Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikali Albanijos istorija Šaltojo karo metais: stalinistas diktatorius E.Hoxha bandė statyti komunizmą savaip

Kiek žinote apie Albaniją? Tikėtina, kad nedaug – tai viena mažiausiai pažįstamų Europos valstybių. Tačiau šios valstybės XX a. istorija pasižymi įdomiais vingiais. Šaltojo karo metais šios valstybės diktatorius, stalinistas Enveras Hoxha [Enveras Hodža] bandė statyti komunizmą visiškai savaip. Iš pradžių Albanija susipyko su Jugoslavija, po to su SSRS, o galiausiai ir su Kinija ir liko viena.
Bunkeris Albanijos alpėse. Tokių bunkerių Albanijoje įrengta apie 173 tūkst.
Bunkeris Albanijos alpėse. Tokių bunkerių Albanijoje įrengta apie 173 tūkst. / Wikimedia Commons nuotr. / CC BY-SA 3.0

Tačiau, anot tuometinės Albanijos propagandos, būtent Albanija buvo ta valstybė, kuri vienintelė statė tikrąjį komunizmą. Kitos komunistinės šalys, tiek SSRS, tiek Kinija, iš tiesų buvo „liberalizmo bastionai“, išdavę komunizmo idealus.

Apie tai, kaip klostėsi Albanijos likimas Šaltojo karo metais, skaitykite šiame 15min tekste. Bet iš pradžių – truputinis istorinio konteksto apie Albaniją.

Albanijos istorija iki Antrojo pasaulinio karo

Albanija, vos 29 000 km2 plotą užimanti valstybė šalia Adrijos jūros, daugeliui atrodo paslaptinga. Istorikai iki šiol kelia įvairias hipotezes, kokia šios šalies gyventojų kilmė.

Vieni teigia, kad albanai – tiesioginiai išnykusių ilyrų palikuonys, asimiliavęsi su graikais bei pietų slavais. Kiti bando įrodyti giminystę su dar mįslingesnėmis dakų bei trakų gentimis. Tačiau nei viena iš šių teorijų taip ir nebuvo patvirtinta.

Patys albanai pirmą kartą minimi XI a. Bizantijos šaltiniuose, o tautos pavadinimas gimė iš žymaus antikos geografo Ptolemajo užrašų apie centrinėje Albanijos dalyje gyvenusią albanojų gentį.

Istoriškai albanai nebuvo savarankiški. Viduramžiais dėl Albanijos kovėsi Bizantija, Serbija, Neapolio karalystė ir vėliau Bizantiją sunaikinusi Osmanų Imperija.

Tiesa, būta ir išimčių. XV a. turkams užėmus visą Albaniją, jos kunigaikštis bei nacionalinis didvyris Skanderbegas išlaisvino šalį, bet po jo mirties vėl įsiveržė Osmanų imperija. Čia šeimininkavę turkai vykdė krašto islamizaciją.

Po XIX a. tautų pavasario, Pirmojo Balkanų karo bei Pirmojo pasaulinio karo Paryžiaus taikos konferencija pripažino Albanijos suverenitetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius