-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 15

Amerikietiškasis pyragas, arba ko galima laukti iš jaunųjų JAV teniso talentų?

Jungtinių Amerikos Vasltijų teniso asociacija trina rankomis. Visos pastangos ir nuversti kalnai, ruošiant naująją kartą, šuniui ant uodegos nenuėjo – apniukusiame JAV teniso danguje pradeda ryškėti prošvaistės, o pirmaisiais atgimimo smuikais griežia jaunosios žvaigždės.
(Iš kairės) Tayloras Fritzas,Francesas Tiafoe, Noah Rubinas ir Jaredas Donaldsonas
(Iš kairės) Tayloras Fritzas,Francesas Tiafoe, Noah Rubinas ir Jaredas Donaldsonas / „Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu tarp penkių šimtų geriausių pasaulio tenisininkų puikuojasi net aštuonios JAV žaidėjų pavardės – du kartus daugiau nei antrą vietą pagal šį rodiklį užimančios Prancūzijos.

Nuo 2014-ųjų liepos jaunieji Amerikos tenisininkai laimėjo net keturis iš pastarųjų septynių jaunių „Didžiojo kirčio“ turnyrų.

Prisimenant, kad vos prieš 18 mėnesių dabartinės pirmojo ATP šimtuko žvaigždės Nickas Kyrgiosas, Borna Coričius ir Alexanderis Zverevas taip pat rankose dar tik laikė jaunių „Didžiojo kirčio“ titulus, kai kurias jaunųjų JAV tenisininkų pavardes vertėtų įsiminti.

Bradas Gilbertas, kadaise ketvirta pasaulio raketė ir buvęs geriausio Didžiosios Britanijos tenisininko Andy Murray treneris, jau dabar išskiria žaidėjus, kurie, jo manymu, ateityje šturmuos ATP TOP-20 reitingą. B.Gilbertas viliasi, kad jauniesiems JAV tenisininkams pavyks nustelbti legendinę 1990-ųjų konkurenciją tarp Pete’o Sampraso, Andre Agassio ir Jimo Courier.

„Kartais reikia vieno dviejų žaidėjų, kurie už pakarpos patraukti gali ir likusius, – „Net Talk“ kalbėjo dabartinis teniso komentatorius. – Nenustebčiau, jei iš dešimt jaunųjų mūsų tenisininkų penki prasiskintų kelią tarp dvidešimties geriausių žaidėjų.

A.Agassis, P.Samprasas, Michaelas Changas, Toddas Martinas ir J.Courier buvo nuostabi sauja žvaigždžių, – dėstė B.Gilbertas. – Paskui juos sekė Andy Roddickas, Mardy Fishas, Jamesas Blake’as ir Robby’is Ginepris. Dabar, turėdami Taylorą Fritzą, Francesą Tiafoe, Jaredą Donaldsoną, Noah Rubiną ir kitus, turime progą išvysti dar vieną panašią grupelę. Tačiau viskas yra jų rankose.

B.Gilbertas: „Nuo paskutinio „Didžiojo kirčio“ turnyro čempiono praėjo jau trylika metų. Tai ilgiausia sausra, kokia tik yra mus užklupusi.“

Ar jie turi galimybę tapti „Didžiojo kirčio“ čempionais, parodys tik laikas. Nuo paskutinio mūsų čempiono – Andy Roddicko – praėjo jau trylika metų. Tai ilgiausia sausra, kokia tik yra mus užklupus.“

B.Gilbertas už visą saują JAV talentų vainiką deda ant USTA galvos. Daugelis asociacijos darbuotojų su šiais žaidėjais dirbo Floridos „Boca Raton“ ir IMG akademijose.

Vis dėlto buvusi ketvirtoji pasaulio raketė įspėjo, kad USTA ant laurų užmigti neturėtų, nes po patogiu čiužiniu gali bet kada atsirasti miegoti trukdanti pupa.

„Žinau, kad jie dirba labai sunkiai, tačiau kitų šalių asociacijos rankų sudėjusios taip pat nesėdi. Didžiausias iššūkis yra susijęs su tuo, jog teniso talentai gali atsirasti bet kada ir bet kokiame pasaulio kampelyje. Tai – ne krepšinis. Tenisas yra neįtikėtinai globalus sportas, kuriame varžytis gali kiekvienas.“

Taigi, susipažinkime su jaunosiomis JAV teniso žvaigždutėmis:

Tayloras Fritzas (ATP-80), 18 metų

„Scanpix“ nuotr./Tayloras Fritzas
„Scanpix“ nuotr./Tayloras Fritzas

Neseniai skanavęs aštuonioliktojo gimtadienio tortą, į ATP pirmąjį šimtuką T.Fritzas prasibrovė šių metų pradžioje – tokio paties amžiaus, kaip ir legendinis Johnas McEnroe 1977-aisiais. Vis dėlto JAV tenisininkas dažniau lyginamas su P.Samprasu.

Didžiausi T.Fritzo ginklai – padavimas ir smūgis iš dešinės, kuriais tenisininkas, visai neseniai pusfinalyje patiesęs ir Ričardą Berankį, prasiskynė kelią iki „Memphis Open“ finalo, o 2015-aisiais tapo jaunių „US Open“ čempionu.

Panašu, jog sėkmė teniso kortuose yra užkoduota T.Fritzo genuose – jo mama Kathy yra buvusi geriausių pasaulio tenisininkių dešimtuko žaidėja.

Jaredas Donaldsonas (ATP-158), 19 metų

2015-ieji J.Donaldsonui buvo tikras saldainiukas. Tais metais devyniolikmetis tenisininkas laimėjo pirmąjį savo „Challenger“ turnyrą, iškovojo pirmą pergalę pagrindiniame ATP (ATP-250; 500; 100) serijos turnyre ir nuėmė kelis pirmojo šimtuko žaidėjų skalpus, įskaitant ir „Cincinnati Masters“ turnyre nugalėtą prancūzą Nicolasą Mahut. 

„Scanpix“ nuotr./Jaredas Donaldsonas
„Scanpix“ nuotr./Jaredas Donaldsonas

Nors gimtosiose Buenos Airėse J.Donaldsonas daugiausia treniravosi ant grunto dangos kortų, tenisininkas gali pasigirti stipriu padavimu, o jį treniruoja karjeroje varžovus neliečiamų padavimų lietuje plovęs Tayloras Dentas.

Francesas Tiafoe (ATP-177), 18 metų

Jau 17-os F.Tiafoe Glasgo mieste tapo pagrindinės JAV rinktinės treniruočių partneriu. Kitoje Atlanto pusėje jaunasis tenisininkas dar yra žinomas kaip jauniausias prestižinio „Orange Bowl“ turnyro čempionas, jaunių iki 18-os metų titulą iškovojęs vos penkiolikos.

B.Gilbertas apie F.Tiafoe atsiliepė džiaugsmingai: „Viskas prasidėjo prieš trejus metus „Orange Bowl“ turnyre, o dabar Francesas yra tikra mūsų teniso pažiba, teikianti daug vilčių.“

F.Tiafoe prieš kelias dienas Indian Velso „Masters“ turnyre nugalėjo bendaraamžį T.Fritzą.

„Pirmas Tayloro ir Franceso šuolis į profesionalų tenisą buvo stebuklingas. Mūsų laukia labai įdomi konkurencija tarp šių dviejų tenisininkų,“ – rankomis trynė B.Gilbertas.

„Scanpix“ nuotr./Tommy Paulis
„Scanpix“ nuotr./Tommy Paulis

Tommy Paulis (ATP-225), 18 metų

2015-aisiais T.Paulis tapo jaunių „Roland Garros“ turnyro čempionu, finale įveikęs tautietį T.Fritzą, kuris už pralaimėjimą po kelių mėnesių atsikeršijo „US Open“ jaunių finale.

Kiek neįprastai amerikiečiui, T.Paulis yra puikus žaidėjas ant grunto dangos.

Ernesto Escobedo (ATP-336), 19 metų

Iš aštuoniukės mažiausiai žinomas žaidėjas. Tikriausiai dėl to, kad pagrindiniuose ATP turnyruose kol kas nėra dalyvavęs. 2014-aisiais nužingsniavo iki paskutinio „US Open“ kvalfikacinio etapo, kuriame pralaimėjo Facundo Bagnisui. 2015-aisiais triskart pateko į „Futures“ turnyrų finalus, tačiau  titulo neiškovojo.

Stefanas Kozlovas (ATP-338), 18 metų

Makedonijoje gimęs jaunuolis, 2013-ųjų „Orange Bowl“ turnyro finale nusileidęs F.Tiafoe. B.Gilberto teigimu, apie S.Kozlovą prieš kelerius metus kalbėta daugiausiai, tačiau jaunasis JAV tenisininkas kol kas tūno T.Fritzo ir F.Tiafoe šešėlyje.

Vis dėlto šiemet S.Kozlovas jau laimėjo „Futures“ turnyrą. Kol kas aštuoniolikmetis pagrindiniuose ATP turnyruose nėra išplėšęs nė vienos pergalės.

Michaelas Mmoh (ATP-359), 18 metų

„Scanpix“ nuotr./Michaelas Mmoh
„Scanpix“ nuotr./Michaelas Mmoh

Jaunuolis gimė Saudi Arabijoje, olimpinėse žaidynėse Seule 1988-aisiais dalyvavusio tenisininko Tony Mmoh sūnus.

Šiuo metu M.Mmoh treniruojasi prestižinėje IMG akademijoje, išauginusioje P.Samprasą, A.Agassį ir J.Courier.

Dėl savo atletiškumo dažnai lyginamas su Prancūzijos rinktinės tenisininku Gaeliu Monfilsu.

Pagrindiniame ATP turnyre M.Mmoh debiutavo visai neseniai vykusiose „Memphis Open“ varžybose, tačiau pralaimėjo jau pirmame etape.

Deitonas Baughmanas (ATP-403), 19 metų

Dar vienas tenisininkas, naujuosius metus sutikęs plačia šypsena veide. 2015-aisiais D.Baughmanas iškovojo tris „Futures“ turnyrų titulus, o „Winston-Salem Open“ įveikė ATP keturiasdešimtuko tenisininką slovaką Martiną Kližaną.

2016-ųjų startą juodais debesimis aptraukė virusinė infekcija, dėl kurios tenisininkas lovoje praleisti turėjo beveik tris mėnesius.

Kiti:

Reilly’is Opelka (ATP-1003), 18 metų

R.Opelka visus nustebino praėjusią vasarą vykusiame jaunių Vimbldono turnyre. Būdamas 208 cm ūgio, jaunuolis padavimus šaudė 225 km/h greičiu, o šis ginklas R.Opelka nuvedė iki pat varžybų trofėjaus.

„Scanpix“ nuotr./Reilly’is Opelka
„Scanpix“ nuotr./Reilly’is Opelka

Žvelgiant į tenisininko fizinius duomenis, nenuostabu, jog JAV spauda R.Opelka įvardija kaip „naująjį Johną Isnerį“.

Vis dėlto jaunuoliui pralaužti ledus ir išbristi iš antrojo tūkstantuko neleidžia dažnai į duris besibeldžiančios traumos. Visai neseniai R.Opelka buvo diagnozuotas stresinis pėdos lūžis.

Noah Rubinas (ATP-205), 20 metų

N.Rubinas pasauliui neseniai pasiuntė žinutę, kad jo tikslas – tapti geriausiu pasaulyje. Dvidešimtmetis, už nugaros paauglystę palikęs prieš kelias savaites, 2014-aisiais tapo jaunių Vimbldono čempionu.

Nors jaunuolis yra tik 178 cm ūgio, tai didelių problemų turnyruose jam nesukelia.

Šių metų „Australian Open“ čempionate N.Rubinas parklupdė 18-ą pasaulio raketę B.Paire, o neseniai „Delray Beach Open“ turnyre įveikė ir australą Samą Grothą (ATP-77).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius