-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Bėdos, kurias seniai pamiršome – kodėl viduramžiais kiaulėms buvo rengiami teismai?

Kiaulė yra puikus mėsai auginamas gyvūnas. Jos yra neišrankios maistui, auga pakankamai greitai, o jų mėsa yra soti. Būtent dėl to viduramžiais tai buvo vienas iš populiariausių gyvūnų. Tiesa, jos pridarydavo ir nemažai rūpesčių.
Paršiukai
Paršiukai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aišku, ne kiaulės buvo kaltos, o jų savininkai. Tiesiog gyvūnai buvo laikomi laisvai. Jie rupšnodavo žolę ar gėrybių ieškodavo miške. Kiaules prižiūrėdavo vaikai, tačiau jei arti nebūdavo kitų namų, gyvūnai vaikštinėjo labai laisvai. Kiaulės įprastai yra labai taikūs gyvūnai, tačiau patekusios į stresines situacijas jos gali būti agresyvios. Kitais atvejais jos gali pasiduoti instinktams, kurie žmonėms yra nepriimtini – juk kiaulės yra visaėdės.

Taigi, tos laisvos kiaulės, pasirodo, viduramžiais sėdavo mirtį. 1394-aisiais Williamo Wallero kiaulė įkando į kairiąją Roberto Barono alkūnę ir šis greitai mirė. 1322 metais Londone buvo užfiksuotas dar bjauresnis atvejis – kiaulė nepastebėta įslinko į parduotuvę ir perkando vieno mėnesio kūdikio galvą. Ir tokių atvejų užfiksuota išties daug. Vaikai netgi būdavo gąsdinami nesirodyti kieme, kur purve siaučia kiaulės – maža, kas joms gali pasirodyti.

Tačiau dar keisčiau yra tai, kad kiaulėms kartais būdavo vykdomi teismai. XIII-XIV amžiuje tokie keisti reginiai pasitaikydavo Londone, tačiau dar dažniau jie vykdavo Paryžiuje. Kiaulių teismai dažniausiai pasibaigdavo vienodai – mirties bausmės vykdymu. Tai, žinoma, neužkirto kelio panašiems nusikaltimams, tačiau žmonės jautėsi geriau.

Karvės, beje, irgi pražudė nemažai žmonių. 1365 metais Henry Fremonas vedė jauną karvę palei upelį, kai ši pasibaidė, sviedė vyrą į vandenį, kur jis ir nuskendo. Tačiau iš karvių ir ypač bulių to ir tikimasi, o štai kiaulių nusikaltimai visais laikais buvo laikomi keistenybe.

Kiaulės šiais laikais auginamos visiškai kitaip, tačiau nelaimingų atsitikimų vis dar pasitaiko. Skaičiuojama, kad JAV kasmet kas nors miršta dėl kiaulių užpuolimo. Mokslininkai pusiau juokais teigia, kad tikimybė mirti kiaulės dantyse yra 6 kartus didesnė nei būti pražudytam ryklio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius