Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 07

Naujasis R.Berankio treneris apie lietuvio ribas tenise: „Jo potencialas siekia Top 30“

Ričardas Berankis kartu su savo nauju treneriu Janu Stocesu jautriai išgyveno nesėkmę Vimbldone, nes Lietuvos tenisininko žaidimas mače su Steve’u Darcisu buvo geras, o pergalė tokio lygio varžybose po traumos sveikstančiam žaidėjui buvo ypatingai svarbi. Nesėkmės priežastis teniso specialistas iš Čekijos ir jo auklėtinis iškart po mačo analizavo geras porą valandų, tačiau vėliau, atslūgus emocijoms, įžvelgė ir teigiamų dalykų. „Turime žiūrėti į bendrą paveikslą. Praėjo tik du mėnesiai kai jis sugrįžo į žaidimą po traumos. Ričardas pasakė, kad dar prieš dvi savaites jo tenisas buvo taip toli, kad šį mačą setais būtų pralaimėjęs 0:3“, – deuce.lt Vimbldone kalbėjo J.Stocesas.
Ričardas Berankis ir Janas Stoces'as
Ričardas Berankis ir Janas Stocesas / Tomas Langvinis nuotr.

40-ies metų teniso specialistas tiki, kad geriausiam Lietuvos tenisininkui gali padėti pasiekti rekordines aukštumas ATP reitinge. Šiuo metu dėl traumos R.Berankis nukrito į 196-ą vietą, prieš metus jis buvo pakilęs į rekordinę Lietuvai 50-ą vietą ATP klasifikacijoje.

J.Stocesas kaip ir kiti specialistai neabejoja R.Berankio gebėjimu žaisti tenisą, jo talentu priimti ypatingai sudėtingus padavimus ir greičiu, tačiau taip pat aiškiai žino priežastis, kurios neleidžia lietuviui iškovoti daugiau svarių pergalių.

Jo-Wilfriedas Tsonga, Kei Nishikoris, Petra Kvitova, Svetlana Kuznecova ir kitos teniso žvaigždės sėdėjo šalia su savo komandomis ir aptarinėjo įvykius Vimbldone.

Žaidėjams ir treneriams skirtoje poilsio zonoje įsitaisęs J.Stocesas sutiko duoti išskirtinį ir pirmą savo interviu Lietuvos žiniasklaidai.

Tiesa laiko čekas turėjo nedaug, nes po dešimties minučių turėjo eiti į treniruotę su savo kitu auklėtiniu Lukoszu Kubotu, kuris šį sezoną demonstruoja fenomenalius rezultatus dvejetų varžybose ir jau beveik užsitikrino vietą prestižiniame baigiamajame sezono „ATP World Tour Finals“ turnyre Londone.

Janas Stocesas
Janas Stocesas

– Treneri, kaip prasidėjo jūsų pažintis su Ričardu, nuo kada dirbate drauge?

– Mūsų pažintis prasidėjo abipusiai. Susipažinome su jo agentūros „Sport Global“ pagalba, kurios įkūrėjai yra Dirkas Hordorffas ir Raineris Schuettleris. Pastaruosius trejus metus Ričardas dirbo su jais. 2008-aisiais – 2010-aisiais treniravau R.Schuettlerį ir čia Vimbldone jis pasiekė pusfinalį. Nuo jaunystės esame artimi draugai. Prieš pusantrų metų D.Hordorffas ir R.Schuettleris paklausė manęs, ar nenorėčiau padirbėti su Ričardu. Nes jie neturėjo tiek laiko, kiek reikia jam treniruotėms.

Pirmaisiais metais aš negalėjau jam padėti, nes turiu kitų pareigų. Čekijoje organizuoju ATP „Challenger“ serijos turnyrą. Administruoju vieną iš Top keturių geriausių šalies teniso klubų. Vis dar treniruoju Lukaszą Kubotą, kuris dėl traumų turėjo baigti karjerą vienetų varžybose, tačiau dvejetuose dabar demonstruoja gerą žaidimą ir yra pirmoje vietoje pagal šio sezono iškovotus taškus. Labai tikiuosi, kad jam pavyks taip tęsti ir toliau (šypsosi).

Taip sukrito visos aplinkybės ir praėjusiais metais „US Open“ čempionate mes nusprendėme pabandyti dirbti drauge šešias savaites. Abu likome patenkinti procesu. Ir tą darbą pratęsėm.

– Kaip vertinate R.Berankio žaidimą Vimbldone ir penkių setų nesėkmę akistatoje su S.Darcisu?

– Aptardami mačą su S.Darcisu mes turime žiūrėti į bendrą paveikslą. Praėjo tik du mėnesiai, kai jis sugrįžo į žaidimą po traumos. Ričardas pasakė, kad dar prieš dvi savaites jo tenisas buvo taip toli, kad šį mačą setais būtų pralaimėjęs 0:3.

Ulysse nuotr./Ričardas Berankis
Ulysse nuotr./Ričardas Berankis

Bet mes matome, kad jo tenisas sugrįžta. Jis labai greitai tobulėja. Po traumos mes sudarėme aiškų planą, kad šešias su puse savaitės vykdysime atsistatymo darbus. Pradžioje fizinės treniruotės, paskiau tenisas. Tada du turnyrai Kazachstane ir Uzbekistane, vieną iš jų Ričardas laimėjo, nors žaidimo lygis ir nebuvo toks, koks dabar. Bet laimėti „Challenger“ serijos turnyrą po tokios traumos yra puikus pasiekimas.

Tada jis žaidė „Rolland Garros“ turnyre ir matėme, kad žaidimo lygis dar nebuvo atitinkamas. Bet dabar viskas pradėjo kilti į gerą pusę. Praėjusią savaitę jis treniravosi su puikiais žaidėjais ir juos sugebėjo nugalėti. Vimbldone jis sužaidė gerą teniso mačą. Tačiau keli taktiniai sprendimai ir psichologinė jėga nulėmė mačo baigtį.

– Gal galite atskleisti tas detales, kurios ir nulėmė nesėkmingą mačo baigtį?

– Pirmame sete jis žaidė labai gerai. Tačiau antro seto pradžioje sužaidė labai nesėkmingai ir suteikė varžovui galimybę sugrįžti į žaidimą. Nes po pirmo seto S.Darcisas atrodė praradęs psichologinę pusiausvyrą. Jis tikrai neatrodė, kad žino, ką reikia daryti, bet tada Ričardas jam suteikė šansą.

Net ir laimėjęs trečią setą Ričardas ėmė žaisti pasyviai. Tai ir buvo svarbiausias dalykas. Trečiame sete jis darė tai, ko jo prašėm, ėjo prie tinklo, buvo agresyvus.

Ketvirto seto pabaigoje turėjo gerą šansą, bet svarbią akimirką Ričardui nepavyko sėkmingai atlikti pakankamai nesudėtingo „forehando“ ir nuo tada mačas ėmė slysti.

S.Darcisas yra labai patyręs žaidėjas. Čia jis nugalėjo Rafaelį Nadalį, Tomašą Berdychą. Jis mėgsta žaisti ant tokios dangos, o jeigu tu nepasinaudoji tokiomis galimybėmis, laimėti yra sunku.

Bet galiu pasakyti, kad Ričardas akivaizdžiai buvo geresnis žaidėjas.

Janas Stocesas ir Ričardas Berankis
Janas Stocesas ir Ričardas Berankis

– Kokie jūsų pagrindiniai tikslai likusioje sezono dalyje?

– Pagrindinis tikslas – kaip galima daugiau laiko praleisti drauge. Nes, kaip ir sakiau, esu labai užsiėmęs. Dirbu su kitu žaidėju. Turiu turnyrą. Taigi, negaliu būti kiekvieną savaitę su Ričardu. Mes susidėliojome grafiką, kad kaip galima daugiau laiko būtume drauge.

Jo žaidimas gerėja. Šiame Vimbldone mes pamatėme, kad jis gali žaisti Top lygyje. Na ir galvojame, kad vasarą jis sužais kelis „Challenger“ serijos turnyrus Kinijoje. Tada susitiksime kartu Jungtinėse Valstijose, Sinsinatyje ir tęsime treniruotes drauge. Sužaisime vieną ATP turnyrą ir tada „US Open“.

Mes tikime, kad geriausia sezono dalis bus rugpjūtis. Tada turėtume pradėti rinkti taškus. Nes tuo metu jis turėtų būti jau visu šimtu procentų sugrįžęs į optimalią sportinę formą.

Tikime, kad jis gali priartėti prie pirmo šimtuko. Jeigu pavyktų dar aukščiau, būtų puiku, nes jis vis dar turi galiojantį apsaugotą reitingą ir žais „Australian Open“ turnyre. Nėra skubos. Mums svarbiausia pasiekti tokį žaidimo lygį, kad galėtume nugalėti ATP vaikinus.

Ulysse El nuotr./Ričardo Berankio treniruotė „Flushing Meadows“ parke
Ulysse El nuotr./Ričardo Berankio treniruotė „Flushing Meadows“ parke

– Jūsų nuomone, kaip aukštai Ričardas gali pakilti pasauliniame reitinge?

– Aš manau, kad jo potencialas siekia Top 30. Bet tenisas nėra tik tenisas. Jis privalo išlikti sveikas. Šimtu procentų būti stiprus fiziškai ir psichologiškai. Jeigu mums pavyks visus šiuos dalykus sujungti, tikiu, kad kitais metais jis gali pasiekti Top 50. O vėliau kilti dar aukščiau. Bet tai jau yra ilgesnė perspektyva.

– Kokios Ričardo savybės jums atrodo stipriausios ir ką labiausiai reikia tobulinti jo žaidime?

– Ričardas turi nuostabų priėmimą. Ir kartais jis šią savybę išnaudoja ne visiškai. Aš manau, kad daugelis vaikinų prisibijo jo šio žaidimo elemento ir gerbia jį už tai. Jis labai greitas.

O gerokai padirbėti mums reikia su antru jo padavimu. Ir ties kai kuriais taktiniais dalykais mačo metu. Nes kartais jis nepakeičia žaidimo eigos, nedaro teisingų sprendimų mačo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius