-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip 1914 m. įvyko didžiausia kalnakasybos katastrofa Japonijos istorijoje: per akimirką mirė šimtai

1914-ųjų gruodžio 15 dieną, lygiai prieš 106 metus Japonijoje „Mitsubishi“ kasykloje Kiūšiū saloje įvyko didžiausia kalnakasybos avarija šalies istorijoje.
Angliakasys vienoje iš Donbaso anglies šachtų
Angliakasys / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Gamtiniai ištekliai žmonių civilizacijai yra beprotiškai reikalingi. Ir anksčiau kalnakasyba buvo labai pavojingas užsiėmimas.

Degios arba nuodingos dujos, žemės drebėjimai, technikos avarijos, įgriuvos ir kiti pavojai grėsmių sąraše rikiavosi šalia plaučių vėžio.

Ir vyrai bei moterys vis tiek leidosi į gilias ir tamsias šachtas, kad užsidirbtų ir ekonomika galėtų suktis.

Hōjō kasykla Kiūšiū saloje buvo atidaryta 1908 metais. Ir šis „Mitsubishi“ korporacijai priklausęs objektas buvo išties didžiulis.

Šioje anglies kasykloje dirbo keli šimtai žmonių. Jos gylis vietomis siekė 90 metrų – savo laiku tai buvo viena giliausių tokio tipo kasyklų planetoje.

1914-ųjų gruodžio 15 dieną darbas čia vyko įprastai. Kalnakasiai kaip visada vengė ugnies, tačiau metaliniai įrankiai vis tiek įskėlė žiežirbą.

Staiga užsiliepsnojo metano ir akmens anglies dulkių mišinys ir įvyko didžiulis sprogimas, kurio banga per šachtą tiesiog išsviedė darbuotojų liftą. Per akimirką žuvo keli šimtai žmonių.

Kiek žuvo per sprogimą, niekas niekada nesužinos, nes nemaža dalis šios nelaimės aukų užduso dėl pasklidusių nuodingų dujų.

Ir čia galime paminėti keistai įdomų faktą – norėdami greičiau pradėti gelbėjimo darbus kasyklos savininkai į šachtą mėtė supjaustytus apelsinus. Japonai tikėjo, kad rūgštūs apelsinai neutralizuoja nuodingas dujas.

Bet net jei ta citrinos rūgštis vaisiuose būtų pakankamai stipri dujoms pašalinti, tai prilygo bandymui „Titaniko“ korpusą užlopyti duona.

Gelbėtojai irgi pasirūpino apelsinais – kiekvienas į sugriautą šachtą besileidžiantis žmogus į burną buvo įsikišęs apelsino skiltelę ir kvėpavo tik per nosį. Nemaža dalis jų taip pat žuvo.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Straipsniai apie nelaimę Japonijoje
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Straipsniai apie nelaimę Japonijoje

Nusėdus dulkėms buvo galima suskaičiuoti žuvusiuosius – 687. Apie 20 % jų buvo moterys, nes Japonijoje buvo priimta, kad žmonos dirba kartu su vyrais.

Yra žinoma, kad nemažai žmonių vėliau mirė nuo patirtų sužalojimų ir su šia katastrofa siejamų ligų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius