-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 03 08

M.Šarapovos daugiamilijoninė nelaimė: paliekantys rėmėjai, diskvalifikacija ir rusiškas solidarumas

Rusijos teniso žvaigždė Marija Šarapova, pripažinusi, kad vartojo dopingą dėl sveikatos problemų, sulaukė tikros blogų naujienų lavinos. Iš pradžių Tarptautinė teniso federacija (ITF) 28-erių sportininkę laikinai diskvalifikavo, o antradienio rytą su ruse santykius nutraukti nusprendė „Nike“ ir laikrodžių gamintojas „TAG Heuer“. Į kojas dedantys rėmėjai M.Šarapovai gali atsieiti 30 milijonų JAV dolerių per metus.
Marija Šarapova
Marija Šarapova / „Scanpix“ nuotr.

Praėjus vos valandai nuo Marijos Šarapovos išpažinties vartojus dopingą prabilo ir Tarptautinė teniso federacija. Pasaulio tenisui vadovaujanti organizacija praneša, kad septintą vietą WTA reitinge užimanti Rusijos tenisininkė bus laikinai diskvalifikuota nuo kovo 12 dienos, kol pasibaigs tyrimas.

„Scanpix“ nuotr./Marija Šarapova
„Scanpix“ nuotr./Marija Šarapova

ITF protokole skelbiama:

Sausio 26 d. Šarapova atliko dopingo testą, kad galėtų dalyvauti „Australian Open“ čempionate.

Tenisininkės mėginys buvo patikrintas Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) akredituotoje laboratorijoje, kur Šarapovos kraujyje buvo rasta neleistino preparato – meldoniumo.

Remiantis Teniso antidopingo programos 8 skirsnio pirmuoju straipsniu, Šarapova sulaukė baudos kovo 2 dieną.

Pati tenisininkė pripažino, kad vartojo meldoniumą, kurį jai patarė šeimos daktaras.

Kadangi WADA draudžiamų preparatų sąraše meldoniumas yra nespecifikuota medžiaga, Šarapova bus laikinai diskvalifikuota nuo kovo 12 dienos. Tyrimas vyks toliau.

„Nike“ – didžiausias pasaulyje sportinės aprangos gamintojas – atskleidė, kad ši naujiena yra sukrečianti beigi nuvilianti. Bendrovės vadovai neslėpė, kad su Marija Šarapova bus laikinai nutraukti santykiai.

„Nusprendėme sustabdyti bendradarbiavimą su Marija, kol bus baigtas tyrimas“, – bendrovė „Nike“ paskelbė pranešime spaudai.

Rusijos tenisininkę paliko ir prabangių šveicariškų laikrodžių gamintojas „TAG Heuer“. Šveicarijos įmonė išplatino pranešimą, kad sutarties su penkių „Didžiojo kirčio“ turnyrų čempione nepratęs.

„Marijos Šarapovos sutartis su „TAG Heuer“ įmone galiojo iki 2015-ųjų gruodžio 31 dienos, – skelbiama įmonės pareiškime. – Ketinome sutartį pratęsti, tačiau esant tokioms aplinkybėms Šveicarijos laikrodžių gamintojas su ruse nusprendė nebendradarbiauti.“

„Eurosport“ duomenimis, M.Šarapova yra jau septinta sportininkė, kurios kraujyje vasario mėnesį buvo rasta meldoniumo. Šis preparatas vartojamas gydant cukrinį diabetą ir geležies trūkumą. Mildronatą Pasaulinė antidopingo agentūra į juodąjį sąrašą įtraukė šių metų sausio 1-ąją dieną.

„Visos savo karjeros metu buvau atvira dėl daugelio dalykų, ir šįkart prisiimu visišką atsakomybę. Padariau milžinišką klaidą. Nuvyliau tiek savo gerbėjus, tiek šeimą, tiek patį sportą. Prisiimu visišką atsakomybę”, – skubiai sušauktoje spaudos konferencijoje neapdairumą kaltino M.Šarapova.

Popietę prie „Nike“ bei „TAG Heuer“ prisijungė ir „Porsche“. M.Šarapovos sutartis su žymiąja automobilių kompanija turėjo baigtis galioti šių metų birželio mėnesį, tačiau „Porsche“ nusprendė taip pat netylėti ir laikinai nutraukė sutartį.

„Scanpix“ nuotr./Marija Šarapova
„Scanpix“ nuotr./Marija Šarapova

JAV rinkodaros įmonės „Octagon“ ekspertas Davidas Schwabas spėja, kad net ir smulkesnės įmonės turėtų persvarstyti savo planus pratęsti sutartis su M.Šarapova.

„Manau, kad pagrindinė Marijos problema yra susijusi su „Twitter“ era, – situaciją komentavo rinkodaros ekspertas. – Visos antraštės skelbia, kad jos atliktas dopingo testas parodė teigiamą rezultatą, o daugelis žmonių nesivargina skaityti viso straipsnio, kad suprastų preparato vartojimo aplinkybes. Tokia yra tiesa.“

Kad ir kokie puikūs būtų M.Šarapovos pasiekimai teniso kortuose, finansine prasme kur kas didesnę sėkmę Rusijos tenisininkė pasiekė už aikštės ribų.

Praėjusiais metais 28-erių tenisininkė vienuoliktą kartą iš eilės tapo daugiausia pasaulyje uždirbančia sportininke. 2015-aisiais ji uždirbo beveik 30 milijonų JAV dolerių, iš kurių net 23 milijonai sąskaiton atplaukė iš rėmėjų. Įskaitant ir vyrus, M.Šarapova daugiausia uždirbančių atletų sąraše užima 26 vietą.

Per visą savo karjerą 28-erių moteris teniso kortuose uždirbo beveik 37 milijonus dolerių. Pagal šią sumą ji kiek atsilieka nuo Serenos Williams, kuri aikštėje susižėrė net 39 milijonus dolerių.

Anot JAV verslo žurnalo „Forbes“, „tikruosius“ pinigus – 250 milijonų JAV dolerių (!) – M.Šarapova gavo iš rėmėjų, pasirodymų įvairiuose renginiuose ir už autorinius honorarus bei verslo veiklą.

Rusijos tenisininkė rėmėjus traukte traukti pradėjo 2004-aisiais, kai būdama viso labo 17-os metų tapo Vimbldono čempione. Tuo metu M.Šarapovą rėmė tik „Nike“ ir „Prince“ įmonės. Tačiau netrukus po triumfo Vimbldone rusės rėmėjų sąrašas pradėjo sparčiai augti – prisijungė „Canon“, „Motorola“, „Colgate-Palmolive“ ir daugelis kitų. Sutarties su „Nike“ suma staigiai padidėjo du kartus. Tapus Vimbldono čempione, Rusijos tenisininkė per vienerius metus uždirbo 18 milijonų JAV dolerių. Norą remti M.Šarapovą pradėjo reikšti „Land Rover“, „Pepsi“ ir „Sony“.

Iki „juodojo“ antradienio rusės rėmėjų sąraše puikavosi tokios įmonės kaip „American Express“, „Avon“, „Evian“, „Head“, „Nike“, „Porsche“ ir „Tag Heuer“.

„Nike“ buvo pats didžiausias M.Šarapovos rėmėjas nuo tada, kai rusė dar buvo paauglė, o jos pavardė WTA reitinge šmėžavo tarp antro šimtuko tenisininkių. Šiuo metu 31 milijardo dolerių vertės sporto aprangos įmonėje Rusijos tenisininkė turi savo drabužių liniją. 28-erių sportininkė vien už savo „Nike“ batelius susižėrė milijonus dolerių.

Su „Nike“ M.Šarapova kontraktą pratęsė 2010-aisiais. Manoma, kad aštuonerių metų sutartis iki laikino nutraukimo buvo verta maždaug 70 milijonų dolerių.

Į kojas dedantys rėmėjai – ne vienintelė M.Šarapovos problema. Pranešama, kad dėl dopingo skandalo Rusijos tenisininkė bus priversta praleisti Rio de Žaneiro olimpiadą. 

Tačiau su tuo sutinka ne visi...

„Scanpix“ nuotr./Šamilas Tarpsichevas
„Scanpix“ nuotr./Šamilas Tarpiščevas

Rusijos teniso federacijai vadovaujantis Šamilis Tarpiščevas atskleidė, kad M.Šarapovą tikisi išvysti olimpinėse žaidynėse, o tenisininkės atliktą dopingo testą apibūdino kaip visišką nesąmonę.

„Manau, kad tai yra visiška nesąmonė, – plūdosi Š.Tarpiščevas. – Sportininkai vartoja tai, ką jiems rekomenduoja fizioterapeutai ir daktarai.

Marija turėtų dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Tačiau reikia stebėti, kaip įvykiai vystysis toliau.“

WADA meldoniumą priskiria S4 (hormonai ir metabolizmo moduliatoriai) grupei. Dėl jo vartojimo Rusijos tenisininkei gresia ketverių metų diskvalifikacija. Jei M.Šarapovai pavyks įrodyti, kad preparatą vartojo nežinodama Pasaulinės antidopingo agentūros naujojo reglamento, bausmė gali sutrumpėti dvigubai.

Tačiau iliuzijas, jog 28-erių sportininkė meldoniumą vartojo netyčia, galiausiai sugriovė patys preparato gamintojai. Žiniasklaidos atakuojami, jie pareiškė, kad normalus vaisto vartojimo kursas trunka keturias šešias savaites, o ne 10 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius