-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinis radinys Jakutijoje – aptiktas neįprastas deimantas deimante

Rusijos rytiniame Jakutijos regione rastas unikalus deimantas, kurio vidinėje ertmėje yra susiformavęs kitas mažytis deimanto kristalas, penktadienį pranešė kasybos bendrovė.
Jakutijos regione rastas unikalus deimantas
Jakutijos regione rastas unikalus deimantas / „Scanpix“ nuotr.

Šis mažytis, bet sudėtingos sandaros deimantas, aptiktas Niurbos kasykloje, valdomoje bendrovės „Alrosa“, sveria tik 0,62 karato (0,124 gramo). Jo viduje esančio kristaliuko masė, kaip manoma, yra 0,02 karato (0,004 gramo).

Mokslininkų nuomone, šis deimantas susiformavo prieš daugiau kaip 800 mln. metų ir yra pirmasis toks kristalas, aptiktas per šių brangakmenių kasybos istoriją.

„Alrosa“ specialistai kelia prielaidą, kad pirmiausiai susidarė vidinis kristaliukas, o tolesniu formavimosi etapu jį apgaubė didesnysis kristalas.

„Scanpix“ nuotr./Jakutijos regione rastas unikalus deimantas
„Scanpix“ nuotr./Jakutijos regione rastas unikalus deimantas

Kadangi per šį procesą didesniame kristale susidarė ertmė, mažesnysis gali laisvai judėti jos viduje, tad šis deimantas tapo panašus į rusišką žaislą „matriošką“ – viena į kitą susidedančias lėles, sakoma „Alrosa“ pranešime.

„Tai išties unikalus gamtos kūrinys, juolab kad gamta nemėgsta tuštumos. Paprastai tokiais atvejais vienus mineralus pakeičia kiti ir ertmė nesusidaro“, – aiškino bendrovės direktoriaus pavaduotojas Olegas Kovalčiukas.

„Alrosa“ atstovai sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad kol kas nenuspręsta, ką daryti su šiuo neįprastu kristalu. Planuojama, kad kol kas deimantas bus tyrinėjamas ir artimiausiu laiku bus išsiųstas įvertinti Amerikos gemologijos institutui (GIA).

Reti ir išskirtinėmis savybėmis pasižymintys deimantai paprastai nušlifuojami ir parduodami kaip briliantai, bet unikalius deimantus „Alrosa“ perduoda saugoti Rusijos valstybės fondui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius