Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aktorė H.Lamarr: kaip gražuolė genialiomis smegenimis sukūrė pagrindą Wi-Fi ir „Bluetooth“ sistemoms

Hedy Lamarr (1914-2000) – austrų kilmės Amerikos aktorė, rikiuojama į lygią gretą su tokiomis pirmo ryškumo kino žvaigždėmis kaip Greta Garbo ir Marlena Dietrich. H.Lamarr pirmoji kinematografijos istorijoje suvaidino orgazmą – 1933 m. pasirodžiusį ir visuomenę šokiravusį filmą „Ekstazė“ pasmerkė pats Romos popiežius Pijus IX.
Hedy Lamarr – aktorė su išradėjos smegenimis
Hedy Lamarr – aktorė su išradėjos smegenimis / Wikimedia Commons nuotr.

Aktorė, kurią domino mokslas

H.Lamarr garsusis Holivudo prodiuseris, studijos „Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) įkūrėjas Louisas B. Mayeris vadino pačia gražiausia pasaulio moterimi.

H.Lamarr šešiskart tekėjo ir tiek pat kartų skyrėsi. Amerikiečius vyrus H.Lamarr charakterizavo kaip tokius, kuriems terūpi pinigai ir moteriški biustai.

Visa tai, kad ir kaip bebūtų spalvinga, tėra tik viena H.Lamarr asmenybės pusė. Kitą apibūdina jos posakis, kad žmogaus smegenys yra žymiai labiau įdomesnės, nei jo išvaizda: H. Lamarr daug dėmesio skyrė mokslui ir įvairiems eksperimentams.

Išradėjos talentas nebuvo deramai įvertintas ir mažai kas žino, kad būtent H.Lamarr yra technologijų pionierė, kuri padėjo pagrindus komunikacinėms sistemoms, be kurių neįsivaizduojamas šiuolaikinis pasaulis – Wi-Fi, Bluetooth ir GPS. Visos jos veikia H.Lamarr išrastu principu.

Tėvai skatino domėtis pasauliu

H.Lamarr, kurios tikrasis vardas yra Hedwig Eva Kiesler, gimė Vienoje, pasiturinčių žydų šeimoje.

Tėvas, dirbęs banko valdytoju, savo vienturtei skyrė daug dėmesio ir labai skatino jos domėjimąsi pačiomis įvairiausiomis sritimis.

Ilgų pasivaikščiojimų metu jis dukrai aiškindavo, kaip veikia spaustuvės presas arba automobilio variklis.

Motina buvo pianistė – ji lavino Hedwigos Evos meniškąją prigimtį: mokė muzikos, leido į baleto ir teatro mokyklas. Mergaitė buvo tikras tėvų džiaugsmas – ir labai protinga, ir labai graži.

Šešiolikmetę H.Lamarr pastebėjo režisierius Maksas Reinhardtas – pakvietė ją studijuoti aktorinio meistriškumo į Berlyną.

Suvaidinusi jau minėtame filme „Ekstazė“, H.Lamarr susilaukė pirmosios, kad ir labai kontraversiškos, šlovės. Jos intelektiniai gebėjimai niekam neberūpėjo – juos užgožė visuotinis susižavėjimas dailiais veido bruožais ir patraukliomis kūno linijomis.

Silver Screen Collection nuotr./Hedy Lamarr 1945 m.
Silver Screen Collection nuotr./Hedy Lamarr 1945 m.

Vyras norėjo paversti lėle

Vienas turtingiausių Austrijos žmonių, ginklų gamintojas ir prekeivis Fritzas Mandlis, tapo aistringu jaunosios aktorės gerbėju ir apipylė ją dovanomis.

Neilgai trukus, pora susituokė. Neilgai trukus, išsiskyrė. H.Lamarr kalbėjo: „Aš labai greitai supratau, kad, būdama jo žmona, negalėsiu būti aktore. Jis buvo absoliučiai vienvaldis. Aš buvau kaip lėlė. Aš buvau kaip daiktas, kurį reikia laikyti įkalintą – be mąstymo, be minčių“.

Moteris gyveno prabangioje pilyje, bet jautėsi labai nelaiminga – ypač tada, kai jai tekdavo šypsotis vyro verslo partneriams, tarp kurių buvo prijaučiančiųjų naciams.

1937 m. H.Lamarr spruko iš vyro glėbio ir persikėlė į Londoną – kartu su žiniomis apie ginklus ir ginkluotę, įgytomis besiklausant svečių kalbų prie pietų stalo. Vėliau šios žinios tapo paskata imtis mokslinių tyrinėjimų.

Londone H.Lamarr likimas suvedė su Holivudo karaliumi vadintu Louisu B. Mayeriu – šis pakvietė ją persikelti į JAV ir atvėrė kelius į Holivudą. Gracija, žavesys, išskirtinis grožis ir europietiškas akcentas greitai pakerėjo Amerikos publiką.

Bendravo su aviatoriumi H.Hughesu

Holivude H.Lamarr buvo pristatyta verslininkui ir pilotui Howardui Hughesui, su kuriuo pradėjo susitikinėti. Labiausiai ją žavėjo tai, kad Howardą žavėjo inovacijos.

Jis vesdavosi ją į nuosavą lėktuvų gamyklą, kur supažindino su aviakonstruktoriais ir leido stebėti lėktuvų gamybos procesą. H.Hugheso tikslas buvo sukurti greitesnius karinius lėktuvus, kurie būtų tiekiami JAV armijai.

Tai sužadino H.Lamarr mokslinę vaizduotę. Ji įsigijo knygų apie paukščius ir žuvis. Pagal greičiausio paukščio sparno formą ir greičiausios žuvies peleko formą H.Lamarr suprojektavo savito dizaino lėktuvo sparną, pasižymintį naujomis aerodinaminėmis savybėmis. Pamatęs brėžinius, H.Hughesas ištarė: „Tu esi geniali“.

Wikimedia Commons nuotr./Hedy Lamarr ir Clarkas Gable'as, 1940 m.
Wikimedia Commons nuotr./Hedy Lamarr ir Clarkas Gable'as, 1940 m.

H.Lamarr inžineriniai gebėjimai visu pajėgumu atsiskleidė, kai 1940 m. ji susipažino su George'u Antheilu, rašytoju ir kompozitoriumi, kurio galva taip pat buvo pramušta inovatyviomis idėjomis.

Pagrindine abiejų susirūpinimo tema buvo Europą užgriuvęs II-asis pasaulinis karas. G.Antheilas prisimena Hedy sakius, kad ji jaučiasi labai prastai, sėdėdama Holivude ir uždirbdama kalnus pinigų, kai pasaulyje vyksta siaubingi dalykai.

Išradimas, aplenkęs laiką

H.Lamarr nemažai išmanė apie ginklus ir amuniciją ir rimtai svarstė galimybę mesti aktorystę. Ji ketino persikelti į Vašingtoną ir pasiūlyti savo paslaugas naujai įsikūrusiai Išradėjų tarybai. H.Lamarr užsidegė mintimi patobulinti Amerikos laivyne naudojamas radijo ryšio technologijas.

Ši idėja netrukus įgijo realų pavidalą ir tai laikoma didžiausiu H.Lamarr moksliniu pasiekimu. H.Lemarr suprato, kad radijo ryšiu valdomos torpedos labai lengvai nukrypsta nuo kurso ir nepasiekia taikinio, jei priešas perima radijo ryšio dažnius ir juos sutrikdo.

Aktorė ėmėsi spręsti šią problemą ir išrado technologiją, vėliau tapusią belaidžių komunikacinių sistemų – Wi-Fi ir Bluetooth – veikimo pagrindu.

H.Lamarr savo išradimą pavadino „peršokančio dažnio“ komunikacine sistema. Jos esmė – slaptas kodas, kurį naudojant radijo siųstuvas siunčia signalą į imtuvą tuo dažniu, kurio negali atsekti priešo žvalgyba.

Siuntėjas ir gavėjas naudojasi vienodu kodu ir atitinkamai keičia radijo dažnius. Tokiu būdu priešas nebetenka galimybės keisti povandeninės torpedos judėjimo trajektoriją.

1942 m. H.Lamarr išradimą patentavo JAV Patentų biuras. Spaudoje pasirodė žinutė, kad ekrano sirenos išradimas, vyriausybės laikomas paslaptyje, yra potencialiai labai vertingas nacionalinei gynybos programai.

Deja, Amerikos laivynas atsisakė karinių veiksmų technologinės naujovės: motyvavo tuo, kad yra sudėtinga ją pritaikyti. Tik po 20-ties metų, per Kubos raketų krizę 1962 m., amerikiečių laivai buvo aprūpinti H.Lamarr sukurta įranga.

 Wikimedia Commons nuotr./Epitafija, skirta Hedy Lamarr
Wikimedia Commons nuotr./Epitafija, skirta Hedy Lamarr

H.Lamarr už savo išradimą niekada negavo nė cento. Jai buvo patarta – jei jau taip nori prisidėti prie palankios karo baigties, tai naudok ne protą, bet grožį.

MGM studijai nereikėjo išradėjos – tai nederėjo su seksualios gundytojos įvaizdžiu. Aktorė ėmėsi rinkti lėšas, pardavinėdama valstybės obligacijas, rengė pasirodymus kareiviams.

Kino karjerą H.Lamarr baigė 1958 m., palikdama beveik trijų dešimčių filmų archyvą. Moteris apmaudžiai konstatavo, kad didžiajam ekranui buvo reikalingas tik jos grožis, kurį Holivudo industrija besąlygiškai išnaudojo.

Išsiskyrusi su šeštuoju vyru, paskutiniuosius 35 savo gyvenimo metus leido viena, visiškai atsiribojusi nuo pasaulio ir atmesdama visus siūlomus scenarijus.

„Kiekviena mergina gali būti žavinga. Tereikia ramiai stovėti ir atrodyti kvaile,“– ironizavo H.Lamarr. Aktorė mirė sulaukusi 85-erių 2000 m., paskutine valia jos pelenai išberti miške šalia gimtosios Vienos.

H.Lamarr garbei Centrinėse Vienos kapinėse pastatytas paminklas, aktorės nuopelnus žymi žvaigždė Holivudo šlovės alėjoje.

 Wikimedia Commons nuotr./Atminimo monumentas H.Lamarr Vienos kapinėse
Wikimedia Commons nuotr./Atminimo monumentas H.Lamarr Vienos kapinėse

Mokslo atstovai H.Lamarr veiklą deramai įvertino tik praėjus daugiau nei dešimtmečiui po mirties – 2014 m. ji oficialiai tapo JAV išradėjų garbės rūmų nare.

Kol buvo gyva, H.Lamarr neturėjo daug progų pasidžiaugti savo tiriamojo darbo rezultatais – už tai dabar šiuolaikinių technologijų pasaulyje ji pagrįstai tituluojama „Wi-Fi motina“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius