-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kam mums reikalingos tokios raštuotos pirštų pagalvėlės?

Pirštų atspaudai padeda identifikuoti nusikaltėlius. Taip yra dėl to, kad mūsų pirštų pagalvėles puošia raštas, kuris yra praktiškai unikalus. Bet kodėl mes jį turime?
Teigiama, kad iki 2025 metų mobiliosios atsiskaitymo už paslaugas technologijos jau gali būti grindžiamos biometrika – būtų skanuojami mūsų pirštų antspaudai arba tinklainė.
Pirštas / 123rf.com nuotr

Pirštų atspaudų unikalumas, beje, kartais yra vadinamas mitu. Taip, būtų sunku surasti kitą žmogų, kurio pirštus puoštų identiškas raštas jūsiškiam. Tačiau sunku dar nereiškia neįmanoma. Ypač jei ieškotume ne bendros pirštų atspaudų kombinacijos, o tik vieno piršto atspaudo – kažkur yra žmogus, kurio pirštas yra pakankamai panašus į jūsų, kad jis galėtų atrakinti jūsų telefoną. Tačiau jie yra pakankamai unikalūs, kad padėtų atskirti įtariamuosius.

Bet pirštų raštai, žinoma, turi atlikti kokią nors funkciją – gamta mums jų nesuteikė tam, kad būtume lengviau atpažįstami nusikaltimų vietose. Juolab, kad raštuotas pirštų pagalvėles turi ir kiti primatai bei koalos. Tik kam?

123rf.com nuotr./Besiilsinti koala Australijoje
123rf.com nuotr./Besiilsinti koala Australijoje

Iš tikrųjų, atsakymas, kam mums reikalingi tie pirštų pagalvėlių raštai, slypėjo tuose pačiuose pirštuose. Jie yra ne tik raštuoti – čia yra neįprastai daug prakaito liaukų. Jos užtikrina, kad pirštų oda išliktų sveika ir minkšta. Mokslininkai pasitelkė lazerinio skenavimo technologiją, kad į tuos griovelius pažiūrėtų iš arčiau. Paaiškėjo, kad jie yra skirti drėgmės reguliavimui.

Mūsų pirštų pagalvėlių grioveliai padeda drėgmei pasiskirstyti po visą piršto paviršių. Taip, beje, reguliuojama ne tik prakaito apykaita piršto išorėje, bet ir išorinių šaltinių drėgmė. Tai yra, mūsų pirštų pagalvėlių raštai veikia kaip savotiškas gerų padangų protektorius – grioveliai padangose padeda pašalinti vandenį nuo kelio, kad padanga išlaikytų gerą sukibimą su kelio danga. Tuo tarpu mūsų pirštų grioveliai patraukia drėgmę nuo bet kokio paviršiaus, kurį liečiame, taip užtikrindami gerą sukibimą.

Be to, to rašto dėka, pirštų pagalvėlės turi didesnį paviršiaus plotą, todėl greičiau aplinkai atiduoda perteklinę drėgmę. Vėlgi, kartais to reikia geresniam sukibimui. Įdomu ir tai, kad mokslininkai pastebėjo, jog sugriebus kietą daiktą pirštų prakaito liaukos trumpam išskiria daugiau prakaito. Tai ne tik padeda išlaikyti gerą sukibimą, bet ir pagerina to laikomo daikto valdymo tikslumą – žmogus gali leisti jam šiek tiek slystelti ir tuomet jį vėl sučiumpa.

Tokie tyrimai yra ne tik įdomūs, bet ir svarbūs. Naujos kartos robotizuoti protezai turi būti kiek įmanoma panašesni į tikras žmogaus rankas. Taigi, kada nors ateityje jie turės atkartoti tuos drėgmės šalinimo mechanizmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius