Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 09

Paskutinis 2019 metų sezono ATP turnyras „Nitto ATP Finals“ – 10 įdomybių

Sekmadienis – ypatinga diena ATP ture. Kaip ir pastaruosius 10 metų, taip ir šiemet Londono O2 arena priims geriausius sezono tenisininkus, kurie varžysis dėl nugalėtojų trofėjaus. Teniso portalas Deuce pristato 10 dalykų, kuriuos svarbu žinoti prieš prasidedant turnyrui.
Alexanderis Zverevas
Alexanderis Zverevas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pogrupiai

Jų kaip ir kasmet – du. Keturi tenisininkai žais vieno rato sistema, o į pusfinalį pateks du stipriausieji.

Andre Agassi grupė:

ATP reitingas Tenisininkas Metų pasiekimai Geriausias šio turnyro rezultatas
1 Rafaelis Nadalis Čempionas Romoje ir Monrealyje, „Roland Garros“ ir „US Open“ nugalėtojas Finalas (2010 ir 2013 m.)
4 Daniilas Medvedevas Čempionas Sofijoje, Sinsinatyje ir Šanchajuje, „US Open“ vicečempionas Pirmas kartas
6 Stefanos Tsitsipas Čempionas Marselyje ir Estorilyje, finalai Dubajuje, Madride ir Pekine, „Australian Open“ pusfinalis Pirmas kartas
7 Alexanderis Zverevas Čempionas Ženevoje, finalas Akapulke ir Ženevoje Čempionas (2018 m.)

Bjorno Borgo grupė:

ATP reitingas Tenisininkas Metų pasiekimai Geriausias šio turnyro rezultatas
2 Novakas Džokovičius Čempionas Madride, Tokijuje ir Paryžiuje, „Australian Open“ ir Vimbldono nugalėtojas Nugalėtojas (2008, 2012-2015 m.)
3 Rogeris Federeris Čempionas Dubajuje, Majamyje, Halėje ir Bazleyje, Vimbldono ir Indian Velso vicečempionas Nugalėtojas (2003-2004, 2006-2007, 2010-2011 m.)
5 Dominicas Thiemas Čempionas Indian Velse, Barselonoje, Kitzbuhelyje, Pekine ir Vienoje, „Roland Garros“ vicečempionas Grupių etapas (2016-2018 m.)
8 Matteo Berrettinis Čempionas Budapešte ir Štutgarte, „US Open“ pusfinalis Pirmas kartas

50-asis ATP finalinis turnyras

Baigiamosios varžybos švenčia savo jubiliejų. Nuo 1970-ųjų, kuomet turnyras buvo surengtas Tokijuje, geriausi planetos tenisininkai santykius aiškinosi garsiausiuose ir didžiausiuose pasaulio miestuose, tarp kurių ir miestai, rengiantys „Didžiojo kirčio“ turnyrus: Paryžius (1971), Melburnas (1974), Niujorkas (1977-1989), Londonas (nuo 2009 iki dabar).

Paskutinis turnyro dalyvis paaiškėjo praėjusį penktadienį

Juo tapo italas Matteo Berrettinis (ATP-8). Tiesa, tenisininko likimas priklausė nuo „Rolex Paris Masters“ ketvirtfinalio, kuriame kovėsi Gaelis Monfilsas ir Denisas Šapovalovas, baigties.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Matteo Berrettinis
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Matteo Berrettinis

Jei kortų šeimininkas būtų iškovojęs pergalę, būtent jis dabar žaistų Londone. Visgi taip neįvyko.

Dabar Roberto Bautista-Agutas (ATP-9) ir Gaelis Monfilsas (ATP-10) į turnyrą pateks nebent tuo atveju, jei vienas iš žaidėjų patirs traumą.

Tituluočiausias šio turnyro tenisininkas – šveicarų maestro

Rogeris Federeris (ATP-3) yra ne tik daugiausiai kartų istorijoje „Nitto ATP Finals“ turnyrą laimėjęs tenisininkas (2003-04, 2006-07, 2010-11), bet ir iškovojęs daugiausiai pergalių (57). Šveicaras baigiamajame metų turnyre svečiuosis net 17-ą kartą (taip pat rekordas).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris

R.Federeris yra vienas iš trijų šiemet dalyvausiančių tenisininkų, laimėjusių šį turnyrą

Novakas Džokovičius (ATP-2) ir... ne, tai ne Rafaelis Nadalis (ATP-1). Kaip bebūtų keista, ispanas tik du kartus (2010 ir 2013 metais) žaidė turnyro finale, o dažniausiai grunto karaliaus pasirodymą sezono pabaigoje stabdydavo traumos.

Nolė turnyrą yra laimėjęs penkis (2008, 2012-15), o reikėtų nepamiršti, kad serbą praėjusių metų finale sensacingai patiesė vokietis Alexanderis Zverevas (ATP-7), iškovojęs didžiausią karjeros trofėjų.

Nuožmi kova dėl pirmosios ATP reitingo vietos

Tai bus dviejų amžinų varžovų – Rafaelio Nadalio ir Novako Džokovičiaus, akistata. Nors ispanas turi 640 ATP reitingo taškų pranašumą, maksimaliai šiame turnyre galima uždirbti net 1500 ATP reitingo taškų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis ir Novakas Džokovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis ir Novakas Džokovičius

Už pergalę grupių etape skiriami 200, pusfinalyje – 400, o didžiajame finale – 500 taškų. Žinant Rafos fizinę kondiciją N.Džokovičiaus sugrįžimas į reitingo viršūnę yra labai realus.

Pirmasis trofėjus?

„Nitto ATP Finals“ yra vienas iš nedaugelio didžiausių turnyrų, kurių iškovoti vis dar nėra pavykę Rafaeliui Nadaliui. Nors pirmosios pasaulio raketės sezonas ant grunto prasidėjo keletu netikėtų pralaimėjimų, galiausiai tenisininkas susigrąžino pasitikėjimą savimi ir likusioje sezono dalyje iškovojo net keturis titulus. Du iš jų – „Didžiojo kirčio“.

Jei R.Nadalis visgi spės išgyti, daugiausiai ATP reitingo taškų šiame sezone uždirbęs tenisininkas gali papildyti savo trofėjų lentyną.

Trys debiutantai

Metų pradžioje Daniilas Medvedevas buvo 16-oje, Stefanos Tsitsipas – 15-oje, o Matteo Berrettinis – 54-oje vietoje, tačiau dabar visi trys mažiausiai „Didžiojo kirčio“ turnyro pusfinalį šiemet pasiekę tenisininkai debiutuos Londone.

Pirmą kartą per pastarąjį dešimtmetį dalyvaus keturi jaunesni nei 24-erių metų tenisininkai

Šią ketveriukę sudaro D.Medvedevas (23 m.), S.Tsitsipas (21 m.), A.Zverevas (22 m.) ir M.Berrettinis (23 m.).

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Daniilas Medvedevas ir Stefanos Tsitsipas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Daniilas Medvedevas ir Stefanos Tsitsipas

Paskutinį sykį – 2009 metais, ATP finaluose regėjome dabar puikiai pažįstamus teniso atstovus, iš kurių du Londone pamatysime ir šiemet: 23-ejų R.Nadalis, 22-ejų N.Džokovičius, 22-ejų Andy Murray ir 21-erių Juanas Martinas Del Potro.

Dvejetai

Maxo Mirnyi grupė: Juanas Sebastianas Cabalis ir Robertas Farah (1), Kevinas Krawietzas ir Andreas Mies (3), Jeanas-Julienas Rojeras ir Horia Tecau (6) bei Pierre'as-Hugues Herbertas ir Nicola Mahutas (8).

Jono Bjorkmano grupė: Lukaszas Kubotas ir Marcelo Melo (2), Rajeevas Ramas ir Joe Salisbury (4), Ravenas Klaasenas ir Michaelas Venus (5) bei Ivanas Dodigas ir Filipas Polasekas (9).

Vietą turnyre kiek anksčiau užsitikrino ir broliai Mike'as bei Bobas Bryanai, tačiau amerikiečiai Londone nepasirodys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius