Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 26

Teniso šventė Niujorke – rekordinis prizinis fondas, pagrindiniai pretendentai ir kiti faktai

Jau šiandien Niujorke startuoja paskutinis 2019 metų „Didžiojo kirčio“ turnyras – „US Open“, kuris kiekvienais metais pritraukia ne tik stipriausius planetos tenisininkus, bet ir milijonus žiūrovų – tiek į Billie Jean King nacionalinį teniso centrą, tiek ir prie televizijos ekranų. Deuce teniso portalas kviečia pasižvalgyti į svarbiausius šių metų turnyro akcentus.
Naomi Osaka ir Novakas Džokovičius
Naomi Osaka ir Novakas Džokovičius / eurosport.com nuotr.
Temos: 1 „US Open“

O pradžiai - svarbiausi turnyro faktai.

Aikštynas: legendinės amerikietės Billie Jean King vardu pavadintas teniso aikštynas Niujorke. Danga – kietoji, kuri yra priimtinesnė universaliems tenisininkams.

Nors „US Open“ teniso turnyras bus rengiamas jau 139-ą kartą, daugelis nežino, kad praeityje šios varžybos buvo organizuojamos ir ant kitų dangų.

Beveik šimtą metų – nuo 1881 iki 1974 metų, turnyras vyko ant žolės. Tuomet „US Open“ organizatoriai nusprendė paeksperimentuoti ir tris metus tenisininkai rungėsi ant grunto. Galiausiai – nuo 1978 metų, turnyras vyksta ant kietos dangos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„US Open“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„US Open“

Tvarkaraštis: kaip ir visi „Didžiojo kirčio“ turnyrai, „US Open“ vyksta dvi savaites. Turnyras prasideda pirmadienį (rugpjūčio 26 dieną) ir baigiasi kitą sekmadienį (rugsėjo 8 dieną).

Varžybas vainikuoja vyrų finalas, o moterų finalas vyksta diena anksčiau (rugsėjo 7 dieną).

Rekordinis prizinis fondas: paskutiniojo metų „Didžiojo kirčio“ organizatoriai kiekvienais metais vis labiau lepina atvykstančius žaidėjus. Šiemet turnyro prizinį fondą sudarys rekordinė suma – daugiau nei 57 milijonai JAV dolerių. Svarbu ir tai, kad vyrai ir moterys bus apdovanojami vienodomis sumomis.

Lyginant su praėjusių metų turnyru, prizinis fondas padidėjo beveik 4 mln. JAV dolerių, o pavyzdžiui 2016 metais, žaidėjams buvo skirta 46 mln. JAV dolerių.

PINIGAI UŽ KIEKVIENĄ „US OPEN“ ETAPĄ (vyrai ir moterys)

  • Pirmoji vieta: 3,85 mln. JAV dolerių (3,43 mln. eurų)
  • Finalas: 1,9 mln. JAV dolerių (1,69 mln. eurų)
  • Pusfinalis: 960 tūkst. JAV dolerių (~854 tūkst. eurų)
  • Ketvirtfinalis: 500 tūkst. JAV dolerių (~444 tūkst. eurų)
  • Aštuntfinalis: 280 tūkst. JAV dolerių (~249 tūkst. eurų)
  • Trečiasis etapas: 163 tūkst. JAV dolerių (~145 tūkst. eurų)
  • Antrasis etapas: 100 tūkst. JAV dolerių (~88 tūkst. eurų)
  • Pirmasis etapas: 58 tūkst. JAV dolerių (51,6 tūkst. eurų)

Vyrų turnyras

2018 metų finalas: Novakas Džokovičius 6:3, 7:6(4), 6:3 nugalėjo Juaną Martiną Del Potro.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Juanas Martinas Del Potro ir Novakas Džokovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Juanas Martinas Del Potro ir Novakas Džokovičius

Visuomet Niujorke mylimo ir puikiai pasirodančio J.M.Del Potro šiemet nebus, o tarp ryškiausių favoritų triumfuoti ir vėl yra įvardijamas stipriausias planetos tenisininkas – Novakas Džokovičius.

Serbas laimėjo keturis iš paskutiniųjų penkių „Didžiojo kirčio“ turnyrų, įskaitant ir praėjusių metų „US Open“, kuriame pralaimėjo tik du setus.

Fantastiškame penkių setų trileryje šiemet Vimbldone jis palaužė Rogerį Federerį, o daugelis teniso ekspertų teigia, kad būtent žolė – greičiausia danga, yra vienintelė galimybė šveicarui įveikti N.Džokovičių „Didžiojo kirčio“ mačuose.

16-ą tokio tipo trofėjų iškovojęs serbas savo akiratyje jau regi du didžiausius varžovus – Rafaelį Nadalį (18) ir R.Federerį (20). Niekas net neabejoja, kad 32-ejų serbas ateityje taps rekordininku.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius

Rafaelis Nadalis. Antroji pasaulio raketė šįkart gavo palankius burtus. Ispanas iki finalo nesusitiks nei su Novaku, nei su Rogeriu, o vienintelis dalykas, galintis sulaikyti Rafą – traumos.

Būtent praėjusiais metais grunto karalius turėjo pasitraukti iš „US Open“ pusfinalio dėl kelio traumos, kuri tenisininką kamavo ir sezono pradžioje.

Tiesa, dabar R.Nadalis jaučiasi puikiai ir demonstruoja labai solidžius rezultatus ne tik ant grunto – pasiekė Vimbldono pusfinalį ir laimėjo „Rogers Cup“ varžybas, todėl ispanas turėtų žaisti finale.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis

Rogeris Federeris. Šveicaras tarsi vynas – kuo senesnis, tuo geresnis.

Šiemet 38-erių tenisininkas jau spėjo laimėti keturis trofėjus (įskaitant Hopmano taurę), produktyviai sužaisti ant grunto ir petys į petį grumtis su N.Džokovičiumi Vimbldono finale.

Nors maestro gavo netikėtą antausį Sinsinatyje, pats tenisininkas teigia, kad jau seniai nesijautė taip gerai kaip dabar, atvykdamas į Niujorką.

Paskutinį kartą „US Open“ šveicaras laimėjo prieš daugiau nei dešimtmetį, tačiau tenisininkas nesiliauja stebinti. O mes laukiame dar vienos klasikos pusfinalyje – Rogerio ir Novako dvikovos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris

Kas gali tapti „juoduoju arkliuku“? Neabejotinai Daniilas Medvedevas. Fantastiškas tris savaites sužaidęs rusas pasiekė tris ATP turnyrų finalus (triumfavo Sinsinatyje), nukalė pirmą pasaulio raketę ir pakilo į rekordinę penktą ATP reitingo vietą.

Iš pirmojo žvilgsnio, Rusijos teniso produktas neturi didelio talento ar pavojingų ginklų, tačiau yra be galo ištvermingas ir pasitikintis savimi tenisininkas.

Rusas kelyje iki ketvirtfinalio neturėtų sulaukti didelio pasipriešinimo, o jame lauktų dar viena D.Medvedevo ir N.Džokovičiaus kaktomuša.

Verti paminėjimo: Stefanos Tsitsipas, Dominicas Thiemas, Kei Nishikoris, Alexanderis Zverevas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka ir Serena Williams
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka ir Serena Williams

Moterų varžybos

2018 metų finalas: Naomi Osaka 6:2, 6:4 nugalėjo Sereną Williams.

Būtent praėjusiais metais Niujorke iškilusi Naomi Osakos žvaigždė dar ryškiau suspindo ir 2019 metų sezone, kuomet pavyko triumfuoti Australijoje.

Tačiau išsiskyrimas su treneriu Sascha Bajinu kainavo brangiai – japonė taip ir nelaimėjo daugiau nė vieno turnyro, o maža to, patyrė keletą traumų.

Būtent dėl kairiojo kelio traumos 21-erių tenisininkė turėjo pasitraukti ir iš Sinsinačio ketvirtfinalio, tačiau bendraudama su žurnalistais atskleidė, kad jaučiasi gerai ir yra pasiruošusi apginti titulą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka ir Serena Williams
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naomi Osaka ir Serena Williams

Serena Williams. Nuvertinti niekada negalima ir legendinės amerikietės, kuri turi dar vieną šansą laimėti 24-ą „Didžiojo kirčio“ trofėjų ir pasivyti Margaret Court.

37-erių Serena taip pat turi sveikatos problemų – „Rogers Cup“ turnyro finale dėl nugaros skausmų susitikimo nebaigė.

Nežinia, kiek dar galimybių ateityje turės Serena, tačiau palaikoma aistringų Niujorko teniso mylėtojų legendinė JAV tenisininkė dabar turi vieną auksinę galimybę.

Tiesa, koją jai pakišti gali burtai – jau pirmame etape teks kautis su Marija Šarapova, o ketvirtfinalyje galimai lauktų dvikova prieš Angelique Kerber arba Ashleigh Barty.

Simona Halep. Vimbldono čempionė tęsia žaidėjų sąrašą, kurios negalėjo tinkamai pasiruošti „US Open“ varžyboms.

Kanadoje rumunė turėjo pasitraukti dėl achilo sausgyslės traumos, o Sinsinatyje iškovojo vos vieną pergalę.

S.Halep yra viena iš dviejų tenisininkių, kuri nuo 2017 metų sugebėjo laimėti du „Didžiojo kirčio“ trofėjus, todėl Niujorke bus labai pavojinga kiekvienai varžovei.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Simona Halep
AFP/„Scanpix“ nuotr./Simona Halep

Vertos paminėjimo: Ashleigh Barty, Madison Keys, Sloane Stephens, Bianca Andreescu, Karolina Pliškova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius