Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Salos Lamanšo sąsiauryje gyventojai kaminus puošia keistomis atbrailomis – kuo čia dėtos raganos?

Džersis, sala Lamanšo sąsiauryje prie Prancūzijos krantų, yra įdomi teritorija. 100 tūkstančių gyventojų turinti sala priklauso Britanijos karūnai ir Jungtinė Karalystė yra įsipareigojusi ją ginti, tačiau neįeina nei į Jungtinės Karalystės, nei į Europos Sąjungos sudėtį. Šioje saloje taip pat galima pamatyti neįprastos formos kaminų.
Džersio salos kaminai
Džersio salos kaminai / Wikimedia Commons nuotr.

Temperatūra Džersyje retai krenta žemiau nulio, tačiau žiemą žmonės ir ten kūrena krosnis. Paprasti, bet gražūs mūriniai vietinių gyventojų namai yra pasipuošę aukštais kaminais, o dažnas jų turi ir keistai atrodančias pakopas.

Turistai dažnai susimąsto, kam jos reikalingos, tačiau vietiniai žino – raganoms. Tai – raganų akmenys.

Kai mūrijamas kaminas, viena kita plyta ar granitinis akmuo padedamas taip, kad susidarytų ryški, bet plona atbraila netoli kamino viršaus. Pasak legendų, pro šalį skrisdamos raganos gali prisėsti ant šių atbrailų ir pailsėti.

Wikimedia Commons nuotr./Kaminas Džersyje
Wikimedia Commons nuotr./Kaminas Džersyje

Buvo manoma, kad raganos nepuola namų, kurių savininkai joms įrengia tokias vietas poilsiui. Žinoma, tai – tik legenda, o pačios atbrailos turi ir praktišką paskirtį.

Kadaise daugelis Džersio stogų buvo dengti nendrėmis, todėl užsandarinti zoną aplink kaminą buvo pakankamai sunku. Taigi tokie nedideli akmeniniai atsikišimai neleisdavo vandeniui bėgti palei visą kamino ilgį į namų vidų.

Šios pakopos taip pat padėdavo kaminkrėčiams pasiekti kamino viršų. Tiesa, dėl to dar reikėdavo atsiklausti namo savininko leidimo – ne ant visų raganų akmenų buvo galima laisvai lipti, nes kai kurie iš jų buvo pakankamai trapūs.

Wikimedia Commons nuotr./Raganų akmenis galima rasti ir ant šiuolaikinių namų
Wikimedia Commons nuotr./Raganų akmenis galima rasti ir ant šiuolaikinių namų

Šiais laikais tai – tradicija. Nemažai ir naujų namų panaudoja šią dizaino detalę, net jei praktinės paskirties ji jau neturi. Na, nebent šiuolaikinėms raganoms taip pat reikia vietos atsipūsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius