Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kam amerikiečiai dėkoja per Padėkos dieną ir kodėl ją švenčia?

Kasmet vieną ketvirtadienį lapkričio pabaigoje amerikiečiai leidžia su savo šeimomis, valgydami kalakutus. Jie švenčia vieną svarbiausių savo švenčių – Padėkos dieną. Nors Europoje ši šventė nepopuliari, JAV kultūroje jos vaidmuo yra didžiulis. Kaip atsirado ši diena? Kodėl ji atlaiko globalizacijos vėjų spaudimą ir išlieka svarbi?

15min atsako į dažniausiai kylančius klausimus apie Padėkos dieną.

Ką per Padėkos dieną mini amerikiečiai?

Padėkos diena – tai šventė, kuri tradiciškai buvo skirta paminėti derliaus nuėmimo pabaigą. Dabar per šią šventę amerikiečiai susiburia prie bendro stalo ir valgo vakarienę, kurios pagrindinis patiekalas – kalakutas.

„Instagram“ nuotr./Kardashianų šeimos Padėkos dienos vaišės
„Instagram“ nuotr./Kardashianų šeimos Padėkos dienos vaišės

Anksčiau, kol JAV dar buvo žemdirbių valstybė, šią dieną taip pat buvo įprasta dėkoti Dievui už suteiktą derlių ir gėrybes. Iš to kilo ir Padėkos dienos pavadinimas.

Dabar religinė šios dienos prasmė šiek tiek nunyko ir vietoj to atsirado tradicija prisiminti artimuosius bei dėkoti jiems už buvimą kartu. Tačiau religingos amerikiečių šeimos ir dabar prieš vakarienę tradiciškai meldžiasi kartu.

Padėkos diena dabar švenčiama ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį. Nuo jos prasideda tai, kas JAV vadinama „atostogų sezonu“. Jis tęsiasi iki Naujųjų metų.

Daug įstaigų ketvirtadienį ir penktadienį nedirba tam, kad amerikiečiai per ilgesnį savaitgalį galėtų grįžti namo, turėtų laiko aplankyti savo šeimas. Po Padėkos dienos ateinantis penktadienis vadinamas Juoduoju penktadieniu ir žymi kalėdinių išpardavimų pradžią. Daug amerikiečių šią dieną „šturmuoja“ parduotuves.

Nors europiečiams dažnai atrodo, kad JAV Padėkos diena yra tik viena iš daugelio švenčių, iš tiesų amerikiečiams ji yra tokia pat svarbi kaip ir Kalėdos. Tiesą sakant, JAV Padėkos dieną švenčia netgi daugiau žmonių negu Kalėdas. Tai lemia faktas, kad Padėkos diena – sekuliari šventė, o JAV valstybė yra oficialiai atskirta nuo religijos.

JAV švenčiama Padėkos diena primena lietuvišką Šv. Martyno dieną, minimą lapkričio 11-ąją. Senovėje šią dieną lietuviai įvertindavo derlių, atsiskaitydavo su darbininkais, vaišindavosi kepta žąsimi.

Kada Padėkos diena buvo švenčiama pirmą kartą?

Istoriniai šaltiniai rodo, kad pirmą kartą Padėkos diena Amerikoje buvo švenčiama dar 1621 m. Plymoutho kolonijoje. Ją minėjo iš Anglijos į JAV persikraustę ir dėl religinio persekiojimo sprukę piligrimai. Tai buvo derliaus šventė, skirta pažymėti ypač sėkmingą derliaus sezoną. Beje, kartu su piligrimais šioje šventėje dalyvavo ir indėnai: juos piligrimai pakvietė atsidėkodami už šių patarimus.

1620 m. derlius piligrimams buvo ypač nesėkmingas ir 1620–1621 m. žiemą pusė kolonijos mirė iš bado. Tačiau netoliese gyvenusios Vampanoag indėnų genties indėnai išmokė piligrimus, kaip auginti kukurūzus, pupeles ir moliūgus bei kaip žvejoti jiems neįprastomis sąlygomis. Su piligrimais indėnai susikalbėjo vieno indėno, kuris prieš tai buvo nukeliavęs į Angliją ir ten išmoko angliškai, dėka.

Yra išlikę tik du 1621 m. šventės aprašymai, tačiau iš jų akivaizdu, kad kalakutų tuomečiai piligrimai dar nevalgė. Populiariausi gyvūnai, iš kurių buvo gaminami patiekalai – žąsys, omarai, menkės ir elniai. Šventėje dalyvavo apie 50 piligrimų ir apie 90 indėnų.

Jeano Leono Gerome'o Ferriso paveikslas „Pirmoji padėkos diena 1621 m.“
Jeano Leono Gerome'o Ferriso paveikslas „Pirmoji padėkos diena 1621 m.“

Kaip Padėkos dienos istorija klostėsi toliau?

Didelė šventė derliaus nuėmimo proga tapo kolonijos tradicija, o vos per keliolika metų išplito ir po kitas Naujosios Anglijos kolonijas.

1789 m. pirmasis JAV prezidentas George'as Washingtonas paskelbė deklaraciją, kur Padėkos diena pirmą kartą buvo formaliai įvardyta kaip svarbi šventė amerikiečiams.

Tačiau tada Padėkos diena dar nebuvo įsitvirtinusi visoje JAV. Pavyzdžiui, pietinėse valstijose ji ilgą laiką buvo mažai žinoma. Be to, net ir valstijose, kuriose Padėkos diena buvo švenčiama, ją švęsdavo skirtingu laiku: jis svyravo nuo spalio iki sausio.

1846 m. rašytoja Sara Josepha Hale pradėjo kampaniją, kuria siekė, kad Padėkos diena būtų paskelbta valstybine švente. Po 17 metų jos pastangos galiausiai davė vaisių. 1863 m., vykstant JAV pilietiniam karui, Abrahamas Lincolnas pasirašė teisės aktą, kuriuo Padėkos diena paskelbta šventine diena, švenčiama paskutinį lapkričio ketvirtadienį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abrahamas Lincolnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abrahamas Lincolnas

1939 m. dabartinę Padėkos dienos datą – ketvirtą lapkričio ketvirtadienį – nustatė JAV prezidentas Franklinas D.Rooseveltas, 1941 m. tam pritarė JAV Kongresas. Tai buvo nedidelis pokytis nuo prieš tai galiojusio Abrahamo Lincolno įtvirtintos teisės akto Padėkos dieną švęsti paskutinį lapkričio ketvirtadienį (nes kartais lapkritį būna penki ketvirtadieniai).

Kodėl dabar per Padėkos dieną amerikiečiai valgo kalakutus?

Įprastinis Padėkos dienos patiekalas – keptas kalakutas. Dabar manoma, kad būtent kalakutas tapo Padėkos dienos simboliu, nes jis yra pakankamai didelis, kad pamaitintų visą šeimą, bet tuo pačiu vieno kalakuto praradimas ūkiui nekainuodavo labai daug.

Pavyzdžiui, karvės piligrimams buvo reikalingesnės gyvos negu mirusios, o pardavinėjamos jautienos, atsirandant Padėkos dienos tradicijoms, dar nebuvo. Vištų pjauti be reikalo piligrimai taip pat nenorėjo: jos dėdavo kiaušinius, kurie galėdavo tapti nuolatiniu maisto šaltiniu.

Kiaulieną piligrimai valgydavo gana dažnai, todėl ji nebuvo tinkama ypatingoms progoms. Kaip ir kalakutiena, išskirtiniu patiekalu buvo laikoma elniena, tačiau Padėkos dienos tradiciniu patiekalu elniena tapti taip pat negalėjo, nes tai reikštų, kad nepasisekus medžioklei šeima būtų likusi be vakarienės.

Piligrimas Edwardas Winslowas 1621 m., po pirmosios Padėkos dienos, rašytame laiške mini kalakutų medžioklę, kuria piligrimai užsiėmė prieš vakarienę. Tiesa, pačių kalakutų valgymo jis dar nemini. Tačiau laukiniai kalakutai buvo plačiai paplitę Amerikoje, todėl ankstyviesiems JAV kolonistams pasirinkti būtent juos nebuvo sunku.

Skaičiuojama, kad dabar per Padėkos dieną amerikiečiai suvalgo apie 50 mln. kalakutų, o jiems išleidžia per 1 mlrd. dolerių. Kalakutą valgo keturi penktadaliai amerikiečių.

Ką dar amerikiečiai valgo per Padėkos dieną?

Vietoje kalakuto kai kurios šeimos mėgaujasi kumpiu, kepta antimi ar žąsimi. Tačiau kalakutas išlieka populiariausias pasirinkimas.

Shutterstock nuotr./Šventinis įdarytas kalakutas
Shutterstock nuotr./Šventinis įdarytas kalakutas

Kalakuto įdaru dažniausiai būna pjaustyti salierai, morkos, svogūnai ir šalavijas. Kartais įdaru tampa ir riešutai, pjaustyta kiauliena ar dešrelės, razinos ar obuoliai.

Mėgsta amerikiečiai per Padėkos dieną ir pyragus, ypač moliūgų. Jie yra tradicinis desertas po kalakuto. Obuolių, saldžiųjų bulvių ir mėsos faršo pagrindu kepami pyragai irgi yra populiarūs.

Kokias dar Padėkos dienos tradicijas turi amerikiečiai?

Daugelyje didelių miestų vyksta Padėkos dienos paradai. Žymiausias jų – „Macy's“ paradas Niujorke. Tai trijų valandų renginys, kurio metu pagrindinėmis miesto gatvėmis žygiuoja žmonės su milžiniškais balionais, reprezentuojančiais animacinių filmų veikėjus, tokius kaip peliukas Mikis ar šuo Snupis.

Padėkos dienos savaitgalį daug amerikiečių taip pat tradiciškai žiūri amerikietišką futbolą. Beveik kiekvieną Padėkos dienos savaitgalį vyksta rungtynės, kurioms amerikiečių spauda skiria ypatingą dėmesį.

Be to, per Padėkos dieną įprasta šelpti vargstančius. Daug labdaros organizacijų šią dieną organizuoja dideles akcijas, kurių metu renka maistą ir kitokią pagalbą skurstantiems.

Ar Padėkos dieną švenčia ir kitos valstybės?

Padėkos diena taip pat švenčiama Kanadoje. Tačiau tai yra visiškai atskira šventė, švenčiama antrą spalio pirmadienį. Kanadiečių Padėkos dienos tradicijos yra dar gilesnės: pirmą kartą kolonistai šioje valstybėje Padėkos dieną šventė dar 1578 m.

Ar JAV esama nusistačiusių prieš Padėkos dieną?

Taip. Daug indėnų, kuriuos kolonistai privertė palikti jų žemes, palikuonių sąmoningai nešvenčia Padėkos dienos. Būtent šią dieną indėnai dažnai protestuoja prieš tai, ką jie laiko žmonių, kurie užgrobė jų protėvių žemes ir išvijo juos iš savo namų, šlovinimu.

Parengta pagal „Telegraph“, „Slate“ ir „Mirror“. Pirmą kartą tekstas publikuotas 2016 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius