Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 02

Nenugalimojo statusas – nepalaužtas: 5 setų maratone N.Džokovičius apgynė titulą nuo D.Thiemo

Iki šių metų turnyro visus septynis „Australian Open“ finalus laimėjęs Novakas Džokovičius (ATP-2) buvo per setą nuo pirmosios nesėkmės Melburne, tačiau pastaraisiais metais po žingsnelį link išsvajotojo pirmojo „Didžiojo kirčio“ trofėjaus žengiančio austro Dominico Thiemo (ATP-5) egzaminą galiausiai išlaikė. Serbas penkių setų maratone triumfavo 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 ir pagerino savo paties rekordą, iškovodamas jau aštuntą „Australian Open“ trofėjų.
Novakas Džokovičius
Novakas Džokovičius / „Scanpix“/AP nuotr.

17-ąjį karjeros „Didžiojo kirčio“ turnyrą laimėjęs Serbijos tenisininkas ne tik užsidirbo 4,12 milijono Australijos dolerių (~2,5 mln. eurų), bet pirmadienį ATP reitinge aplenks amžiną varžovą Rafaelį Nadalį ir po keleto mėnesių pertraukos sugrįš į ATP reitingo sostą.

„Didžiojo kirčio“ titulais serbas nusileidžia tik R.Nadaliui (19) ir R.Federeriui (20). Šiame sezone tenisininkas kol kas yra iškovojęs visas 13 pergalių.

Nolė savo finalo oponentui buvo pralaimėjęs keturis iš pastarųjų penkių mačų, bet pasitelkęs visą sukauptą patirtį laimėjo 3 valandas ir 59 minutes trukusią dramą.

Svarbu pažymėti, kad D.Thiemas iki finalo už šešiais metais vyresnį varžovą korte buvo praleidęs 6 valandomis ilgiau. Tai buvo trečiasis mačas iš eilės, kuriame austras žaidė bent 3,5 valandos.

Susitikimo pradžia signalizavo apie dar vieną Novako Džokovičiaus dominavimą „Australian Open“ finale. Serbas laimėjo jau pačią pirmą varžovo padavimų seriją ir netrukus pirmavo 3:0.

26-erių iššūkį metęs austras sugebėjo sugrįžti ir rezultatą išlyginti (4:4), tačiau klaidų virtinė dešimtajame geime ir lemiama dviguba klaida setą įteikė į tituluotojo varžovo rankas.

Antrojo seto pirmoje pusėje kontrolę į savo rankas perėmė penktoji pasaulio raketė, trečiajame geime palaužęs Nolės padavimus. Kaip ir pirmoje partijoje, pirmaujančio tenisininkas pranašumas greitai ištirpo (4:4), tačiau tuomet devintajame geime paduodant N.Džokovičių sutrikdė teisėjo įspėjimai.

Serbas jau ruošėsi atlikti padavimą, tačiau prieš išmetant kamuoliuką į viršų 25 sekundžių laikrodis ištiksėjo ir arbitras perspėjo tenisininką už vėlavimą.

Netrukus Nolė ir vėl išnaudojo laiko limitą bei buvo nubaustas atimant pirmąjį padavimą, o kitame taške tenisininko smūgis iš dešinės skriejo toli už galinės linijos – D.Thiemas pirmavo 5:4 ir netrukus išlygino rezultatą setais.

„Šaunuolis, tapai įžymiu!“, – sarkastiškai arbitrą Damieną Dumusois gyrė serbas, praeidamas pro teisėjo bokštelį dar patapšnodamas prancūzui per koją.

Tolimesnis N.Džokovičiaus žaidimas toli gražu buvo nepanašus į praėjusius „Australian Open“ finalus, o ypatingai fantastišką praėjusių metų pasirodymą prieš Rafaelį Nadalį.

D.Thiemas pradėjo diktuoti žaidimą ir įskaitant antrojo seto pabaigą varžovo padavimus palaužė tris kartus iš eilės. Trečią partiją jis laimėjo 6:2, o antroji pasaulio raketė į kortą išsikvietė medicininį personalą.

Ketvirtajame sete N.Džokovičiui pavyko išbristi iš žaidybinės duobės, tačiau „Domi“ savo padavimų serijose buvo taip pat solidus. Visgi geriausi pasaulio žaidėjai suranda break'ą netikėčiausiose situacijose – sutaupęs jėgų lengvomis savo padavimų serijomis Nolė aštuntajame geime palaužė varžovą, laimėjo setą 6:3 ir rezultatas setais tapo lygus – 2:2.

Paskutinėje partijoje pirmasis spurtavo septyniskart „Australian Open“ čempionas, varžovo padavimus laimėjęs trečiajame geime. Serbas nežaidė idealiai, tačiau D.Thiemą svarbiausiomis akimirkomis pavedė patikimiausias smūgis iš dešinės, kuomet austras galėjo rezultatą išlyginti.

Likusioje žaidimo dalyje Nolė savo varžovui break point'ų nesuteikė ir pagerino savo paties rekordą – laimėjo aštuntąjį „Australian Open“.

Prieš susitikimą tapo aišku, kad finalinę vyrų turnyro dvikovą Rod Laverio arenoje stebės rekordinis aistruolių skaičius (31,020). Ankstesnysis rekordas priklausė praėjusių metų vyrų finalui (30,753).

Maža to, šiemet „Australian Open“ turnyre taip pat apsilankė rekordinis žmonių skaičius (812 174).

Austrijos teniso superžvaigždė jau artimiausiu metu galės pasiekti rekordinę trečiąją ATP reitingo vietą. Jį ir šveicarą Rogerį Federerį (ATP-3) po turnyro skirs vos 85 taškai.

Įspūdingas austro pasirodymas turnyre bus įvertintas 2 065 000 Australijos dolerių (~1,25 mln. eurų) piniginiu prizu. Tenisininkas vis dar lieka be „Didžiojo kirčio“ trofėjaus – pralaimėjo visus tris žaistus finalus.

VIDEO: „Australian Open“ vyrų finalas: Dominicas Thiemas – Novakas Džokovičius
VIDEO: „Australian Open“ vyrų finalo apdovanojimų ceremonija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius