Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 garsių žmonių iš XIX a., kurie gyveno pakankamai ilgai, kad būtų užfiksuoti nuotraukose

Šiais laikais kiekvienas mūsų turime šimtus, jei ne tūkstančius savo nuotraukų. Išpopuliarėjus išmaniesiems telefonams, kasdien fiksuoti savo ir aplinkinių gyvenimo momentus tapo įprasta. Na, o jei esi dar ir bent kiek žymus, tavo nuotraukų bus dar daugiau. Bet taip buvo ne visada.
XIX a. nuotraukos
XIX a. nuotraukos / 15min montažas

Fotografija atsirado XIX a. viduryje. Pirmosios žmonių nuotraukos, kuriose vaizduojamų žmonių bruožus galima atpažinti, atsirado ~1840 m.

Dabar sunku suprasti, koks didelis proveržis tai buvo žmonijos istorijoje. Apie tai, kaip atrodė seniau gyvenę žmonės, žinome tik iš jų piešinių ar paveikslų, kurie, kokie tikroviški bebūtų, negalėjo atkurti išvaizdos taip tiksliai kaip fotoaparatas.

Fotografija išpopuliarėjo greitai. Tai lėmė, kad kai kurie garsūs žmonės, netgi gimę XVIII a., dar spėjo būti nufotografuoti, nors ir būdami garbaus amžiaus.

Šiame straipsnyje kviečiame susipažinti su 15 tokių nuotraukų. 12 asmenybių yra iš užsienio, 3 – iš Lietuvos.

Dalis nuotraukų į straipsnį pateko, nes jose užfiksuoti garsūs žmonės. Dalis – nes, nors jose užfiksuoti žmonės ir nėra garsūs, nuotraukos pagal kokį nors kriterijų yra išskirtinės.

Vincentas van Goghas

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Vincentas van Goghas 1873 m.
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Vincentas van Goghas 1873 m.

Dailininkas Vincentas van Goghas (1853-1890) geriausiai žinomas dėl savo autoportretų. O štai jo nuotrauka, kurioje matosi jo veidas, kiek žinoma, yra išlikusi tik viena.

Ji daryta 1873 m., kai jam buvo 19 metų.

Arthuras Wellesley Wellingtonas (Velingtono hercogas)

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Arthuras Wellesley Wellingtonas
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Arthuras Wellesley Wellingtonas

A.W.Wellingtono (1769-1852) pavardė jums gali būti negirdėta, tačiau istorijoje jis suvaidino svarbų vaidmenį. Jis – Napoleono nugalėtojas. Būtent jo vadovaujama kariuomenė 1815 m. Vaterlo mūšyje nugalėjo Napoleono kariuomenę, o A.W.Wellingtonas tapo nacionaliniu herojumi. Vėliau jis kurį laiką ėjo Jungtinės Karalystės ministro pirmininko pareigas.

A.W.Wellingtono nuotrauka, kurią matote, daryta 1844 m., kai jam jau buvo 75 metai. Po poros metų jis pasitraukė iš aktyvaus politinio gyvenimo. Nuotraukos autorius yra prancūzas Antoine Clodet.

Motiejus Valančius

Kokia yra anksčiausiai gimusi Lietuvos istorinė asmenybė, kuri buvo įamžinta ne tik paveiksluose, bet ir nuotraukose? Absoliučiai garantuotai atsakyti į šį klausimą sunku, tačiau labai tikėtinas atsakymas – vyskupas Motiejus Valančius.

Lietuvos liaudies buities muziejaus / Public Domain nuotr./Motiejus Valančius
Lietuvos liaudies buities muziejaus / Public Domain nuotr./Motiejus Valančius

1801 m. gimęs vyskupas ir lietuvių tautos švietėjas buvo nufotografuotas 1875 m. Kaune. Jį įamžino garsiausias to laikotarpio Kauno fotografas Wladislawas Zatorskis.

Tai ne vienintelė išlikusi tuomet vyskupo pareigas ėjusio M.Valančiaus nuotrauka – kiti muziejai jų turi ir daugiau.

Zigmantas Sierakauskas

Kalbant apie nuotraukose užfiksuotas Lietuvos istorines asmenybes, verta paminėti ir Zigmantą Sierakauską. Jis buvo vienas iš 1863 m. sukilimo vadų, tais pačiais 1863 m. sulaikytas ir pakartas.

Tačiau jis, kaip ir kai kurie kiti sukilimo vadai, buvo įamžintas nuotraukose. Tokie portretai buvo dauginami ir platinami sukilimo dalyviams. Kai kurie sukilėliai, kovodami su caro armija, vadų portretus nešiodavosi kišenėje. Dabar iš išlikusių portretų sukomplektuoti albumai saugomi Lietuvos valstybės istorijos archyve.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius