Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 20

N.Džokovičius – R.Nadalis: kam „Roland Garros“ čempionatas bus svarbesnis?

Rafaelio Nadalio titulas Monte Karlo „Rolex Masters“ turnyre užminė suktą mįslę. Staiga ilgus metus kentęs Novako Džokovičiaus dominavimą geriausias Ispanijos tenisininkas susigrąžino „grunto karaliaus“ vardą, o jo galimybės triumfuoti „Roland Garros“ parke vyksiančiame Atvirajame Prancūzijos čempionate padidėjo dvigubai (gal net ir trigubai). Tačiau kam antrajasis metų „Didžiojo kirčio“ turnyras turėtų būti svarbesnis? Novakui ar Rafai?
Novakas Džokovičius ir Rafaelis Nadalis
Novakas Džokovičius ir Rafaelis Nadalis / „Scanpix“ nuotr.

N.Džokovičius Atvirajame Prancūzijos čempionate tikriausiai jaus didelį spaudimą, gaudydmas pirmąjį šio „Didžiojo kirčio“ turnyro titulą, o R.Nadalis turėtų būti vienas iš pagrindinių tenisininkų, kurie „Roland Garros“ parke gali sustabdyti Serbijos tironą.

Dar iki triumfo Monte Karlo „Rolex Masters“ turnyre Rafa pogrindyje buvo įvardijamas kaip silpniausia „Didžiojo ketverto“ (Andy Murray, N.Džokovičius, Rogeris Federeris ir pats R.Nadalis) grandis šiemet.

Praėjo jau beveik dveji metai, kai geriausias Ispanijos tenisininkas paskutinį kartą pasiekė „Didžiojo kirčio“ turnyro pusfinalį. Pats išgirdęs tokias kalbas, R.Nadalis „Associated Press“ žurnalistams prakalbo apie Monte Karlo taurės svarbą.

„Scanpix“ nuotr./Monte Karlo „Masters“: Rafaelis Nadalis – Gaelis Monfilsas
„Scanpix“ nuotr./Monte Karlo „Masters“: Rafaelis Nadalis – Gaelis Monfilsas

„Šią savaitę svarbiuose taškuose įstengiau pakelti savo žaidimo lygį – visai kaip kadaise, – atviravo 29-erių ispanas. – To man labai trūko. Ši savaitė man buvo labai svarbi. Pergalė patvirtina, kad galiu žaisti geriau.“

Nepaisant prastos metų pradžios, triumfas „Rolex Masters“ turnyre R.Nadalį grąžino į „Didžiojo kirčio“ turnyrų favoritų sąrašą. Galbūt netgi viduje prikėlė tenisininką, kuris gali sustabdyti N.Džokovičių.

Tuo tarpu šis, iki nesėkmės jau antrame Monte Karlo turnyro etape prieš 55-ąją pasaulio raketę Jiri Vesely, rodos, buvo visiškai nesustabdomas. Pirmajai pasaulio raketei tai buvo anksčiausiai patirta nesėkmė ATP turnyruose per pastaruosius trejus metus.

Šiuo metu tiek R.Nadalis, tiek Serbijos tenisininkas, abu turi po lygiai (28) „Masters“ serijos titulus. Tačiau pastaruoju metu juose N.Džokovičiuis yra aiškus favoritas. Pernai pirmoji pasaulio raketė tapo pirmu tenisininku, kuriam per vienerius metus pavyko laimėti net 6-is šios serijos titulus. 28-erių serbas prieš kelis mėnesius taip pat tapo pirmu tenisininku, ketvirtą kartą per metus laimėjusiu Indian Velso bei Majamio turnyrus, dar žinomus kaip „Saulėtasis dublis“.

Tačiau pralaimėjimas prieš Jiri Vesely tarsi pažymėjo N.Džokovičiaus pažeidžiamumą ant grunto kortų.

Dar prieš Atvirąjį Australijos čempionatą „Associated Press“ žurnalistams geriausias pasaulio tenisininkas teigė, jog titulas „Roland Garros“ parke šiuo metu yra pagrindinis prioritetas, ir jis darys viską, kad jau šiemet užpildytų savo „Didžiojo kirčio“ turnyrų titulų kolekciją.

„Scanpix“ nuotr./„Miami Open“ finalas: Novakas Džokovičius – Kei Nishikoris
„Scanpix“ nuotr./„Miami Open“ finalas: Novakas Džokovičius – Kei Nishikoris

Nuo Atvirojo Prancūzijos čempionato trofėjaus N.Džokovičių viena pergalė skyrė tris kartus, kai 2012, 2014 ir 2015 metais jis žaidė finale.

Metų metus, rodės, vienintelis trukdis, neleidžiantis pirmajai pasaulio raketei pelnyti titulo „Roland Garros“ parke, yra Rafaelis Nadalis. Iki 2015 m. Rafos ir serbo tarpusavio pergalių santykis šiame „Didžiojo kirčio“ turnyre buvo 6:0 ispano naudai.

Tačiau pernai, kai N.Džokovičius penktąją pasaulio raketę nugalėjo ketvirtfinalyje, Atvirojo Prancūzijos čempionato titulas atrodė neišvengiamas. Vis dėlto Stanas Wawrinka, iki tol niekada nežaidęs net „Roland Garros“ pusfinalyje, buvo tas, kuris ir vėl taurę pagriebė iš po serbo nosies.

VIDEO: Huge standing ovation for 2015 French Open runner-up Novak Djokovic

Po netikėto pralaimėjimo Šveicarijos tenisininkui N.Džokovičius apsipylė ašaromis, o prie varžovų sąrašo šiame čempionate pridėjo dar vieną pavardę. Nuo tada ne R.Nadalis yra pagrindinis Atvirojo Prancūzijos čempionato barjeras. Pats turnyras tapo kažkoks nepagaunamas.

Tuo tarpu Rafos nesėkmė ketvirtfinalyje tarsi nuvertė jį nuo „grunto karaliaus“ sosto. Bet galbūt puikus pasirodymas Monte Karle pranašauja apie sužeistą liūtą, kuris, išsilaižęs žaizdas, yra pasiruošęs sužiaumoti kiekvieną pasitaikiusį?

„Oregonian“ dienraščio teniso žurnalistas Douglas Perry šio grunto sezono pradžią įvardijo kaip galimą „Rafaelio Nadalio atgimimo turą“.

„Jis vis dar yra tas tenisininkas, kuris turi daugiausiai galimybių sustabdyti N.Džokovičių nuo „Didžiojo kirčio“ turnyrų titulų kolekcijos užpildymo šių metų Atvirajame Prancūzijos čempionate, net ir tada, kai Novako dominavimas yra beprecedentis,“ – rašė D.Perry.

„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis
„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis

Vis dėlto „Roland Garros“ čempionato titulas Rafos vietą ATP reitinge ir palikimą tenisui pakeistų nepernelyg. Geriausią Ispanijos tenisininką nuo pirmosios pasaulio raketės vardo tebeskiria beveik 10 tūkstančių taškų (keista, bet net ir 2-ą vietą ATP reitinge užimančiam Andy Murray iki N.Džokovičiaus toli šviečia). Žvelgiant iš Rafos palikimo perspektyvos, taurė tam per daug įtakos taip pat neturėtų, nes jau dabar niekas negali užginčyti, kad penktoji pasaulio raketė yra „grunto karalius“.

Pergalė Atvirajame Prancūzijos čempionate R.Nadaliui galbūt padėtų susigrąžinti grėsmingojo tenisininko statusą, tačiau nesėkmė daug tikrai nepakeistų. Žvelgiant daugelio akimis, tokiu atveju ispanas išliktų po truputėlį silpnėjančiu vienu iš geriausių visų laikų tenisininku.

Nekreipiant dėmesio į pasitikėjimą savo jėgomis, Rafa tikrai neturi daug ko pralaimėti Paryžiuje, tačiau tai gali jį padaryti dar pavojingesniu.

Tuo tarpu N.Džokovičiui „Roland Garros“ čempiono trofėjus yra beprotiškai svarbus. Serbas gali laimėti nors ir 50 „Masters“ serijos titulų, tačiau be Atvirojo Prancūzijos čempionato taurės jis pranyks Rogerio Federerio, Rafaelio Nadalio, Fredo Perry, Roy Emersono, Rodo Laverio bei Andre Aggasi šešėlyje ir prisijungs prie Pete’o Sampraso, Billo Tildeno ir Jimmy Connorso – geriausių tenisininkų šio sporto istorijoje, kuriems taip ir nepavyko išpešti „Didžiojo kirčio“ turnyro taurės Paryžiuje.

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius

Kuo ilgiau N.Džokovičius nelaimės Atvirojo Prancūzijos čempionato, tuo sunkiau jam tą bus padaryti, nes kasmet įtampa tik didės. Turnyras „Roland Garros“ parke Serbijos tenisininko karjeroje tampa neįkandama mįsle.

Apibendrinant, pirmoji pasaulio raketė Paryžiuje turėtų jausti daug didesnį spaudimą, tačiau laiko dar yra. Netoli horizonte šviečiasi Madrido bei Romos „Masters“ turnyrai, kuriuose N.Džokovičius gali įbauginti savo varžovus ir savo dominavimą perkelti į „Roland Garros“ parko kortus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius