Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 28

Šanso užsikabinti Kaune negavęs T.Dimša: „Tikslas visada yra vienas – grįžti į „Žalgirį“

Praėjusią vasarą išsipildė viena Tomo Dimšos svajonių – puikiai Panevėžio „Lietkabelio“ ekipoje užsirekomendavęs lietuvis patraukė Šarūno Jasikevičiaus ir Kauno „Žalgirio“ akį bei po penkerių metų pertraukos sulaukė progos sugrįžti į gimtojo miesto klubą. Bet tai nebuvo svajonių scenarijus, kurį mintyse krepšininkas galėjo dėlioti raitydamas parašą ant dvejų metų sutarties su Lietuvos čempionais.

Marius Grigonis sveikino gerą draugą su sugrįžimu į „Žalgirį“ į socialinius tinklus įkeldamas bendrą archyvinę nuotrauką šalia legendinio Lietuvos krepšinio ąžuolo Arvydo Sabonio, tačiau „Žalgirio“ ekipoje Tomas Dimša taip ir nespėjo sužaisti nė vienerių oficialių rungtynių.

Vos po trijų savaičių po oficialaus gynėjo sugrįžimo į Kauną, Šaras iškeliavo į Barseloną, o naujuoju šerifu Kaune tapęs Martinas Schilleris atletiško krepšininko savo amerikietiško krepšinio vizijoje nematė.

Signalus apie galimą išvykimą jis ėmė jausti dar draugiško Eurolygos turnyro metu, kai komandos draugų žaidimą jam teko stebėti nuo atsarginių suolo.

„Supratau, kad kažkas yra nelabai gerai, – 15min pasakojo T.Dimša. – Po turnyro pasikalbėjau su treneriu, ką jis galvoja ir kur mane mato. Treneris nedavė aiškaus atsakymo, supratau, kad nesu planuose. Pasikalbėjome su Pauliumi Motiejūnu ir agentu. Niekas manęs iš klubo neišvarė. Jei nori žaisti, turėti galimybių geroje komandoje, tai kodėl gi ne? Aš noriu žaisti, tad reikėjo pasinaudoti šiuo šansu.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tomas Dimša
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tomas Dimša

Naujasis „Žalgirio“ treneris iš Austrijos pasižymi kardinaliai priešinga filosofija Š.Jasikevičiui, kuris viliojo „Lietkabelyje“ sprogusį lietuvį, tad T.Dimšai netikėtai teko keisti planus artimiausiam sezonui.

Tiesa, Europos taurėje ir Ispanijos lygoje rungtyniaujančio Las Palmo „Gran Canaria“ ekipoje atsidūręs 26-erių žaidėjas nejaučia, jog turėjo progą parodyti save treneriui Martinui Schilleriui.

„Na, progos užsikabinti tikrai negavau, – 15min sakė T.Dimša. – Draugiškose rungtynėse mane pabandė prieš LKL komandas, o kad galiu žaisti LKL, aš parodžiau pernai. Žinojau, kad nesu 20 minučių žaidėjas Eurolygoje, bet man nedavė šanso žaisti net draugiškuose mačuose. Aš nemanau, kad treniruotėse atrodžiau blogiau už kažkurį žaidėją. Tiesiog nesuteikė šanso, ir viskas.

Aš noriu, kad „Žalgiriui“ pasisektų. Nėra pykčių, nėra jokių nuoskaudų. Aš turiu kontraktą ir kitiems metams. Mane išleido gražiuoju. Nemanau, kad dabar esu blogesnėje situacijoje. Žaidžiu Europos taurėje ir stipriausiame vietiniame čempionate Europoje. Man viskas yra gerai. Žiūriu „Žalgirį“, palaikau juos, vis tiek ten turiu daug draugų.“

Sakoma, kad krepšinio kalba visur yra vienoda, tad ispaniškoje aplinkoje lietuvis neprapuolė, o jei yra kokių neaiškumų, asistentai visada išties pagalbos ranką.

T.Dimša mokosi vietinės kalbos, kad galėtų lengviau įsilieti bei neturėtų problemų komunikuojant dėl paprasčiausių gyvenimiškų dalykų, kaip maisto pirkimo ar susikalbėjimas tik vietine kalba pulsuojančiuose restoranuose.

Jei dienos Lietuvoje trumpėja bei skverbiasi šaltis, tai šalia Afrikos žemyno esantis Kanarų salynas gyvena vasariškomis nuotaikomis – temperatūra ten šiomis dienomis įšyla iki 23 laipsnių.

Nuo koronaviruso kenčiančioje Ispanijoje įsigaliojo komendanto valanda, tačiau šis apribojimas netaikomas saloms, kuriose viruso skaičiai krenta. Nors kaukių dėvėjimas yra būtinas dalykas visur – parduotuvėse, restoranuose ar tiesiog einant gatve.

„Jei į salą atvyksta kažkokių turistų, jie keliauja į pietus, kur yra visi pagrindiniai paplūdimiai. Mes esame šiaurėje, tad nelabai yra bendrų kontaktų. Rizikos apsikrėsti šiuo metu čia nėra daug“, – sakė T.Dimša.

Trečiadienio vakarą 55-erių ispano Porfirio Fisaco treniruojama komanda pirmą kartą šį sezoną turėjo žaisti rungtynes žiūrovų akivaizdoje, tačiau „Gran Canaria“ mačas Europos taurėje su Trento „Dolomiti Energia“ buvo nukeltas.

Priežastis – penki nauji koronaviruso atvejai Italijos komandoje.

eurocupbasketball.com/Tomas Dimša
eurocupbasketball.com/Tomas Dimša

Las Palmo klube Tomas sutiko nemažai Europos krepšinyje puikiai žinomų veidų – Eurolygoje praėjusį sezoną rungtyniavusius Jacobą Wiley, Andrew Albicy ir Amedeo Della Valle ar lietuviškų šaknų turintį Johną Shurną.

Tiesa, pirmasis vaizdelis nusileidus „Gran Canaria“ būstinėje žalgirietį turėjo kiek išgąsdinti.

32 taškais pralaimėta Burgoso „CB Miraflores“, tuomet – 17 taškų Saragosos „Casademont“ antausis.

Nors Europos taurėje T.Dimšos atstovaujama komanda pranoko „Nanterre 92“, bet po šio mačo – dar vienas smūgis vietiniame fronte – „Gran Canaria“ krepšininkus 25 taškų skirtumu pervažiavo karališkasis Madrido „Real“.

ACB čempionate T.Dimšos komanda po pergalės atidarymo rungtynėse pralaimėjo šešis kartus iš eilės bei su San Sebastiano „Acunsa“ dalijasi paskutine vieta.

Europos taurės D grupėje – trys pergalės per keturis susitikimus ir antroji vieta.

Rezultatai šiuose turnyruose skiriasi kardinaliai, o T.Dimša teigia, kad naujai surinktai komandai tiesiog reikia laiko susižaisti. Lietuvis teigia, kad tik atvykęs į Ispaniją jis daugiau laiko praleisdavo lėktuvuose, nei treniruotėse, kurių tiesiog beveik nebuvo.

„Tik atvykus viskas atrodė super blogai, – sakė krepšininkas. – Patys žinome, kad stringame ir kad reikia gerinti žaidimą. Panikos tiek, kiek susikuriame patys. Labai gerai, kad mums gerai einasi Europos taurėje, o ACB liko dar begalė rungtynių, dar turime laiko pasitaisyti. Viskas tvarkoje, visi pozityvūs. Pirmajame susitikime su treneriu, jis pasakė, kad čia surinkti geri žmonės ir geri žaidėjai. Treneris nenori išsišokėlių. Su visais puikiai sutariame, nėra jokių problemų.

Komandos tikslų sezonui tikrai nežinau. Atvykau pavėlavęs, daug apie tai prie manęs kalbama nebuvo. Tikiu, kad jie yra aukščiausi. Iš sudėties matyti, kad Europos taurėje galime eiti toli, ACB – atkrintamosios. Bet tai yra tik mano nuomonė.“

Paskutiniame ture Las Palmo krepšininkai 75:85 krito prieš Lauryno Biručio ir Lauryno Beliausko atstovaujamą Santjago de Kompostelos „Obradoiro CAB“, o atsakomybę dėl sunkaus starto prisiėmė pats treneris P.Fisaco.

„Aš dirbu šiame klube, tad tikrai išgyvenu dėl dabartinės situacijos. Aš prisiimu visą atsakomybę. Jei klubas nuspręs mane atleisti, aš pilnai juos suprasiu. Jie turi laisvę taip elgtis, tai klubo sprendimas“, – teigė specialistas.

Lietuvis kaltės treneriui neverčia, atvirkščiai – išreiškė palaikymą.

„Negirdėjau, ką sakė treneris, neskaitau ispaniškos spaudos. Ir gerai, galvos nuo to neskauda, – šyptelėjęs sakė T.Dimša. – Treneris žaidėjais pasitiki 100 proc. Rezultatai yra ar ne, bet žaidžiame mes, o ne treneris. Visada turime gerai paruoštą rungtynių planą, bet jo dar neįvykdome. Tikrai negaliu pasakyti, kad tai yra trenerio kaltė. Aš jį palaikau. Viena pergalė ACB lentelėje atrodo labai blogai, bet tai nėra katastrofa. Liko žaisti dar 30 mačų.“

Ispanijos čempionate T.Dimša renka po 6,5 taško, 1,8 atkovoto kamuolio ir 2,3 naudingumo balo. Europos taurėje – po 10,3 taško, 1,7 atkovoto kamuolio, 2,7 rezultatyvaus perdavimo bei 11,3 naudingumo balo.

„Pirmąsias rungtynes pradėjau pasyviai, – debiutą prisiminė Las Palmo ekipoje žaidžiantis kaunietis. – Nežinojau derinių, nesigaudžiau. Kai gaudavau kamuolį laisvesnis – stengiausi atakuoti, kai ne – bandžiau kurti progas kitiems. Dabar treneris nori, kad daugiau žaisčiau su kamuoliu, daugiau žaisčiau „du prieš du“ ir kurčiau progas kitiems ir sau. Jis duoda 100 proc. pasitikėjimą ir leidžia daryti išties daug. Jaučiuosi tikrai gerai, bet pasitikėjimas vis tiek nėra toks, koks buvo „Lietkabelyje“.

Panevėžyje daugumą „du prieš du“ sužaisdavau pats, čia tokių galimybių yra mažiau. Bet jų tikrai yra, o aš stengiuosi tai išnaudoti. Manau, kad reikia laiko, komandoje esu tik apie mėnesį. Pradžioje daugiausiai sėdėdavome lėktuve, treniruočių beveik nebuvo.“

Yra posakis – užsidaro durys, bet atsiveria langas. Tomas Dimša šiuo metu yra per beveik 5 tūkstančius kilometrų nuo Kauno, tačiau stengiasi kiek leidžia galimybės sekti įvykius gimtajame klube.

Nors krepšininko mintys ir koncentracija sukasi ties sezonu Ispanijoje, po kurio – dar vienas bandymas įsitvirtinti „Žalgiryje“.

„Tikslas visada yra vienas – žaisti „Žalgiryje“, – abejonių neturėjo 26-erių kaunietis. – Dabar irgi nebuvo kito tikslo. Bet situacija susidėliojo taip, kad teko išvykti. Kitąmet vėl viskas bus iš naujo – ateini ir nuo pradžių vėl viską įrodinėji.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius