Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasijuskite seni: kokių filmų, dainų ir šiaip įdomių įvykių metines minime šiemet?

Ar žinojote, kad filmas „Titanikas“ 2022 m. švęs jau 25-ąjį gimtadienį? Kad filmas „Krikštatėvis“ šiemet švęs 50-metį, pirmasis „iPhone“ telefonas pasirodė prieš 15 metų, o nuo visos Lietuvos dėmesį pritraukusio realybės šou „Akvariumas 2“ jau prabėgo 20 metų?
Kate Winslet ir Leonardo DiCaprio filme „Titanikas“ (1997 m.)
Kate Winslet ir Leonardo DiCaprio filme „Titanikas“ (1997 m.) / Vida Press nuotr.

Portalas 15min kviečia susipažinti su filmais, knygomis, serialais ir kitais populiariosios kultūros reiškiniais – nuo telefonų iki realybės šou – kurie šiemet švęs gimtadienius ar metines. Tikėtina, kad perskaitę ne vieno jų pavadinimą susimąstysite – oho, negi tikrai jau praėjo tiek daug laiko?

Prieš 10 metų: R.Meilutytė ir „Gangnam Style“

Nors majai prognozavo, kad 2012 m. pasaulis baigsis, pranašystė neišsipildė ir 2012 m. pasaulis gyvavo kaip gyvavęs.

Prieš 10 metų kino teatrų ekranuose pasirodė didžiulio populiarumo susilaukę filmai „Bado žaidynės“ bei „Keršytojai“. O geriausiu metų filmu „Oskarų“ ceremonijoje pripažintas „Operacija: Argo“.

Visas pasaulis 2012 m. šoko pagal korėjiečio Psy dainą „Gangnam Style“, taip pat daugeliui smegenyse įkyriai užstrigo Carly Rae Jepsen dainos „Call Me Maybe“ melodija.

„Scanpix“ nuotr./Psy
„Scanpix“ nuotr./Psy

Taip pat pasaulio dėmesį patraukė Anglijoje vykusios Londono olimpinės žaidynės, ypač jų atidarymo ceremonija, kurioje pasirodė ponas Bynas, Jamesas Bondas ir karalienė.

Na, o lietuviams šios žaidynės įsiminė dėl 15-metės Rūtos Meilutytės triumfo. Be to, 2012 m. Lietuvoje įvyko pirmieji M.A.M.A. apdovanojimai.

Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr./Rūta Meilutytė
Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr./Rūta Meilutytė

Prieš 15 metų: pirmas „iPhone“ ir „Simpsonų filmas“

Prieš 15 metų viso pasaulio, taip pat ir Lietuvos žiūrovai ėjo į kino teatrus žiūrėti geltonosios šeimynėlės nuotykių filme „Simpsonų filmas“. Būtent 2007 m. pasirodė ir tokie garsūs filmai kaip „Aš esu legenda“ ar „Šioje šalyje nėra vietos senukams“.

2007 m. Steve‘as Jobsas su pasididžiavimu pristatė pirmąjį „iPhone“, „Google“ pristatė „Android“ operacinę sistemą, o „Amazon“ išleido pirmąją savo elektroninę knygų skaityklę „Kindle“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Android“ talismanai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Android“ talismanai

Tais pačiais metais popmuzikos legenda Michaelas Jacksonas, besiruošdamas sugrįžimo turui, netikėtai mirė. Jo mirties priežastimi buvo pripažintas vaistų perdozavimas.

Lietuva 2007 m. tapo Šengeno erdvės nare ir nuo tada galime laisvai keliauti po ES. Tais pačiais metais Lietuvoje įsigaliojo itin daug diskusijų sukėlęs draudimas rūkyti viešojo maitinimo įstaigose.

Prieš 20 metų: „Akvariumas 2“ ir „Mis nelaisvė“

Fantastikos gerbėjai prieš 20 metų džiaugėsi antruoju „Žiedų valdovo“ filmu „Žiedų valdovas: dvi tvirtovės“ ir antruoju filmu apie Harį Poterį „Haris Poteris ir paslapčių kambarys“.

Kadras iš filmo „Haris Poteris ir paslapčių kambarys“/ scena, kai Haris ir Ronis į Hogvartsą skrenda magišku Artūro Vizlio automobiliu
Kadras iš filmo „Haris Poteris ir paslapčių kambarys“/ scena, kai Haris ir Ronis į Hogvartsą skrenda magišku Artūro Vizlio automobiliu

2002 m. pasirodė ir trileris „Niujorko gaujos“ bei miuziklas „Čikaga“. Taip pat tais metais pradėtas rodyti TV serialas „Blakė“, daugelio nuomone, tapęs geriausiu visų laikų TV serialu, išskyrus galbūt „Bręstantį blogį“.

2002 m. Eminemas išleido populiariausią tų metų albumą „The Eminem Show“, kuriame skambėjo tokios dainos kaip „Without Me“, „Cleanin‘ Out My Closet“ ir „Sing For The Moment“. Na, o kanadietė atlikėja Avril Lavigne tais metais debiutavo su albumu „Let Go“, kuriame skambėjo viena garsiausių jos dainų „Complicated“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eminemas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eminemas

Tais pačiais metais apyvartoje pasirodė grynieji eurų pinigai, o pasaulio futbolo čempionatą laimėjo Brazilija. Abu įvarčius šiai rinktinei finale įmušė Ronaldo – ne Cristiano, nors dabar išgirdę vardą „Ronaldo“ turbūt dažniau pagalvojate apie jį.

Na, o Lietuvos TV žiūrovus prieš 20 metų prie ekrano buvo prikaustęs per TV3 rodytas „Akvariumas 2“, kuriame triumfavo Džordana Butkutė.

Taip pat tais metais Vilniuje duris atvėrė pirmasis „Akropolis“, o Dzūkijoje – Merkinės piramidė. Tiesa, šie du įvykiai greičiausiai tarpusavyje nesusiję.

Ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio žiūrovų dėmesį patraukė ir 2002 m. LNK organizuotas „Mis nelaisvė“ konkursas.

Prieš 25 metus: „Titanikas“ ir „Spice Girls“

Prieš 25 metus viso pasaulio žiūrovai miniomis plūdo į „Titaniką“. Jacko ir Rose meilės istorija skęstančiame laive tapo trečiu populiariausiu visų laikų filmu, o Celine Dion „My Heart Will Go On“ sužavėjo daugelį klausytojų.

Popmuzikos pasaulyje 1997 m. karaliavo „Spice Girls“ – jų antrasis albumas su tokiomis dainomis kaip „Viva Forever“ ir „Spice Up Your Life“ tapo itin populiariu, net 7 milijonai kopijų buvo parduota pirmą dieną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Grupės „Spice Girls“ pasirodymas Londono olimpiados uždarymo ceremonijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Grupės „Spice Girls“ pasirodymas Londono olimpiados uždarymo ceremonijoje

Tais pačiais metais TV žiūrovai pirmąkart galėjo išvysti TV serialus „Eli Makbyl“ ir „Pietų parkas“. Nors ir labai skirtingi, abu tapo itin populiariais.

Be to, 1997 m. pasirodė pirmoji Hario Poterio knyga „Haris Poteris ir išminties akmuo“. Jos autorė, J.K. Rowling, tuomet buvo tik niekam nežinoma vieniša mama, ir niekas nesitikėjo, kad knyga taps tokia populiari.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./J.K. Rowling
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./J.K. Rowling

Japonijoje buvo pristatyta „Toyota Prius“ – pirmas pasaulyje hibridinis automobilis. Tais pačiais metais Japonijoje dienos šviesą išvydo ir Pokemonai – tiesa, šie du įvykiai tarpusavyje nesusiję.

Be to, 1997 m. buvo kupini garsių žmonių netekčių: tais metais žuvo princesė Diana, buvo nužudytas dizaineris Gianni Versace, mirė motina Teresė.

Vida Press nuotr./Princesė Diana 1997 m.
Vida Press nuotr./Princesė Diana 1997 m.

Lietuvoje 1997 m. įvyko paskutinis grupės „Foje“ koncertas, į Vingio parką pritraukęs dešimtis tūkstančių žmonių. O Lietuvos moterų krepšinio rinktinė tapo Europos čempione.

Prieš 30 metų: „Vienas namuose 2“ ir olimpinis triumfas

Prieš 30 metų Whitney Houston įrašė savo vieną garsiausių dainų „I Will Always Love You“, kuri skambėjo ir tų pačių metų filme „Asmens sargybinis“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Whitney Houston
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Whitney Houston

Taip pat 1992 m. pasirodė ir vienas mylimiausių visų laikų kalėdinių filmų – „Vienas namuose 2: pasiklydęs Niujorke“. Milijonai žmonių visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, juokėsi stebėdami, kaip Kevinas kovoja su dviem nevykėliais vagimis.

Atsikūrusi Lietuva pirmąkart dalyvavo olimpinėse žaidynėse. IR ne tik dalyvavo, bet ir iškovojo medalius: aukso medalininku tapo disko metikas Romas Ubartas, o bronzos medalius iškovojo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė.

Prieš 40 metų: M.Jacksonas ir „Ratuotas riteris“

Prieš 40 metų kino teatrų ekranuose pasirodė filmas „Rokis 3“ su Sylvesteriu Stallone, kurio muzikiniame takelyje buvo ir „Survivor“ daina „Eye Of The Tiger“. Tais pačiais metais TV žiūrovai pirmąkart galėjo išvysti, kaip Davidas Hasselhoffas seriale „Ratuotas riteris“ drauge su kalbančiu automobiliu kovoja su nusikaltėliais.

Vida Press nuotr./Davidas Hasselhoffas
Vida Press nuotr./Davidas Hasselhoffas

Taip pat 1982 m. popmuzikos karalius Michaelas Jacksonas išleido albumą „Thriller“, tapusį geriausiai parduodamu visų laikų albumu. Šiame albume skambėjo tokios dainos kaip „Billie Jean“, „Thriller“ ar „Beat It“.

Prieš 50 metų: „Krikštatėvis“ ir ABBA

Prieš 50 metų kino teatrų ekranuose pasirodė legendinis filmas „Krikštatėvis“, daugelio laikomas geriausiu visų laikų filmų.

„Scanpix“/AP nuotr./Aktorius Marlonas Brando (dešinėje) 1972-ųjų filme „Krikštatėvis“
„Scanpix“/AP nuotr./Aktorius Marlonas Brando (dešinėje) 1972-ųjų filme „Krikštatėvis“

1972 m. pasirodė ir ne viena garsi daina, įėjusi į pasaulinės populiariosios muzikos istoriją. Donas MacLeanas pristatė dainą „American Pie“, Lou Reedas atliko „Walk on the Wild Side“, o Davidas Bowie išleido vieno garsiausių savo albumų „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“.

Be to, 1972 m. buvo išrastas elektroninis paštas, įkurta žaidimų bendrovė „Atari“, o Švedijoje keturi atlikėjai susibūrė į grupę, nutarę kaip pavadinimą panaudoti savo inicialus – ABBA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius