Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atrodė ispaniškojo gripo pandemija JAV prieš 100 metų? Pamatykite nuotraukas

1918-1920 m. pasaulyje siautusi ispaniškojo gripo epidemija nusinešė dešimtis milijonų gyvybių. Liga ypatingą pavojų kėlė jauniems žmonėms.
Ispaniškasis gripas JAV
Ispaniškasis gripas JAV / Vida Press nuotr.

Portalas 15min kviečia išvysti, kaip ispaniškojo gripo epidemija atrodė nuotraukose.

1918-1920 m. darytose nuotraukose matyti lovų eilės su pacientais, kenčiančiais nuo viruso; koridoriai, pilni sergančių ir mirštančių žmonių, netilpusių į palatas; ir gydytojai su apsauginiais drabužiais bei veido kaukėmis, bandantys kovoti su liga. Galeriją galite išvysti žemiau.

Spalvos šiose nuotraukose buvo atkurtos pasinaudojant šiuolaikinėmis technologijomis. Jos leidžia per vaizdus suvokti pandemijos mastą.

Spalvas atkūręs asmuo, kuris norėjo išlikti anonimu, teigė, kad spalvų atkūrimas senose nuotraukose iš pradžių jam buvo tiesiog hobis, bet vėliau tapo gyvenimo aistra.

Jo teigimu, dabartinėmis aplinkybėmis, prabėgus 100 metų nuo pandemijos, ypač svarbu prisiminti milijonus žmonių, netekusių gyvybių.

Vida Press nuotr./Ispaniškasis gripas JAV
Vida Press nuotr./Ispaniškasis gripas JAV

Kiek tiksliai gyvybių nusinešė pandemija, nežinoma, bet manoma, kad liga buvo užsikrėtę trečdalis pasaulio gyventojų, o pražudė ji apie 50 mln. žmonių. Tuo metu liga gavo "ispaniškojo gripo" vardą, bet dabar istorikai abejoja, ar liga išties atsirado Ispanijoje.

Ligai plisti padėjo šimtai išsekusių kareivių su susilpnėjusiomis imuninėmis sistemomis, kurie po karo grįžo namo. Gripas nusinešė daugiau gyvybių negu I pasaulinis karas ir II pasaulinis karas kartu sudėjus.

Plačiau apie tai, kaip ir kodėl kilo pandemija ir kaip su ja kovota Lietuvoje, skaitykite medicinos istorikės Vilmos Gudienės straipsnyje: Gripo pandemija 1918–1920 m.: kaip ji kilo, kaip pakeitė pasaulį ir kaip su ja kovojo Lietuvoje.

Tekstas parengtas pagal Mediadrumworld.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius