Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 28

R.Berankio varžovas – dabartinis reitingo kaimynas, galintis žaisti ne tik ant grunto

Ričardo Berankio (ATP-68) antrajame „US Open“ etape laukia reitingo kaimynas – vienu laipteliu žemiau ATP reitinge stovintis ispanas Pablo Carreno-Busta (ATP-69). Tačiau kaip jau tapo įprasta, tenise reitingas neturi beveik jokios reikšmės. Būsimasis lietuvio varžovas – vienas geriausiai besiginančių tenisininkų ATP ture, todėl vien efektyvaus puolimo šiame mače neužteks.
Pablo Carreno-Busta
Pablo Carreno-Busta / AFP/„Scanpix“ nuotr.

28-erių metų ispanas profesionaliai tenisą žaidžia jau dešimtmetį, tačiau skirtingai nei pirmajame rate sutiktas Jiri Vesely, jo kelias į ATP turą buvo ilgesnis ir duobėtas.

Taip, 2009 metais jaunių reitinge Pablo aukščiausiai pabuvojo šeštoje vietoje, tačiau ir pats Ričardas Berankis galėtų pritarti, kad dominavimas jaunių varžybose tikrai negarantuoja tobulos karjeros.

Ispanas tais pačiais metais staigiai krito žemyn ir tarp savo bendraamžių galiausiai finišavo tik 138 vietoje.

Dar būdamas paauglys jis persikėlė į „Real Club de Tenis Barcelona“ akademiją Barselonoje, kurioje treniravosi ant grunto, todėl ir pirmieji žingsneliai profesionaliame lygmenyje buvo žengti ant šios dangos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pablo Carreno-Busta
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pablo Carreno-Busta

Pablo buvo tikras darbininkas ir jau 2011 metais tukseno į ATP turo duris, laimėjęs keletą „Challenger“ serijos turnyrų. Tačiau viską sujaukė sunki nugaros trauma 2012 metais, prireikė net operacijos.

Tuomet 21-erių ispanas be teniso praleido net septynis mėnesius, tačiau būtent sugrįžęs pradėjo demonstruoti fantastiškus rezultatus.

2013 metus tenisininkas vėl pradėjo nuo „Futures“ turnyrų, kuriuose laimėjo net 41 susitikimą iš 42! Fenomenalus pasirodymas žemiausiame lygmenyje P.Carreno-Bustą pakylėjo iškart iki ATP turo, kuriame jis buvo apdovanotas keliais vardiniais kvietimais.

Tapęs tikru žvėrimi ant grunto jis iškovojo keletą svarbių pergalių ATP ture, pirmą kartą prasibrovė į „Roland Garros“ turnyrą, o metus baigė „Challenger“ ture, kuriame vienu metu buvo nepralaimėjęs 15 susitikimų iš eilės.

KAIP TENISININKAI ĮVEIKĖ PIRMĄJĮ „US OPEN“ ETAPĄ?

  • Ričardas Berankis po 4 valandas ir 16 minučių trukusios kovos 4:6, 7:6(4), 3:6, 7:6(4), 6:4 palaužė Jiri Vesely (ATP-140)
  • Pablo Carreno-Busta po 3 valandas ir 13 minučių trukusios kovos 6:3, 4:6, 7:6(2), 6:3 įveikė Guido Pellą (ATP-20)

2013 metų sezono pabaigoje ispanui, kaip ir buvusiam R.Berankio varžovui J.Vesely, buvo įteiktas specialus apdovanojimas – metų ATP naujokas. Per šiuos metus Pablo iškovojo net 95 pergales ir patyrė vos 18 pralaimėjimų.

Būtent nuo 2014 metų tenisininkas tapo pilnaverčiu ATP turo nariu, lėtais, tačiau užtikrintais žingsneliais kopiančiu reitinge.

2016 metais ispanas pagaliau laimėjo pirmuosius du savo ATP trofėjus, tačiau įdomu tai, kad abu titulai buvo iškovoti ant kietos dangos. Ar tai atsitiktinumas? Tikrai ne.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pablo Carreno-Busta 2016 metais tapo Vinston-Seilemo čempionu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pablo Carreno-Busta 2016 metais tapo Vinston-Seilemo čempionu

Pirmasis žvilgsnis gali sudaryti klaidingą įspūdį

Taip, P.Carreno-Busta kaip mėgstamiausią dangą įvardija gruntą ir būtent ant jos gali efektyviausiai realizuoti savo stipriąją pusę – gynybą, tačiau jokiu būdu jo nuvertinti negalima ir ant kietos dangos.

Pablo tenisą pradėjo žaisti šešerių ir iki 15 metų, kuomet į žaidimą pradėjo žiūrėti rimčiau ir persikėlė į Barseloną, treniravosi tik ant kietos dangos.

Galbūt treniruotės nebuvo tokios intensyvios, o ir į paauglystę dar neįžengusio vaikio galvelėje sukosi visai kitos mintys, teniso pradmenys buvo įgauti būtent ant kietos dangos, gimtajame Chichone.

Taigi visai neturėtų stebinti faktas, kad 2016 metais pirmieji du ATP titulai buvo iškovoti Vinstone-Seileme ir Maskvoje – turnyruose ant kietos dangos.

Sputnik nuotr./Tais pačiais metais Pablo laimėjo ir ATP turnyrą Maskvoje
Sputnik nuotr./Tais pačiais metais Pablo laimėjo ir ATP turnyrą Maskvoje

Maža to, 2017 metais ispanas pasiekė pusfinalius „Masters“ turnyre Indian Velse ir „US Open“.

Po 12 mėnesių pusfinalis pasiektas ir Majamyje, o šiemet Pablo liko tik per žingsnį nuo „Australian Open“ ketvirtfinalio.

Tenisininkas turi puikius duomenis (188 cm ir 78 kg) dominuoti ant kietos dangos, o vienintelis pastaruoju metu P.Carreno-Bustą stabdantis dalykas – traumos.

Šiais metais grunto specialistas turėjo rimtų problemų su dešiniu petimi ir be teniso turėjo praleisti 10 savaičių.

TENISININKŲ PALYGINIMAS
Ričardas Berankis Pablo Carreno-Busta
98/110 Pergalės/pralaimėjimai ATP ture 158/47
0 ATP titulai 3
85/75 Pasirodymai ant kietos dangos 74/67
50 (2016 m.) Aukščiausia reitingo vieta 10 (2017 m.)
Antrasis etapas (tris kartus) Geriausias pasirodymas „US Open“ Pusfinalis (2017 m.)

Prognozė – niūri

P.Carreno-Busta – buvęs pirmojo dešimtuko tenisininkas, todėl natūralu, kad ispanas yra ryškus favoritas ir šioje antrojo „US Open“ etapo dvikovoje.

Lažybininkai lietuvio galimybes pirmą kartą patekti į trečią „US Open“ etapą vertina itin kukliai – maždaug 20 procentų.

Tiesa, ekspertai pažymi, kad bent vieną setą R.Berankis tikrai turėtų laimėti – tikimybė maždaug 70 procentų.

Turnyro organizatorių sprendimu R.Berankio ir P.Carreno-Bustos susitikimas bus paskutinis dešimtajame Billie Jean King aikštyno korte.

Dvikova turėtų prasidėti po vidurnakčio (Lietuvos laiku).

VIDEO: „US Open“: Ričardas Berankis prieš Jiri Vesely
VIDEO: „US Open“: Guido Pella prieš Pablo Carreno-Busta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius