Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 28

Kiek metų nugyveno seniausias pasaulio istorijoje žmogus?

1997 m. rugpjūčio 4 d. Arlio miesto Prancūzijoje senelių prieglaudoje mirė Jeanne Calment. Jos mirtis įėjo į istoriją ne dėl kokio nors ypatingo jos pasiekimo per gyvenimą, o dėl jos gyvenimo apskritai. J.Calment buvo ilgiausiai, kiek žinoma, viso pasaulio istorijoje išgyvenęs žmogus. Ji mirė būdama 122 metų ir 164 dienų amžiaus.
J.Calment per 120-ąjį gimtadienį
J.Calment per 120-ąjį gimtadienį / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1875 m., kai J.Calment gimė, Eifelio bokštas ir Laisvės statula dar nestovėjo, Alexandras Grahamas Bellas nebuvo atlikęs pirmojo skambučio telefonu, o automobilių dar nebuvo.

J.Calment mirė tada, kai pasaulį jau buvo apraizgęs internetas, Šaltasis karas buvo praeitis, o astronautų skrydžiai į kosmosą jau buvo rutina.

Portalas 15min kviečia susipažinti su J.Calment gyvenimo istorija. Taip pat ir su abejonėmis dėl jos amžiaus, kurios kilo po jos mirties. Ar tikėtina, kad J.Calment ne gyveno ilgiau negu bet koks kitas žmogus pasaulyje, o tik buvo itin apsukri apgavikė?

J.Calment gyvenimas

J.Calment gimė 1875 m. vasarį Arlio mieste pietų Prancūzijoje, Viduržemio jūros pajūryje, vidurinės klasės šeimoje. Jos tėvas buvo laivų statytojas.

Tuo metu pasaulyje gyveno apie 1,5 mlrd. žmonių. J.Calment išgyveno ilgiau negu bet kuris iš jų.

Arlyje J.Calment baigė pradinę, o 1891 m., būdama 16 metų, ir vidurinę mokyklą. 1888-1889 m.

Arlyje gyveno garsusis dailininkas Vincentas van Goghas. Senatvėje J.Calment pasakojo, kad vaikystėje jį pažinojo ir buvo ne kartą sutikusi. „Van Goghas buvo labai bjaurus, kaip utėlė“, – pasakojo ji.

Baigusi mokyklą J.Calment nedirbo – gyveno su tėvais, užsiėmė įvairiais hobiais ir laukė vestuvių.

Wikimedia Commons nuotr./J.Calment būdama 20 metų
Wikimedia Commons nuotr./J.Calment būdama 20 metų

1896 m., būdama 21 metų, ji ištekėjo už savo antros eilės pusbrolio Fernando Calmento, kurį pažinojo visą gyvenimą. Jų abiejų seneliai iš tėvo pusės buvo broliai, o močiutės iš tėvo pusės – seserys.

1898 m. porai gimė dukra Yvonne. Jeanne Calment niekada nedirbo, tačiau gyeno intensyvų gyvenimą – mėgo žaisti tenisą, važinėtis riedučiais, pasivaikščiojimus gamtoje. Šeima gyveno bute virš F.Calmento tėvams priklausiusios parduotuvės.

Daugiau vaikų pora neturėjo. 1927 m. J.Calment tapo močiute – jos dukrai gimė sūnus, kuriam buvo duotas Freddy vardas.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./J.Calment būdama 40-ies metų
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./J.Calment būdama 40-ies metų

1934 m. J.Calment dukra Yvonne mirė nuo tuberkuliozės komplikacijų, palikdama sūnų Freddy ir vyrą Josephą, kariškį. Jeanne ir Fernandas pradėjo rūpintis anūku Freddy tarsi savo pačių vaiku.

1942 m. šeimą ištiko dar viena nelaimė. Jeanne, kuriai tuo metu buvo 67 metai, ir jos vyras Fernandas apsilankė pas draugus jų sodyboje kaime.Čia Fernandas apsinuodijo vyšniomis, kurios buvo ką tik išpurkštos chemikalais, ir po kelių mėnesių mirė.

Jeanne tapo našle. Nors jai buvo 67 metai, prieš akis jos dar laukė beveik pusė gyvenimo.

Po J.Calment vyro mirties ji su savo žentu Josephu apsigyveno kartu bute Arlyje. Freddy‘is, kuris tapo gydytoju, su žmona gyveno netoliese.

1963 m., būdama 88 metų, J.Calment prarado paskutinius artimuosius. Tais metais jos žentas Josephas mirė po ligos, o anūkas Freddy žuvo automobilio avarijoje.

Su netektimis garbingo amžiaus moteris kovojo niekada nesėdėdama vietoje – kasdien daug vaikščiojo po Arlio miestą.

„Visi žinojo „nedidukę seną ponią“, kuri suko ratus po miestą, o žemyn šv. Trofimo bažnyčios laiptais nusileisdavo mitriai it vaikas“, – rašė vienas jos biografas.

1969 m., kai J.Calment buvo 94 metų amžiaus, jos notaras įsigijo jos butą.

Sandėrio principas buvo toks – notaras įsipareigojo kas mėnesį J.Calment iki mirties mokėti tam tikrą pinigų sumą ir leisti jai gyventi bute, o po jos mirties butas turėjo atitekti jam. Iš esmės tai buvo tarsi statymas loterijoje, kaip greitai J.Calment mirs.

Loterija notarui itin nepasisekė. Jis mirė 1995 m., praėjus 26 metams po sandėrio sudarymo. J.Calment jį pergyveno, kas sudarant sandėrį atrodė neįsivaizduojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius