Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tai įdomu: 94 keisti ir reti vardai, kuriuos Lietuvos tėvai 2020 m. davė vaikams

Perkūnija, Džiugimantas, Numėjas, Atlantas, Safyra, Saulėja, Armanis – tai tik maža dalis retų ir įdomių vardų, kuriuos Lietuvos tėvai 2020 m. davė ką tik gimusiems kūdikiams.
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

15min rubrika „Ar žinai?“ supažindina su įdomiausiais vardais, kuriuos 2018 m. savo vaikams suteikė Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių tėvai, ir pateikia informaciją apie galimą šių vardų kilmę.

Informaciją apie vardus 15min suteikė miestų savivaldybių Civilinės metrikacijos skyriai.

Vilniuje gimė Perkūnija ir Lyja

Tarp neįprasčiausių Vilniuje 2020 m. registruotų mergaičių vardų – Perkūnija, Girija, Elektra, Gudrūna, Epika, Sidabrė, Elarija, Lyja.

Originalumu išsiskyrę berniukų vardai – Gūsis, Gojus, Ūkas, Arendas, Kanutas, Džiugimantas.

Dalis šių vardų – su gamtos reiškiniais susiję žodžiai, tapę vardais. Pavyzdžiui, Perkūnija, Lyja, Ūkas ar Gūsis. Vardas „Girija“ taip pat greičiausiai kilo iš žodžio „giria“.

15min skaitytojo nuotr./Perkūnija
15min skaitytojo nuotr./Perkūnija

Vardas „Elektra“ – arba iš žodžio „elektra“, arba iš graikų mitologijos deivės Elektros. Gojus taip pat greičiausiai gamtinės kilmės vardas – gojus yra nedidelis miškelis, giraitė, taip vadinasi ir keliolika kaimų Lietuvoje. Bet taip pat gojais žydai vadina kitatikius.

Vardo „Gudrūna“ kilmė gali būti lietuviška, iš žodžio „gudri“. Bet gali būti ir skandinaviška, Gudruna yra skandinavų mitologijos deivė ir Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje bei Islandijoje paplitęs moters vardas.

Vardas „Epika“ galimai yra kilęs iš literatūros žanro, taip pat „Epica“ yra olandų simfoninio metalo grupė. Vardas „Sidabrė“ yra kilęs iš medžiagos sidabro.

Vardą „Elarija“ galimai įkvėpė serialas „Sostų karai“ – Elarija Sand, dar žinoma kaip Smėlio gyvačių motina, yra šio serialo veikėja. Taip pat tai gali būti graikiškos kilmės vardas, kilęs iš vardo „Elara“. Elara graikų mitologijoje yra Dzeuso meilužė, jos vardu pavadintas ir Jupiterio palydovas.

Vardas „Džiugimantas“ kilo iš žodžio „džiaugsmas“ ir dažnai lietuviškuose varduose sutinkamos priesagos -mant. Arendas yra germaniškos kilmės, Nyderlanduose populiarus vardas: olandų kalba „arend“ yra erelis. Kanutas yra skandinaviškos kilmės vardas, reiškiantis „kilmingasis“, „kilnusis“.

Vardai Girija, Perkūnija, Sidabrė, Gojus Lietuvoje, VLKK vardyno duomenimis, duoti pirmą kartą, kiti vardai po vieną, kelis ar keliolika kartų šalyje duoti ir anksčiau.

Kaune pasaulį išvydo Merkys ir Jazmina

Tarp neįprasčiausių Kaune 2020 m. registruotų mergaičių vardų – Edinga, Uma, Sniegė, Roneta, Akemė, Saulija, Rada, Sangailė, Ūka, Jazmina.

Įdomūs, unikalūs Kaune duoti berniukų vardai – Merkys, Atlantas, Keidonas, Dajus, Numėjas, Deronas, Ūbas, Hertas, Sajus, Žilvinas Žaibas.

Dalis įdomiausių Kaune duotų vardų yra lietuviškos kilmės. Sniegės vardas kilęs iš žodžio „sniegas“. Vardas „Saulija“ kilo iš lietuviško žodžio „saulė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius