-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 26

Japonijos pasididžiavimas: ryškiausia Tokijo žaidynių asmenybė – teniso korte

Kai pastarąjį kartą vasaros olimpinės žaidynės vyko Tokijuje, teniso varžybų jose nė nebuvo. 1964-aisiais paskutine teniso olimpine čempione save galėjo laikyti legendinė amerikietė Helen Wills, olimpinį auksą iškovojusi dar 1924 m. Praėjus daugiau nei pusei amžiaus tenisas jau yra bene ryškiausias perlas olimpinių žaidynių rungčių vėrinyje, o Japonijoje jo statusą tik dar labiau įtvirtino didžiausia šios šalies sporto žvaigždė – antroji planetos raketė Naomi Osaka.
Naomi Osaka
Naomi Osaka / „Scanpix“ nuotr.

Kas yra ryškiausia žvaigždė Tokijo olimpinėse žaidynėse?

JAV krepšinio rinktinės lyderis Kevinas Durantas? Serbijos teniso įžymybė Novakas Džokovičius? O gal lanksčioji JAV gimnastikos coliukė Simona Biles?

Japonai į tris pastaruosius atsakytų vienodai – ne.

Ryškiausia žvaigždė Tokijuje šią vasarą yra japonė.

Jai dar tik 23-eji, bet Naomi Osaka jau dabar yra daugiausiai uždirbanti pasaulio sportininkė moteris ir vienintelė, įsispraudžianti tarp daugiausiai uždirbančių sportininkų dvidešimtuko.

„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka
„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka

Lyg kometa į pasaulio sporto padangę iššovusi japonė kolekcionuoja titulus teniso kortuose ir Tokijuje šiuo metu vaikosi pirmąjį olimpinės čempionės titulą.

Ne kam kitam, o N.Osakai buvo patikėta įžiebti olimpinę ugnį per Tokijo žaidynių atidarymą praėjusią savaitę. Japonijos žvaigdė tapo jauniausia šią privilegiją gavusia sportininke nuo 1976 m. Monrealio žaidynių ir pirmąja tą padaryti galėjusia teniso žaidėja, įskaitant ir vyrus, ir moteris.

Bet JAV užaugusi Japonijos žvaigždė – ne tik sporto ikona. Jos reikšmė savo šaliai ir visam sporto pasauliui skverbiasi ir gerokai už sporto ribų.

15min pasakoja apie ryškiausią Japonijos sporto žvaigždę, jos kelią į olimpą ir ypatingą statusą šių metų olimpines žaidynes rengiančioje šalyje.

Japonė ar amerikietė? Atsakymas – aiškus

N.Osaka gimė japonės Tamaki Osakos ir haitiečio Leonardo Francois šeimoje netoli pirmosios Japonijos sostinės Osakos.

Bet ten dabartinė teniso įžymybė gyveno neilgai – jau trejų su tėvais ir vyresne seserimi persikėlė į Jungtines Valstijas.

Tačiau nors augo iš pradžių Niujorko, o vėliau – Floridos valstijoje, N.Osaka visuomet save laikė labiau japone nei amerikiete.

„Nesijaučiu amerikiete. Nežinau, ką tai reiškia“, – „Washington Post“ yra sakiusi tenisininkė.

„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka
„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka

Apie sprendimą, jog N.Osaka atstovaus Japoniją, o ne JAV, yra pasakojusi ir jos mama.

„Anksti nusprendėme, kad Naomi atstovaus Japoniją. Ji gimė Osakoje ir buvo užauginta Japonijos ir Haičio kultūrų. Naomi ir jos sesuo visuomet jautėsi japonėmis, tad ji net nesvarstė kitų variantų“, – JAV žiniasklaidai atskleidė T.Osaka.

Faktas, kad tenisininkė jau du dešimtmečius negyvena Japonijoje nėra pats svarbiausias ir patiems japonams.

„Japonams nerūpi, kur ji gimė ar kur yra užaugusi. Ji atstovauja Japoniją, laiko save japone, o tai yra viskas, kas mums rūpi. Labai ja didžiuojamės“, – 15min Tokijuje sakė olimpinėse žaidynėse dirbantis žurnalistas Haru.

Tiek jis, tiek kiti japonai N.Osaką dabar laiko tarsi savo šalies ambasadore.

Nors gyveno gimtinėje tik trejus pirmuosius gyvenimo metus, N.Osaka įkūnija svarbiausius Japonijos idealus – darbštumą, kuklumą ir atsidavimą, bet kartu ji ir viso pasaulio pilietė, multikultūralizmo atstovė.

O didžiuojasi ja ne tik japonai.

Pavyzdys už aikštės ribų

Nepaisant to, jog olimpinėse žaidynėse ir kitose varžybose dalyvauja po Tekančios Saulės šalies vėliava, N.Osaka yra populiari ne tik savo gimtinėje.

„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka
„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka

Skirtingų tautų kraują ir dvigubą pilietybę turinti tenisininkė pamažu kilo link teniso olimpo nuo tada, kai 2018-aisiais pranešė apie save „US Open“ finale patiesdama Sereną Williams, bei dar iki šių metų užsitarnavo milijonus sirgalių visame pasaulyje dėl savo kuklumo, nuoširdumo ir patrauklumo visomis šios žodžio prasmėmis.

Bet bene daugiausiai simpatijų ji sulaukė šių metų birželį.

N.Osaka iš pradžių pranešė, kad dėl patiriamų depresijos apraiškų ir noro apsaugoti savo emocinę sveikatą nedalyvaus „French Open“ turnyro spaudos konferencijose, o sulaukusi 15 tūkst. eurų baudos iš turnyro organizatorių nusprendė apskritai pasitraukti iš vieno prestižiškiausių pasaulio teniso turnyrų.

Po tokio sprendimo japonė sulaukė didžiulio palaikymo teniso ir sporto bendruomenėse.

Dar sutvirtėjo ir N.Osakos ryšys su Japonija, kuri kenčia dėl emocinės žmonių būklės ir didžiosios visuomenės dalies patiriamo streso.

„Visi ją myli, nes ji labai stipri. Daugelis žmonių tai vertina. Ji viešai prabilo apie depresiją, o tai tik įrodo jos stiprybę“, – 15min sakė japonų žurnalistas Tokijo žaidynėse.

„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka ir ant jos nutūpęs drugelis
„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka ir ant jos nutūpęs drugelis

Aktyviai N.Osaka reiškiasi ir „Black Lives Matter“ (liet. juodaodžių gyvybės rūpi) temomis. Nors japonai pripažįsta, kad juos už juodaodžių teises kovojantis judėjimas ir teniso žvaigždės indėlis į jį pasiekia mažiau nei kitos N.Osakos žinutės, Jungtinėse Valstijose 23-ejų atletė yra laikoma viena „Black Lives Matter“ veidų.

Būtent N.Osaka buvo pirmoji prisijungusi prie NBA komandos „Milwaukee Bucks“ žaidėjų protesto praėjusių metų rugpjūtį, kai po afroamerikiečio Jacobo Blake'o nužudymo atsisakė žaisti Niujorke vykusiame turnyre.

Vėliau japonė nesiskirdavo su apsaugine kauke, ant kurios būdavo užrašytos nuo teisėsaugos pareigūnų JAV žuvusių afroamerikiečių pavardės, o jos indėliui į kovą prieš rasinę nelygybę už Atlanto tarp sportininkų veikiausiai gali prilygti tik NBA žvaigždė LeBronas Jamesas.

Daugeliui kitų atletų sprendimas trauktis iš „Didžiojo kirčio“ varžybų ir padaryti kelių mėnesių pertrauką nuo teniso būtų stipriai kirtęs per kišenę, bet ne N.Osakai.

Ji po pasitraukimo iš atvirojo Prancūzijos čempionato sulaukė tik dar didesnio palaikymo ne tik iš sirgalių, bet ir iš rėmėjų, kurie iškėlė ją į dar neregėtas aukštumas daugiausiai uždirbančių pasaulio sportininkų sąraše.

Žurnalo „Forbes“ duomenimis, per pastaruosius 12 mėnesių N.Osaka uždirbo 60 mln. JAV dolerių, iš kurių 55 mln. suplaukė iš rėmėjų.

Taip ji sudaužė ankstesnį moters sportininkės per metus uždirbtos sumos rekordą, priklausiusį ne kam kitai, o jai pačiai – N.Osaka 2020 m. susižėrė 37 mln. dolerių.

Su rekordiniu uždarbiu N.Osaka įsiveržė ir į elitinių vyrų sportininkų gretas – daugiau už ją per metus uždirbo 11 vyriškosios lyties atstovų. Tiesa, tarp teniso žaidėjų daugiau uždirbusių už N.Osaką nebuvo – mažesnes sumas atsiriekė net ir teniso asai Rafaelis Nadalis ir Novakas Džokovičius.

„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka
„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka

15min kalbinti japonai pripažįsta, kad tokį N.Osakos stryktelėjimą į viršų pagal uždarbį, rodantį ir išaugusį tenisininkės populiarumą, lėmė ne tik jos pasiekimai sporto aikštynuose, bet ir veikla už korto ribų.

„Taip tikrai yra ne tik dėl jos žaidimo, bet ir dėl asmenybės. Ji buvo labai kukli, kai pirmą kartą laimėjo „US Open“, bet man tai patiko. Ji atsargiai, bet gražiai bendravo su žiniasklaida, bet pamažu išdrąsėjo ir tapo dar labiau geidžiama rėmėjų“, – N.Osakos sėkmės paslaptį grindė Kenji, stebėjęs savo šalies pasididžiavimo antrąją pergalę Tokijo žaidynių teniso turnyre.

Siekia svajonės

Laimėjusi iš viso jau keturis „Didžiojo kirčio“ turnyrus – po du „Australian Open“ ir „US Open“ – dabar N.Osaka yra nusitaikiusi į ypatingą reikšmę jos trofėjų lentynoje galintį užimti prizą.

Po pauzės N.Osaka grįžo griausmingai ir po sekmadienį laimėto pirmojo rato mūšio Tokijuje džiaugėsi sugrįžusia meile žaidimui.

„Jaučiuosi atsigavusi ir vėl laiminga“, – pirmą kartą per du mėnesius žaidusi japonė sakė po pirmosios pergalės prieš kinę Saisai Zheng centriniame Ariakės teniso korte Tokijuje.

Į pirmą kartą olimpinėse žaidynėse dalyvaujančią atletę nukreipti visi 125 mln. gyventojų turinčios šalies žvilgsniai – iš jos tikimasi aukso.

Pagrindo tikėtis aukščiausio laimėjimo japonai turi.

N.Osaka jau perlipo du barjerus Tokijo žaidynėse nepralaimėdama nė seto, o iš turnyro pasitraukus pirmajai planetos raketei Ashleigh Barty japonė tapo aukščiausiai reitinguota žaidėja Tokijuje.

Maža to, visi keturi jos „Didžiojo kirčio“ trofėjai buvo laimėti ant kietosios dangos kortų – tokių pat, ant kurio tenisininkai žaidžia ir Japonijos sostinėje.

Tai daro N.Osaką dar didesne favorite, o apie svajonę tapti olimpine čempione ant gimtosios žemės kalba ir pati sportininkė.

„Jei laimėčiau auksą Japonijoje, tai man reikštų visą pasaulį, – „Business Insider“ birželį sakė N.Osaka. – Manau, kad nesuprasčiau, ką padariau. Bet laimėti aukso medalį ant gimtosios žemės stebint jaunajai kartai būtų neįtikėtina – susijaudinu vien pagalvojusi apie tai, kaip priversčiau didžiuotis šią šalį.“

Jei laimėčiau auksą Japonijoje, tai man reikštų visą pasaulį.

Pergalės iš saviškės laukia ir japonai.

„Manau, kad ji gali laimėti. Ji atrodo labai gerai, tikiu, kad taip ji žais ir iki finalo“, – viltis į tautietę dėjo žurnalistas Kenji.

Pratęsti savo kelionę link aukso 23-ejų sportininkė mėgins jau antradienio rytą, kai skersai kelio jai mėgins stoti 42-oji planetoje čekė Marketa Vondrousova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius