-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 04 20

Trumpa majonezo istorija: prieš 100 metų lietuviai jį valgė ne su kiaušiniais

Paskaninti kiaušinį majonezu – vienas populiariausių Lietuvoje kiaušinio valgymo būdų. Netgi nepaisant to, kad majonezo gamyboje vienas pagrindinių ingredientų yra tas pats kiaušinis. Kas Lietuvoje pirmasis padažė kiaušinį į majonezą ir nutarė, kad tai skanu – nežinia. Tačiau prieš 100 metų majonezo su kiaušiniais lietuviai dar nevalgė, o ir paties majonezo sudėtyje kiaušinių dar nebuvo.
Majonezas
Majonezas / 123RF.com nuotr.

Majonezas dar nebuvo tiek paplitęs, kaip dabar, tačiau buvo įprasta, kad jį žmonės namuose gaminasi patys. Dažniausiai jis buvo naudojamas kaip padažas mėsiškiems patiekalams.

Portalas 15min Velykų proga kviečia susipažinti su trumpa majonezo istorija – ir pasaulyje, ir Lietuvoje. Ją parengti portalui padėjo istorinės lietuvių virtuvės tyrinėtojas, profesorius Rimvydas Laužikas.

Pirmą kartą šis tekstas publikuotas 2019 m.

Majonezo kilmė – paslaptis

Kur pirmąkart pagamintas majonezas ir kas jį išrado, nėra visiškai aišku.

Dalis kulinarijos istorikų šio patiekalo išradimą priskiria Rišeljė kunigaikščiui, kuris 1756 m., vykstant Septynerių metų karui, vadovavo prancūzų pajėgoms, užėmusioms Mahono uostą Minorkos saloje Viduržemio jūroje.

Ši sala dabar priklauso Ispanijai. Pasakojama, kad būtent čia kunigaikštis ar jo virėjas pirmąkart pagamino (galimai nusižiūrėjus receptą iš vietinių) padažą, pagal uosto vardą gavusį mahonezo pavadinimą.

123RF.com nuotr./Majonezas
123RF.com nuotr./Majonezas

Kita versija tvirtina, kad majonezas pirmąkart sukurtas buvo Bajonės mieste Prancūzijoje ir pirmiausia vadinosi bajonezu, tačiau vėliau jo pavadinimas pakito. Dar viena versija teigia, kad šio padažo pavadinimas kilo iš senosios prancūzų kalbos žodžio moyeu , reiškusio „kiaušinio trynį“.

Versijų esama ir daugiau. Kuri teisinga, nežinia, tačiau pačioje XIX a. pradžioje majonezas buvo pradėtas minėti prancūziškose kulinarijos knygose, o jau netrukus – ir amerikiečių ar britų kulinarijos knygų skyriuose, dedikuotuose prancūzų virtuvei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius