Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pompėjoje archeologai rado gerai išsilaikiusią freską, kuri vaizduoja žiaurią gladiatorių kovą

Archeologai kasinėjimų Pompėjoje metu neseniai rado išskirtinę, puikiai išsilaikiusią freską, rašo „Livescience“. Spalvinga ir ryški freska vaizduoja paskutines kovos tarp dviejų gladiatorių akimirkas. Ir žiaurią kovos baigtį.
Pompėjoje rasta freska
Pompėjoje rasta freska / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nežinomas dailininkas, nutapęs freską, mėgo raudoną spalvą: freskoje matyti, kaip netgi ant kojų išsilaikęs nugalėtojas kraujuoja iš keleto vietų.

Tačiau jo situacija dar yra gera, palyginus su pralaimėjusiu kovotoju, iš kurio kūno žaizdų trykšta kraujo fontanai.

„Scanpix“/AP nuotr./Pompėjoje rasta freska
„Scanpix“/AP nuotr./Pompėjoje rasta freska

Apie rastą freską Pompėjų archeologinio parko pareigūnai pranešė spalio 11 d. Freska buvo rasta ant senovinės užeigos sienos likučių. Ši užeiga kadaise stovėjo ir lankytojus priėmė šiaurės rytinėje Pompėjų dalyje, Regio V rajone.

Kadangi Regio V rajone taip pat buvo gladiatorių barakų kompleksas, labai tikėtina, kad gladiatoriai dažnai lankydavosi užeigoje, kurioje buvo freska, pranešime spaudai teigė Pompėjų archeologinio parko direktorius Massimo Osanna.

Freskos kairėje pavaizduotas gladiatorius triumfuoja aukštai iškėlęs savo skydą. Tuo metu pralaimėtojas yra pavaizduotas silpnas ir svyruojantis. Jo kairė ranka rodo gestą, kuriuo jis prašo pasigailėjimo.

„Labai įdomu tai, kad žaizdos yra vaizduojamos ypač realistiškai“, – pranešime teigė. M.Osanna.

Pompėjų miestas su visais gyventojais pražuvo 79 m., kuomet išsiveržė Vezuvijaus ugnikalnis. Miestas buvo palaidotas po storu pelenų sluoksniu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pompėjoje rasta freska
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pompėjoje rasta freska

Labai greitai miestą padengę pelenai tuo pačiu miestą „užkonservavo“, todėl jis tapo tikru lobiu dabarties archeologams ir istorikams, rekonstruojantiems kasdienį romėnų gyvenimą.

Dalis Pompėjų komplekso yra prieinama lankytojams. Tuo metu likusioje komplekso dalyje vis dar vyksta kasinėjimai, kurių metu vis dar pavyksta atrasti įdomių užuominų apie tai, kaip kadaise gyveno žmonės.

Pavyzdžiui, vien šiemet Pompėjoje buvo atkasti dievybių, kaukolių ir falo formos amuletai, užrašas ant sienos, apibūdinantis 6 tūkstančiams žmonių surengtą puotą, ir senovinė greito maisto užkandinė.

Vis dėlto pasakyti, kokio likimo sulaukė kovą pralaimėjęs gladiatorius, negali niekas. Kartais pralaimėtojų buvo pasigailima, o kartais jie mirdavo.

Parengta pagal Livescience.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius