-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 06 10

Latvė „French Open“ finale: kokių savybių trūksta lietuvėms?

Šeštadienį „French Open“ finale rungtyniaus 20-metė Latvijos tenisininkė Jelena Ostapenko, o jos pasirodymas Paryžiuje sužavėjo didžiąją dalį teniso pasaulio. Sunku patikėti, kad ši žaidėja dar vos ką tik buvo viename lygyje su Lietuvos tenisininkėmis, tačiau mes savo atstovės „Roland Garros“ kortuose nematome. Kokios to priežastys?
Jelena Ostapenko
Jelena Ostapenko / „Scanpix“/AP nuotr.

Su A.Paražinskaite net septynerius metus dirbęs treneris Arūnas Balžekas puikiai prisimena ir jaunąją Latvijos tenisininkę. Abi žaidėjos treniravosi jau nuo vaikystės bei demonstravo panašius rezultatus.

„Buvo turnyrų, kai J.Ostapenko geriau sužaidė už Akvilę, tačiau tikrai pasitaikydavo mačų, kai mūsų lietuvė atrodė geriau“, – pasakojo A.Balžekas.

Tačiau sunkiausias periodas jaunajam tenisininkui prasideda paauglystėje. Jis yra priverstas ne tik sunkiai dirbti bei derinti tai su mokslais, bet ir iškęsti pralaimėjimus.

„Paauglystėje yra labai reikalinga valia, kantrybė bei charakteris, – analizavo A.Balžekas. – Šiuo amžiaus laikotarpiu tenisininkams dažnai nesiseka varžybose ir jie nuleidę rankas su šiuo sportu atsisveikina.“

A.Balžeko nuomone, charakteris yra pagrindinė priežastis, kodėl šiuo metu viena tenisininkė rungtyniauja „French Open“ finale, o kita teniso jau nebežaidžia.

„Pažvelgus į tokias tenisininkes, kaip J.Ostapenko ar Darią Gavrilovą galime drąsiai teigti, jog svarbiausias yra charakteris, – teigė A.Balžekas. – Šios dvi tenisininkės jau nuo vaikystės buvo tos žaidėjos, kurios niekada nepasiduoda ir kaunasi iki pat pabaigos.

Jeigu yra charakteris, tai visi kito galima išmokyti.“

J.Ostapenko dvikovą „French Open“ pusfinalyje stebėjęs A.Balžekas negalėjo atsidžiaugti latvės pasiekimu: „Žiauriai gerai. Buvo labai smagu žiūrėti. Ji visuomet tokia ir buvo: kovojanti, nepasiduodanti, verkianti, šaukianti...

Tačiau kaip matome tokie žmonės ir pasiekia labai daug. Tokie, kurie nesustoja ir visuomet juda į priekį.“

Paklaustas apie galimybę Lietuvai turėti savo tenisininkę „Didžiojo kirčio“ turnyre treneris išliko optimistiškas:

„Žinoma įmanoma, tačiau labai daug priklauso nuo šalia esančių žmonių – trenerių bei tenisininkų tėvų. Federacija labai padėti negali, todėl finansiškai tėvams kartais būna nelengva.

Štai Akvilė turėjo labai geras galimybes, tačiau pasirinko mokslus ir teniso jau nebežaidžia.“

J.Ostapenko dėl savo pirmojo „Didžiojo kirčio“ trofėjaus kausis su Simona Halep. Mačas prasidės 16 valandą Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius