Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ją statė 10 metų: pamatykite, kaip atrodo viena didžiausių Prancūzijos mečečių

Strasbūro mieste, netoli miesto centro, stovi viena didžiausių mečečių Prancūzijoje. Po dešimt metų trukusios statybos duris mečetė, kuri vadinasi tiesiog Didžioji Strasbūro mečetė, duris atvėrė 2012 m. Kaip ši mečetė atrodo iš arti?
Strasbūro mečetė
Strasbūro mečetė / 123RF.com nuotr.

Didžioji Strasbūro mečetė stovi prie per miestą tekančios Ilės upės. Ji talpina 1200 žmonių. Jos architektas – italas Paolo Portoghesi.

Vienas esminių jos architektūros elementų – didžiulis kupolas, kurį supa „sparnai“. Jie kartu su kupolu simbolizuoja išsiskleidžiančią gėlę.

Mečetė atlieka daug funkcijų – tai ne tik maldos namai. Čia vyksta ir įvairūs kultūriniai renginiai, diskusijos, konferencijos.

Be to, ji veikia ir kaip vaikų dienos centras bei Strasbūro musulmonų bendruomenės, kurią daugiausia sudaro iš Maroko ir kitų Šiaurės Afrikos šalių į šalį atsikraustę musulmonai, centras. Duris mečetė atveria kasdien prieš pirmąją rytinę maldą ir užveria po vakarinės maldos.

Mes, keturių lietuvių grupelė, prie mečetės apsilankėme popiet. Kadangi tądien masinių renginių joje nevyko, žmonių jos teritorijoje sutikome nedaug. Kitų turistų irgi nesimatė – atrodo, buvome vieninteliai smalsuoliai.

Išvysti, kaip atrodo mečetės aplinka, galite žemiau esančioje galerijoje. Deja, į mečetės vidų patekti nepavyko – prie įėjimo sutiktas vyras paaiškino, kad šiuo metu turistams ji nėra atvira.

Pradėta statyti 2004 m., mečetė duris atvėrė tik 2012 m. Jos statyba užsitęsė tiek dėl teisinių ginčų su projekto vykdytojais, tiek dėl nesutarimų su vietos valdžia dėl to, ar gali mečetės statybą finansuoti užsienio valstybės – Saudo Arabija, Kuveitas ir Marokas.

Mečetė tapo vietinių politinių diskusijų taikiniu. Jos statybai dar 2000 m. leidimą išdavė ir miesto valdžios paramą pažadėjo centro kairieji, o centro dešinieji protestavo.

Po 2001 m. rinkimų į valdžią atėjus centro dešiniesiems, situacija pasikeitė. Pradėtas riboti finansavimas iš užsienio, o mečetės projektas buvo pakoreguotas.

Pagal pirminį architekto planą, ji turėjo talpinti trečdaliu daugiau žmonių, joje turėjo būti požeminė automobilių aikštelė, arbatinė, šalia jos turėjo iškilti 28 metrų aukščio minaretas. Tačiau šių dalykų buvo atsisakyta. Tik į valdžią grįžus kairiesiems, 2008 m. statyba įsibėgėjo.

Duris 14 mln. dolerių kainavusi mečetė atvėrė 2012 m. rugsėjo 27 d. Dabar ji tapo ir miesto turistų traukos centru – čia dažnai vyksta ekskursijos, kultūriniai renginiai, kurių metu visi norintys yra kviečiami aplankyti mečetę, susipažinti su Europos musulmonų religija ir papročiais.

Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Strasbūro mečetė
Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Strasbūro mečetė

Pasak mečetės architekto, projektuodamas jis tyčia stengėsi ieškoti Europai įprastų architektūros formų ir nesilaikyti Artimųjų Rytų architektūros tradicijų, nes „mečetė yra skirta Strasbūrui ir europiečiams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius