-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 03 05

Jaunimo teniso reitingai: kokios perspektyvos ir kur juose rikiuojasi lietuviai?

Daugelis žino apie geriausius Lietuvos tenisininkus ir jų užimamas pozicijas ATP pasaulio reitinge, tačiau sportininkų kelias prasideda gerokai anksčiau. Kokias vietas jaunimo reitinguose užima mūsų šalies sportininkai ir kokios jų perspektyvos žvelgiant į ateitį?
Paulina Bakaitė
Paulina Bakaitė / Organizatorių nuotr.

Bendrame jaunimo teniso reitinge paskutiniuosius metus skaičiuoja Paulina Bakaitė ir Gerda Zykutė. Netrukus joms abiems jau bus po 18 metų, o atitinkamai jos užima 177 bei 372 poziciją.

Lietuvos jaunių rinktinės treneris Šarūnas Kulnys sutinka, kad tai – ko gero perspektyviausios šalies tenisininkės.

„Paulina ir Gerda dažnai rungtyniauja, o jų pajėgumą patvirtina reitingas, – pasakojo Š.Kulnys. – Nors jos vis dar yra labai jaunos, tačiau jau atstovauja savo šaliai ir „Fed Cup“ čempionate.

Verta paminėti, kad tai nėra geriausia, ką esame turėję savo šalies istorijoje, nes praeityje buvo tenisininkių, kurios buvo patekusios ir į pirmąjį jaunimo reitingo penkiasdešimtuką. Tačiau tai yra geriausia, ką turime šiai dienai.“

Merginų jaunimo reitingo pirmajame tūkstantuke taip pat turime Ivetą Daujotaitę (624) bei Andrę Lukošiūtę (912).

Vaikinų jaunimo reitinge situacija kiek liūdnesnė. Aukščiausiai esantis žaidėjas jame – 18-metis Augustas Onaitis (950), o už jo rikiuojasi Domantas Šakinis (1248) bei Simonas Žukauskas (1425).

„Norint jaunimo reitinge patekti tarp 500 geriausių žaidėjų daug nereikia, – atskleidė Š.Kulnys. - Tenisininkas tiesiog privalo nuvykti į penkis turnyrus ir bent keletą kartų laimėti pirmąjį mačą. Dėl šios priežasties dabartiniai mūsų tenisininkų pasiekimai didelio įspūdžio nekelia.“

Paulina Bakaitė ir Gerda Zykutė
Paulina Bakaitė ir Gerda Zykutė

Paklaustas apie Lietuvos teniso perspektyvas bei galimybę mūsų šalies tenise išvysti dar vieną Ričardą Berankį Š.Kulnys išliko kuklus:

„Tokio, kaip Ričardas mes jaunimo tenisininkų tarpe neturime. Būkime atviri. Jis būdamas 14 bei 16 metų pasiekė žymiai daugiau, o skaičiuodamas savo septynioliktuosius metus jau rungtyniavo su keleriais metais vyresniais žaidėjais.

Vertinant mūsų šalies situaciją, tai Lietuvos jaunimo tenisas nėra beviltiškoje situacijoje. Einame koja kojon su savo kaimynais Baltijos šalyse, o silpnesni esame nebent lyginant dvylikamečius. Keturiolikos ir šešiolikos metų tenisininkai įvairiuose jaunimo reitinguose užima panašias pozicijas, kaip latviai ar estai.“

Aukščiausias vietas keturiolikmečių reitinge užima Ainius Sabaliauskas (114) bei Vilius Gaubas (133). Mergaičių gretose Lietuvos jaunių trenerio Š.Kulnio pagyrų nusipelnė net 91 poziciją užimanti Klaudija Bubelytė bei ketvirtojo šimtuko žaidėja Patricija Paukštytė (382).

„U14 mergaičių tarpe labai perspektyvios yra Klaudija Bubelytė bei Patricija Paukštytė, – pasakojo treneris. - Berniukų tarpe puikius rezultatus pradėjo rodyti Vilius Gaubas, nors pradėjo žaisti tik šiemet.“

Iveta Daujotaitė
Iveta Daujotaitė

Mergaičių U16 reitinge neabejotina lydere Lietuvos tenisininkių tarpe yra Iveta Daujotaitė. Ji užima 45 poziciją, o už jos vos 453 pozicijoje – Fausta Zykutė.

Berniukų U16 reitinge Lietuva turi net tris tenisininkus tarp 200 geriausiųjų: Matą Bružą (82), Julių Adomavičių (153) bei Matą Vasiliauską (41). Pastarajam pagyrų negailėjo ir Š.Kulnys:

„Kalbant apie šešiolikmečius, tai didelį įspūdį palieka Matas Vasiliauskas, kuris visai neseniai laimėjo turnyrą Norvegijoje. Taip pat puikiai atrodo ir Matas Bružas, kuris netgi buvo pakviestas į simbolinę „Tennis Europe“ geriausiųjų komandą.“

Lietuvos tenisininkus ITF jaunimo reitinge galima rasti čia bei čia, o U16 bei U14 reitingai visuomet yra talpinami interneto svetainėje „Tennis Europe“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius