Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 29

Užtikrintai 10-tąjį titulą Melburne laimėjęs N.Džokovičius grįžta į ATP reitingo sostą

Melburno kortų karalius Novakas Džokovičius (ATP-5) niekur nesitraukia – vienas geriausių visų laikų tenisininkų ir šiemet užtikrintai laimėjo „Australian Open“ titulą, kuris jam yra jau jubiliejinis 10-tasis.
Novakas Džokovičius
Novakas Džokovičius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Serbijos teniso superžvaigždė didžiajame finale per 2 valandas ir 56 minutes 6:3, 7:6(4), 7:6(5) susitvarkė su Stefanos Tsitsipu (ATP-4) iš Graikijos ir finaluose centriniame Rod Laverio korte lieka nepralaimėjęs (10:0).

Po šio turnyro lenktynės dėl statistiškai geriausio visų laikų tenisininko vardo ir vėl išsilygino. Dabar tiek Rafaelis Nadalis, tiek ir Novakas Džokovičius savo sąskaitoje turi po 22 „Didžiojo kirčio“ titulus. 20 tokių trofėjų yra iškovojęs Rogeris Federeris, kuris profesionalo karjerą baigė praėjusiame sezone.

Triumfas Melburne serbui buvo jau 10-asis karjeroje – 35-erių tenisininkas pagerino sau pačiam priklausantį rekordą. Beje, tik Nolei ir R.Nadaliui per visą žaidimo istoriją yra pavykę vieną „Grand Slam“ turnyrą laimėti dviženklį skaičių kartų.

Australijoje serbas nepralaimi nuo 2018-ųjų – pasiekta 41 pergalė paeiliui, iš kurių 28-ios iškovotos Melburne.

Ryškus finalo favoritas dvikovą pradėjo tarsi ant sparnų. Jau nuo pat pirmųjų apsikeitimų smūgiais išryškėjo N.Džokovičiaus pranašumas, o ketvirtajame pirmojo seto geime įvyko ir pirmasis break'as.

To serbui pilnai užteko susikurti saugų pranašumą ir setą laimėti 6:3, paduodant iš viso pralaimėjus viso labo keturis kamuoliukus.

Finalinę įtampą antroje žaidimo partijoje nuo savo pečių pagaliau nusimetęs S.Tsitsipas pradėjo žaisti agresyviau ir tiksliau, o tai iš kantrybės vedė varžovą, kuris nuolatos buvo besivejančio vaidmenyje.

Nolė atsilikinėdamas 4:5 ir paduodamas buvo per tašką nuo pralaimėjimo antrajame sete, tačiau pasinaudojo pasyviu oponento žaidimu ir galingu winner'iu galiausiai išsigelbėjo.

Tenisininkams teko žaisti pratęsimą, kuriame staigių įvykių posūkių netrūko. Serbas išsiveržė į priekį 4:1, tačiau padarė dvi neatleistinas klaidas, iš kurių viena buvo dviguba klaida, o rezultatas žaibiškai tapo 4:4.

Kuomet atrodė, kad S.Tsitsipas yra pasiruošęs lyginti rezultatą setais, įtampa pradėjo slėgti ir pastarąjį, o pasitelkęs savo patirtį N.Džokovičius laimėjo kitus tris taškus ir atsidūrė per setą nuo dar vieno titulo.

Trečiojo seto pradžioje graiko stovykloje įsižiebė nedidelė viltis, kai jau pirmajame geime 24-erių tenisininkas pirmą kartą šiame susitikime palaužė oponento padavimus.

Visgi serbo reakcija į nedidelį kluptelėjimą buvo žaibiška – jau kitame geime rezultatas ir vėl tapo lygus. Netrukus tenisininkai ir vėl sugrįžo prie efektyvių padavimų, o lemiamą smūgį mažiau patyrusiam varžovui Novakas sudavė dar viename pratęsime, galiausiai susitvarkydamas per tris setus.

Ne pernelyg triukšmingai pergalę korte paminėjęs serbas emocijoms galiausiai pasidavė, kuomet tribūnose susitiko su savo komanda ir artimaisiais. Riksmus greitai pakeitė džiaugsmo ašaros – tenisininkas suklupo ant žemės ir stipriai išgyveno šią jautrią akimirką su svarbiausiais žmonėmis savo aplinkoje.

2000 ATP reitingo taškų iškovojęs N.Džokovičius ir vėl sugrįš į ATP reitingo sostą, aplenkdamas ispanų vunderkindą Carlosą Alcarazą. Atnaujintame reitinge pirmadienį šiuos tenisininkus skirs 340 taškų.

Auksiniu šansu pirmą kartą tapti ATP reitingo lyderiu nepasinaudojęs S.Tsitsipas pakils į trečią poziciją, o nuo pirmosios vietos jis atsiliks 875 taškais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stefanos Tsitsipas ir Novakas Džokovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stefanos Tsitsipas ir Novakas Džokovičius

Beje, Graikijos teniso talentą serbas tarpusavio mūšiuose įveikė jau 10-tąjį kartą iš eilės. Būtent Nolė jam stojo skersai kelio ir 2021-ųjų „Roland Garros“ finale, kuomet S.Tsitsipas varžėsi pirmajame karjeros „Didžiojo kirčio“ tituliniame mūšyje.

„Australian Open“ vyrų vienetų turnyro čempionui atiteks 2,975 mln. Australijos dolerių (~1,94 mln. eurų) čekis. Antrąją vietą užėmęs tenisininkas tenkinsis 1,625 mln. Australijos dolerių (~ 1,06 mln. eurų) prizu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius