-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 05 03

Rusijoje gimęs tenisininkas supranta Vimbldono sprendimą, R.Nadalis ir A.Murray – ne

Pajėgiausi planetos tenisininkai labai skirtingai sutiko griežtą Vimbldono turnyro organizatorių sprendimą neįsileisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų.
Andy Murray ir Rafaelis Nadalis
Andy Murray ir Rafaelis Nadalis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gatčinos mieste Rusijoje prieš 24-erius metus gimęs Alexanderis Bublikas (ATP-33) dabar varžosi po Kazachstano šalies vėliava, mat 2016 metais nusprendė priimti šios valstybės pilietybę.

„Saša“ šiuo metu yra tikras Kazachstano rinktinės lyderis Daviso taurėje ir gali nesibaiminti dėl dalyvavimo didžiausiuose teniso turnyruose, kurie galimai paseks Vimbldono keliu ir uždraus varžytis tenisininkams iš Rusijos ir Baltarusijos.

„Scanpix“ nuotr./Alexanderis Bublikas
„Scanpix“ nuotr./Alexanderis Bublikas

Daug teniso aistruolių simpatijų savo netradiciniu žaidimo stiliumi pelnęs kazachas tikina, kad sporto su politika maišyti nederėtų, tačiau skirtingai nei daugelis atvirai išsakė savo nuomonę – Vimbldono organizatoriai turėjo pilną teisę priimti būtent tokį sprendimą.

„Nenoriu būti kritiku ir vertinti, kas yra gerai, o kas blogai, tačiau galiu atvirai išsakyti savo mintis. Tai yra jų valdžios ir organizatorių sprendimas. Jie turi tokią teisę. Man sportas yra geriausias būdas prasiblaškyti nuo įprasto gyvenimo, kuriame yra politika, tad ne, šie du dalykai neturėtų būti maišomi. Žmonėms svarbiausia patogiai įsitaisyti prie televizoriaus su alumi ir žiūrėti į mėgstamiausius savo tenisininkus. Gaila, kad kai kurių iš jų Vimbldone jie nepamatys“, – dėstė Bublikas, pripažinęs, kad apie susidariusią situaciją rūbinėje su kolegomis nekalbėjo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alexanderis Bublikas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alexanderis Bublikas

Tenisininkas nebeturi rusiško paso ir didžiuojasi atstovaudamas Kazachstanui.

„Dviguba pilietybė nėra leistina, todėl rusiško paso nebeturiu. Neturiu absoliučiai jokio ryšio su Rusijos teniso federacija. Esu kazachas ir reprezentuoju šią šalį jau beveik šešis metus. Didžiuojuosi gindamas šios šalies garbę Daviso taurėje, Azijos bei olimpinėse žaidynėse.“

Visgi kritikos Vimbldono vadovybės sprendimui nepagailėjo teniso titanai Rafaelis Nadalis (ATP-3) ir Andy Murray (ATP-78), kuriems labiausiai pagailo savo kolegų.

„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis ir Andy Murray
„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis ir Andy Murray

„Manau, kad tai labai neteisinga mano gerų bičiulių ir kolegų iš Rusijos atžvilgiu. Tai, kas šiuo metu vyksta su karu, nėra jų kaltė. Užjaučiu juos. Tai nebuvo britų valdžios sprendimas – jį priėmė turnyro organizatoriai. Palaukime ir pažiūrėkime, kas įvyks per artimiausias keletą savaičių, galbūt tenisininkai prieis prie kažkokio bendro sprendimo“, – prieš turnyrą Madride kalbėjo Rafa.

Visus šiame sezone uždirbtus pinigus humanitarinei pagalbai Ukrainoje paaukosiantis A.Murray taip pat liko nustebęs tokiu Vimbldono organizatorių griežtu sprendimu, tačiau tikino nežinąs, kokia išeitis iš šios keblios situacijos buvo geriausia.

„Mano supratimu, tenisininkams turėjo būti leista žaisti, jei jie pasirašytų patvirtinimą, kad yra prieš karą ir prieš Rusijos režimą. Tačiau baisu pagalvoti, jei kažkas galiausiai atsitiktų jų šeimoms“, – svarstė škotas.

Kiek anksčiau paramą Rusijos ir Baltarusijos teniso atstovams išreiškė ir pirmoji planetos raketė Novakas Džokovičius (ATP-1).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius