Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tai – brangiausias XX amžiuje parduotas paveikslas. Kuo įdomi jo istorija?

Tai – Vincento van Gogho „Dr. Gachet portretas“, nutapytas dar 1890 metais. Tuo pat metu van Goghas nutapė ir dar vieną beveik identišką paveikslą. O gal jis ne jo? Ir kuo ypatingas tas gydytojas Gachet?
Vincento van Gogho paveikslas „Dr. Gachet portretas“
Vincento van Gogho paveikslas „Dr. Gachet portretas“ / Vincento van Gogho paveikslas

1888 metais Vincentas van Goghas išgyveno ne pačius geriausius laikus. Pakriko jo protinė sveikata ir vyras nusipjovė dalį ausies.

Apie tai rašė laikraščiai, kalbėjo Paryžiaus gatvės ir visa Prancūzija. Van Goghas mėnesį praleido ligoninėje, o 1889 metų balandį išvyko gydytis į Sen Remi de Provansą.

Čia ligoninėje jis praleido dar metus, o išleistas 1890 metais brolio rūpesčiu susipažino su gydytoju Paulu Gachet.

Theo, Vincento brolis, Gachet pasirinko todėl, kad šis gydytojas-homeopatas labai domėjosi menu ir mėgo dirbti su menininkais.

Iš pradžių Gachet van Goghui nepatiko, tačiau su laiku menininkas gydytojo veide ėmė matyti draugą. Draugą, kuris, beje, su juo buvo iki nepelnytai ankstyvos tapytojo mirties.

Vincento van Gogho paveikslas/Vincento van Gogho paveikslas „Dr. Gachet portretas“
Vincento van Gogho paveikslas/Vincento van Gogho paveikslas „Dr. Gachet portretas“

1890 metų birželį van Goghas nutapė Gachet portretą, kurį ir matote viršuje.

Tuomet jis keliuose laiškuose savo seseriai bei draugams minėjo ir Gachet, ir patį portretą.

„Egzistuoja galvų, į kurias galima žiūrėti labai ilgą laiką, ir ši, galbūt, yra tokia, į kurią ilgesingai bus galima žiūrėti ir po šimto metų“, van Goghas rašė seseriai tais 1890 metais. Ir jo pranašystė išsipildė.

1990 metais Vincento van Gogho „Dr. Gachet portretas“ tapo brangiausiu visų laikų paveikslu – buvo parduotas už 82,5 mln. dolerių (apie 160 mln. šių dienų pinigais). Tai turbūt net nebūtų tokia įdomi istorija, jei ne kitas Dr. Gachet portretas, nutapytas tuo pačiu metu.

Wikimedia Commons / Public Domain pav./Dr Gachet portretas, antroji versija
Wikimedia Commons / Public Domain pav./Dr Gachet portretas, antroji versija

Tai – antroji portreto versija. Abu paveikslai nutapyti 1890-ųjų birželį, abiejuose – gydytojas Gachet, abu vadinasi taip pat, abu pasižymi labai panašia kompozicija. Tačiau neįmanoma paneigti, kad šie paveikslai skiriasi.

Antrąją portreto versiją saugojo pats Gachet, kuris, beje, pats buvo neblogas tapytojas. Vienas iš Gachet hobių buvo impresionistų paveikslų replikų tapymas. Galite atspėti, link kur suka ši istorija?

Kol gyveno Gachet namuose Auverse, van Goghas nutapė daugiau nei 70 paveikslų. Daug kas tai laiko protinės sveikatos atgimimo ir didžiulio įkvėpimo ženklu.

Tačiau dailininkas ten praleido 70 dienų. Tokį paveikslą galima nutapyti per dieną. Galima nutapyti ir du tokius paveikslus per dvi dienas. O štai tris paveikslus per tris dienas ar net 10 paveikslų per 10 dienų – sunkiai įmanoma.

Daug kas įtarė, kad tai – Gachet nutapytas paveikslas. Priežasčių taip manyti tikrai netrūksta.

Visų pirma, tai būtų puikus būdas pasipelnyti iš buvimo šalia garsaus dailininko. Antra, antrasis portretas akivaizdžiai nėra toks kokybiškas kaip pirmasis. Trečia, van Goghas visuose laiškuose, kuriuose minėjo Dr. Gachet portretą, minėjo ir geltonas knygas ant stalo ar kitus ženklus, būdingus tik pirmajam paveikslui.

Kita vertus, menotyrininkai teigia, kad Gachet tapė kitaip. Visų pirma, kopijuodamas paveikslus jis pirmiausia piešdavo kontūrus, kai van Goghas viską darydavo vienu metu.

Antra, nors antroji portreto versija ir nėra tokios aukštos kokybės, ji vis tiek yra geresnė nei bet kas, ką nutapė Gachet. Gydytojas savo menui taip pat naudojo kitokias drobes ir dažus. Ekspertizė parodė, kad Gachet paveikslai blunka kitaip nei originalūs van Gogho darbai.

Van Goghas buvo laimingas, kai tapė šiuos portretus (ar bent vieną iš jų). Jis džiaugėsi galėjęs perteikti melancholišką gydytojo veido išraišką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius