Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 29

Žinutė Stefanui Kozlovui: tėvas pirmos pasaulio raketės titulo nenupirks

Dar visai neseniai Stefanas Kozlovas buvo įvardijamas kaip didžiausia JAV teniso viltis. 18-mečio amerikiečio pavardė žiniasklaidoje skambėjo kur kas dažniau, nei kitų talentingųjų tautiečių, pavyzdžiui, 58-osios pasaulio raketės Tayloro Fritzo ar 121-ą vietą ATP reitinge užimančio Franceso Tiafoe. Tačiau S.Kozlovas nuo 2013 metų nerodo jokių tobulėjimo ženklų. 152-ą vietą reitinge užimančio tenisininko karjerą ištiko stagnacija, iš kurios išeities neranda net dideli tėvų pinigai.
Stefanas Kozlovas
Stefanas Kozlovas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Žinutė

Dar prieš maždaug dvejus metus S.Kozlovui buvo piešiama tokia ateitis, apie kokią, pavyzdžiui, Nickas Kyrgiosas (ATP-15), galėtų tik pasvajoti. Buvo neabejojama, kad Jungtinės Amerikos Valstijos pirmą kartą nuo 2004 metų gali turėti pirmąją pasaulio raketę.

Tačiau pažvelgus, kaip dabar žaidžia 18-metis S.Kozlovas, sunku suvokti, kad teniso apžvalgininkai kažkada galėjo skleisti tokias erezijas.

Tam, kas tik dabar sužinojo, kad S.Kozlovui buvo pranašaujamas ATP karaliaus sostas, gali pasirodyti keista. Užtenka vien pažiūrėti į jaunojo amerikiečio žaidimą, kad suprastum, jog vargu ar artimiausiu metu jis šturmuos pirmą ATP penkiasdešimtuką.

Nedaugžodžiaujant, S.Kozlovo smūgis iš dešinės yra blogas. 18-metis atlikdamas vadinamąjį „forehand’ą“ ne tik kad neatakuoja, bet ir kamuolį smūgiuoja ne ką toliau padavimų linijos. O patys suprantat, kas būna profesionaliame tenise, kai kamuolys atsitrenkia maždaug prie padavimų linijos. Būtų gerai bent tai, kad tie kamuoliai lėktų greitai, o nebūtų „balionai“.

S.Kozlovo smūgis iš kairės yra geresnis, bet padavimas atorodo taip, tarsi jis vis dar žaistų jaunių turnyruose, kur pirmuose padavimuose remiamasi ne stiprumu, o kamuolio sukimu ir tikslumu.

Panašu, kad 18-mečio žaidimo braižas yra daugiau gynybinis, bet vėlgi… pažiūrėjus, koks S.Kozlovas yra „greitas“, ši amerikiečio taktika kelia abejonių. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad S.Kozlovas žaidimu ir aukštais „forehand’ais“ bando imituoti Rafaelį Nadalį. Deja, S.Kozlovui iki vieno geriausių visų laikų tenisininko – kaip vištai iki dangaus.

„Scanpix“ nuotr./Stefanas Kozlovas
„Scanpix“ nuotr./Stefanas Kozlovas

Prieš kelerius metus S.Kozlovas ITF jaunių reitinge užėmė antrą vietą – aukščiau buvo tik Vokietijos supertalentas Alexanderis Zverevas. Tačiau net ir tada amerikiečiui buvo piešiama šviesesnė ateitis nei A.Zverevui, kuris dabar ATP reitinge užima 24-ą vietą.

Dar juokingiau pasidaro, kai pasižiūri į vienintelę S.Kozlovo ir A.Zverevo dvikovą profesionalų turnyre. 2013 metais „Futures“ serijos varžybų JAV aštuntfinalyje S.Kozlovas dabartinę 24-ąją pasaulio raketę nupūtė 6:2, 6:0.

Sunku įsivaizduoti, kas dabar būtų S.Kozlovui, jei jis atsidurtų 19-os metų geriausio Vokietijos tenisininko kelyje… Na, JAV „talentas“ namo keliautų bent jau ne tuščiomis – su dviem (na, gal vienu) „riestainiais“.

S.Kozlovas turėjo viską, bet daugiausia – pinigų. Tiek, kiek į savo sūnų investavo S.Kozlovo tėvas, būtų užtekę apmokėti geras treniruočių sąlygas su geru treneriu kokiems trims talentingiems vaikams.

Visgi krūvos pinigų S.Kozlovui dabar menkai padeda. Sunku suprasti, kaip jis užsikorė iki tos 152-os vietos ATP reitinge, nes pastaruoju metu jis gauna ausų ir nuo tenisininkų, kurie pasaulio klasifikacijoje yra bent 200 pozicijų žemiau. Pavyzdžiui, trečiadienį „Challenger“ serijos turnyre S.Kozlovas pralaimėjo 356-ajai pasaulio raketei Michaelui Mmohui iš JAV.

Kai kurie apžvalgininkai teigia, kad S.Kozlovą gadina jo paties charakteris, nes kaip inkstas taukuose nuo vaikystės gyvenantis 18-metis nuvertina visus savo varžovus ir nė vienam žaidėjui nerodo jokios pagarbos.

Taip, S.Kozlovo charakteris nėra iš gražiausių. Labiausiai nervina tai, kad 152-oji pasaulio raketė beveik po kiekvieno laimėto taško stūgauja „C’mon!“. Tačiau net ir iš proto vedantis S.Kozlovo elgesys jam pergalių, deja, neatneša.

VIDEO: Mackie McDonald vs Stefan Kozlov 2016 Aptos Challenger

Galite sakyti, kad vertinti 18-mečio karjeros galimybes dar anksti, tačiau aš S.Kozlovą stebiu jau pakankamai ilgai. Tarkim, per pastaruosius dvejus metus JAV tenisininkas ne tik kad nepatobulėjo, bet gal net ir regresavo, o to būti neturėtų, nes laikotarpis tarp 16 ir 18 metų yra pereinamasis, t.y. per šį laikotarpį labiausiai ir išryškėja, ar tenisininkas ateityje bus stiprus ar tik vidutiniokas.

Nors per kelis metus S.Kozlovas tikrai turėjo sustiprėti fiziškai, to jo žaidime taip pat nematyti.

Panašu, kad 18-metis vis dar neišlenda iš jaunių turnyrų rėmų. Ir sunku tikėti, kad artimiausiu metu tą padarys. S.Kozlovui reikia dar labai daug ko išmokti ir kaip tenisininkui, ir kaip žmogui. Tėvai, deja, pirmosios pasaulio raketės nenupirks – šį titulą sunkiu darbu reikia pelnyti pačiam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius