-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 08

Europos taurės žvilgsnis į „Ryto“ grupę: titulai, talentai ir svarbiausi skaičiai

Europos taurės G grupėje susirinko tikra šio turnyro grietinėlė. Trys praeityje čempionais tapę klubai – Vilniaus „Rytas“, Kazanės UNIKS ir „Galatasaray“. „Monaco“ antrą kartą iš eilės pateko į „Top 16“, yra geriausiai dėl kamuolių kovojanti šio sezono komanda bei turinti daugiausiai patirties sukaupusį trenerį. Oficialus Europos taurės tinklalapis apžvelgė labiausiai intriguojančią „Top 16“ grupę.
Dee Bostas
Dee Bostas / „Scanpix“ nuotr.

„Rytas“, UNIKS ir „Galatasaray“ ne tik yra buvę čempionai, bet ir tarp daugiausiai rungtynių šio turnyro istorijoje sužaidusių klubų.

Vilniaus komanda trofėjų į viršų kėlė 2005-aisiais ir 2009-aisiais metais, Kazanės krepšininkai triumfavo 2011-aisiais, o Stambulo ekipa titulą iškovojo 2016-aisiais.

Bendroje sužaistų mačų įskaitoje pirmauja šiuo metu Eurolygoje rungtyniaujanti „Valencia“, kurios sąskaitoje 206 rungtynės. Antroje vietoje esanti UNIKS ekipa sužaidė 201 mačą. Tuo metu „Rytas“ ketvirtajame „Top 16“ ture pakils į trečiąją į poziciją.

„Monaco“ tik praėjusiame sezone debiutavo Europos taurėje, tačiau jai vadovauja Saša Obradovičius, po savo diržu turintis 117 rungtynių patirtį. Daugiausiai tarp visų dar karjeras tęsiančių žaidėjų ir trenerių.

50 metų strategas su Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipa 2018-aisiais nužygiavo iki finalo. Serbo vadovaujamas klubas tuomet laimėjo 20 rungtynių iš eilės, o tai yra ilgiausia pergalių serija turnyro istorijoje.

Euroleague.net nuotr./Saša Obradovičius
Euroleague.net nuotr./Saša Obradovičius

Tai vienintelė „Top 16“ grupė, kurioje visos komandos turi bent 4 pralaimėjus. Nors UNIKS į antrąjį etapą žengė iš pirmosios pozicijos, tačiau ji vienintelė iki paskutinės akimirkos nebuvo rami dėl savo vietos „Top 16“.

Tiesa, turėjo sukristi daug sunkiai įmanomų aplinkybių, jog Kazanės krepšininkai savo pasirodymą Europos taurėje baigtų jau po pirmojo etapo.

Tai pasitikėjimu savimi degančios komandos. UNIKS buvo iškovojusi penkias pergales iš eilės, daugiausiai tarp visų G grupės ekipų. „Monaco“ žūtbūtiniame mūšyje dėl bilieto į „Top 16“ pranoko Patrų „Promitheas“, „Galatasaray“ susitvarkė su Malagos „Unicaja“, o „Rytas“ du niuksus išrašė aukščiausius tikslus sau kėlusiai „Lokomotiv“ ekipai.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Bursos „Tofaš“ 2019 m. Gruodžio 10 d.
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Bursos „Tofaš“ 2019 m. Gruodžio 10 d.

Tai subalansuotos komandos. Šioje grupėje nėra žaidėjo, kuris per rungtynes rinktų bent po 5 rezultatyvius perdavimus ar šioje kategorijoje rikiuotųsi tarp 10 turnyre pirmaujančių žaidėjų.

G grupėje nėra ekipos, kuri pagal taškus, rezultatyvius perdavimus ar tritaškių taiklumą patektų tarp penkių pirmaujančių turnyro komandų.

„Galatasaray“ yra rezultatyviausia ekipa grupėje, renkanti po 82,1 taško, o tai yra šeštas pagal gerumą rezultatas visoje Europos taurėje. „Rytas“ pelno po 80 taškų, UNIKS po 78,3, o „Monaco“ – po 76,3 taško per susitikimą.

Pagal gynybos rodiklius išsiskiria S.Obradovičiaus kariauna, varžovams leidžianti pelnyti po 73,2 taško. Tai penktas pagal gerumą rezultatas turnyre. Dainiaus Adomaičio auklėtiniai vidutiniškai prasileidžia po 81,1 taško bei pagal šį rodiklį rikiuojasi vos 16-oje vietoje.

„Ryto“ krepšininkai iš toli pataiko 37,2 proc. metimų, geriausiai tarp visų G grupės komandų. Septintas rezultatas Europos taurėje.

Prancūzijos ekipa turi ryškius pranašumus bent keturiose statistinėse kategorijose. Ji pirmauja lygoje pagal atkovotus kamuolius (vid. 39,4), puolime atkovotus kamuolius (vid. 13,2), užima antrąją vietą pagal perimtus kamuolius (vid. 9) bei išprovokuotas varžovų klaidas (vid. 15,9).

Tiesa, „Monaco“ turi ir Achilo kulną. Iš toli ji atakuoja vos 27,9 proc. tikslumu, o tai yra blogiausias rezultatas turnyre. Prancūzai nė viename mače nesurinko daugiau 82 taškų bei savo sudėtyje turi vos vieną žaidėją, šį sezoną sugebėjusį pasiekti 20 taškų ribą.

„Rytas“ pagal atkovotus kamuolius puolime yra antras (vid. 12,8), tačiau yra tarp prasčiausiai iš dviejų taškų zonos atakuojančių komandų (49,1 proc.).

„Scanpix“ nuotr./Dee Bostas
„Scanpix“ nuotr./Dee Bostas

G grupėje tikrai netrūksta talentingų žaidėjų. Ant „Siemens“ arenos parketo pasirodys trys žaidėjai, įsitaisę tarp daugiausiai pirmajame etape taškų surinkusių krepšininkų ketvertuko.

UNIKS amerikietis Jamaras Smithas grupių etape įmetė 168 taškus (1 vieta), „Galatasaray“ legionierius Aaronas Harrisonas pelnė 166 taškus (2 vieta), o kitas Kazanės krepšininkas, „Portland Trail Blazers“ žvaigždės CJ McCollumo brolis Errickas, savo sąskaitoje turi 162 taškus (4 vieta).

A.Harrisonas pasižymi stabilumu. 25-erių atakuojantis gynėjas kiekviename šio sezono mače pasiekė bent 12 pelnytų taškų ribą, įskaitant tris 20 taškų pasirodymus.

„Ryto“ šį vakarą laukia galingiausias Europos taurės duetas. J.Smithas pagal tritaškių pataikymą turnyre yra antras (56,5 proc.), tuo metu E.McCollumas yra trečias pagal naudingumą pirmenybių krepšininkas (vid. 19,8) bei naudingiausias tarp likusių „Top 16“ etape.

Ši porelė per susitikimą vidutiniškai surenka 33 taškus.

Errickas McCollumas
Errickas McCollumas

Tarp S.Obradovičiaus auklėtinių nėra aiškaus lyderio. Net šeši krepšininkai siekia dviženklį vidutiniškai pelnytų taškų skaičių, bet nė vienas iš ju neperlipa 11 taškų vidurkio.

Erickas Buckneris yra naudingiausias žaidėjas (vid. 12 naud. bal.) bei geriausiai kovojantis dėl kamuolių (vid. 5,4). Jis užėmė pirmąją vietą grupių etape pagal pataikymą iš dvitaškio zonos (80 proc.) Šis rezultatas patenka tarp keturių geriausių turnyro istorijoje.

20 taškų ribą „Ryto“ komandoje pasiekė 4 skirtingi žaidėjai. Rezultatyviausią pasirodymą surengė Eimantas Bendžius, Krasnodaro ekipai atseikėjęs 27 taškus. Martynas Echodas prieš Venecijos „Umana Reyer“ surinko 26.

Pridėkime tai, kad Vilniaus komandai priklauso šio sezono tritaškių rekordas (18), gausime ekipą, kuri pajutusi savąjį žaidimą tampa sunkiai sustabdoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius