-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 28

Lieknos mašinos: kūnų revoliucija, žaidimą pakėlusi į naują lygį

Daugybę metų teniso žaidėjai norėjo būti didesni ir stipresni. Kaip rašo „Australian Open“ žurnalistė Alexandra Willis, dabar laikai gerokai pasikeitę. Sekdami geriausio pasaulio tenisininko Novako Džokovičiaus pavyzdžiu ir kiti žaidėjai neturi nė gramo nereikalingų riebalų. Net ir Rafaelis Nadalis ar Rogeris Federeris nebėra tokio sudėjimo, kokio buvo kadaise.
Novakas Džokovičius
Novakas Džokovičius / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Revoliucija

Anksčiau tenisininkai turėdavo gerokai paplušėti, kad sustiprėtų, užsiaugintų raumenų ir paruoštų savo kūną, ištvermę, reikalingą intensyviam žaidimui. Tačiau šių metų „Australian Open“ užtenka apsidairyti kavinėse. Visur vaikšto aukšti, liekni, kojomis tarsi degtukai tenisininkai. Žurnalistė A.Willis dalijasi įspūdžiais, pavyzdžiui, Australijos teniso sensacija Nickas Kyrgiosas turi ploniausias kojas, kokias ji kada nors yra mačiusi.

„Scanpix“/AP nuotr./Nick Kyrgios
„Scanpix“/AP nuotr./Nick Kyrgios

Kanados teniso žvaigždė Milošas Raoničius „Wall Street Journal“ taip pat yra pasakojęs apie būtinybę mesti svorį. Pavyzdžiui, gruodį tenisininkas atsikratė 5 kilogramų, nes norėjo būti lieknesnis. M.Raoničius tai pasiekė atsisakęs mėgstamų makadamijos riešutų. „Aš pradėjau geriau miegoti, geriau jaustis. Ėmiau anksčiau eiti miegoti, nes nevarginau savęs užkimšdamas maistu. Vietoj to, kad valgyčiau tam, jog pasijusčiau pilnas, ėmiau valgyti tam, kad gaučiau maistingų medžiagų“ , – pasakojo M.Raoničius.

Kanadiečiui tai išties padėjo. 24-erių metų aštuntoji pasaulio raketė pagerino žaidimą ir dabar gali pasikliauti ne tik savo galingu padavimu.

„Scanpix“/AP nuotr./Madison Keys
„Scanpix“/AP nuotr./Madison Keys

Jaunoji amerikietė 19-metė Madison Keys jau rytoj kovos dėl vietos „Australian Open“ turnyro finale. Amerikietė toli gražu neprimena ankstesniosios Madison Keys, kurią beveik visą praėjusį sezoną kamavo traumos.

Paskatinta savo naujos trenerės tenisininkė tarpsezonį praleido lakstydama po smėlio kopas. M.Keys trenerė supranta, kad jos auklėtinei norint išsilaikyti elite, privalu suspėti žengti koją kojon su moderniuoju tenisu.

„Tenisas labai patobulėjęs – yra įvairios technologijos, analizės, atsigavimo nuo traumų būdai. 1990-aisiais buvo kitaip. Tuomet tiesiog sakydavo, kad reikia truputėlį apšilti, gauti masažą ir viskas. Dabar yra sukurta visa sistema. Tenisas dabar yra darbas, kuris trunka 17-18 valandų per parą“ , – sakė L.Davenport.

Nuo tendencijų neatsilieka ir Petra Kvitova. Ketvirta pasaulio raketė nusisamdė naują fizinio lavinimo trenerį tam, kad kortuose taptų stipresnė ir greitesnė. Čekijos sportininkė nė neslėpė, kad treniruotės nebuvo lengvos. Anot P.Kvitovos, svarbiausia atlikti visas pavestas užduotis, o ne pradėti jų nekęsti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grigor Dimitrov
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grigor Dimitrov

Tenisininkų kūnų revoliucija prasidėjo nuo N.Džokovičiaus, kuris keistis ėmėsi prieš trejus metus. Serbas visiškai atsisakė glitimo ir vėliau pripažino, kad tai pakeitė jo gyvenimą.

N.Džokovičius ir toliau išlieka nepaprastu atletu, o dieta tik palengvina jo darbą. Panašaus sudėjimo ir bulgaras Grigoras Dimitrovas. Abu tenisininkai būdami apie 190 centimetrų ūgio, sveria vos po 80 kilogramų. 

Akivaizdu, kad ir Rogeris Federeris yra kur kas liesesnis nei jis buvo tuomet, kai prieš 11 metų laimėjo savo pirmąjį Vimbldoną. Nebe toks raumeningas ir Rafaelis Nadalis. Traumų kamuojamas ispanas paprasčiausiai turėjo mesti svorį tam, kad krūvius atlaikytų jo keliai.

Žinoma, visuomet išlieka pavojus tapti liesu, bet ne sportišku. Svarbiausia tenisininkams tinkamai maitintis, o ne kimšti maistą, kuris vėliau jiems neduos jokios naudos. Nėra abejonių, kad šių dienų žaidėjams tai vienas svarbiausių prioritetų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius