Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nuo parašiuto iki „Novičiok“: 13 išradėjų, kuriuos pražudė jų pačių išradimai

Išradimų ir mokslo progreso dėka žmonija juda į priekį. Siekdami pakeisti pasaulį, išradėjai išdrįsta nebijoti nežinomybės ir dažnai patys tampa pirmaisiais savo išradimų bandytojais. Taip jie pirmieji sužino apie jų struktūrines klaidas ar apie nepageidaujamą šalutinį poveikį.
Franzas Reicheltas su savo pagamintu parašiuto kostiumu
Valeriano Abakovskio Aerovagonas / Wikimedia Commons nuotr.

Kai kurios nesėkmės bandant savo sukurtus dalykus atsiperka lengvai. Tačiau kartais jos būna mirtinos. Portalo 15min rubrika „Ar žinai?“ kviečia susipažinti su 13 išradėjų, kuriuos pražudė jų pačių kūriniai.

1. Thomas Andrewsas

T.Andrewsas buvo „Titaniko“ vyriausiasis inžinierius ir plaukė šiuo laivu per jo pirmą ir paskutinę kelionę.

T.Andrewsas nuogąstavo, kad „Titanikas“ gali neatlaikyti potencialaus susidūrimo su ledkalniu, ir siūlė, kad laivo korpusas būtų sustiprintas, o gelbėjimosi valčių jame būtų bent 46 vietoje 20, kaip prieš kelionę planuota. Visgi taupymo sumetimais į jo patarimus nutarta neatsižvelgti.

„Scanpix“ nuotr./„Titanikas“
„Scanpix“ nuotr./„Titanikas“

Kai 1912 m. balandžio 15 d. „Titanikas“ trenkėsi į ledkalnį, paskutines savo gyvenimo valandas T.Andrewsas praleido padėdamas pasimetusiems keleiviams rasti gelbėjimosi valtis.

Pats jis į valtį sėsti atsisakė. Liudininkai paskutinį kartą jį matė tyliai kūkčiojantį pirmajai klasei skirtame rūkomajame. Ką jis tuomet galvojo, galime tik spėlioti. Jo kūnas niekada nebuvo rastas.

2. Andrejus Železniakovas

A.Železniakovas buvo sovietų mokslininkas, atsakingas už cheminių ginklų, taip pat ir nervus paralyžiuojančių dujų „Novičiok“, vystymą. Tų pačių, kuriomis 2018 m. buvo apnuodytas Sergejus Skripalis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje

1987 m. nelaimingo atsitikimo laboratorijoje metu jį paveikė „Novičiok“ dujos. A.Železniakovas kelias savaites praleido komoje, kelis mėnesius – negalėdamas vaikščioti.

„Novičiok“ pažeidus jo nervų sistemą, A.Železniakovas niekada neatsigavo. Jis mirė 1993 m. Paskutinius gyvenimo metus jis praleido kovodamas su epilepsija, nervų ligomis, hepatitu ir kepenų ciroze ir mirė dėl apsinuodijimo sukeltų pasekmių.

3. Franzas Reicheltas

Prancūzas siuvėjas Franzas Reicheltas 1912 m. sukūrė pirmąjį parašiutą. Siekdamas įrodyti, kad jis išties veikia, jis 1912 m. vasario 4 d., stebimas smalsuolių minios, su parašiutu nušoko nuo Eifelio bokšto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius