žemėlapyje, ir 1933 m. lenkiškame žemėlapyje, ir 1940 m. lietuviškame žemėlapyje. Senuosius Vilniaus žemėlapius rasti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius